Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Λέσβου με το φόβο ενός νέου σεισμού την ώρα που η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι σεισμολόγοι πάντως περιμένουν να παρέλθει το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός σεισμός των 6.1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.
Αν και οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν στο ότι τα 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εντούτοις συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές.

Ο προέδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού Προστασίας) 

Η νύχτα κύλησε σχετικά ήσυχα  δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας

Τόνισε ότι έχουν σημειωθεί 90 έως 100 μετασεισμοί λέγοντας ότι αυτό είναι καλό καθώς εκτονώνουν τις δυνάμεις που έχουν συσσωρευτεί.

Ερωτηθείς γιατί στη Βρίσα υπήρξαν μεγάλες καταστροφές το απέδωσε στην μορφολογία του εδάφους και στον τρόπο με τον οποίο ο σεισμός χτύπησε την περιοχή. Είπε επίσης πως σε άλλες περιοχές οι ζημιές είναι αποσπασματικές.

Τόνισε τέλος πως τα σχολεία είναι κλειστά για προληπτικούς λόγους

 

Τι λένε οι σεισμολόγοι
Η μετασεισμική ακολουθία βρίσκεται στο επίκεντρο των μελετών των σεισμολόγων και των γεωλόγων, οι οποίοι ερευνούν τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης.

Τσελέντης: Επικίνδυνη σεισμολογικά η περιοχή

«Η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις πιο επικίνδυνες σεισμολογικά της χώρας μετά τα Επτάνησα, αλλά δεν είναι σωστά δομημένη όπως τα Επτάνησα» σημείωσε μιλώντας στα parapolitika.gr ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, θυμίζοντας παλαιότερους σεισμούς στην ίδια περιοχή μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης παράλληλα, αναφέρθηκε στην μετασεισμική ακολουθία η οποία είναι ομαλή, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να περάσουν δύο 24ωρα ώστε να μπορέσουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των κατοικιών, ο καθηγητής σεισμολογίας σημείωσε πως σπίτια τα οποία έχουν φτιαχτεί με τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς δεν έχουν κανένα κίνδυνο και οι κάτοικοι μπορούν να κοιμούνται άφοβα.

Παπαζάχος: Είναι πιθανό να έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς

Πάντως, ισχυρούς μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ θεωρεί πιθανό να εκδηλωθούν τις επόμενες μέρες, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος που χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες κρίσιμες αλλά και «δύσκολες».

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, η περιοχή που συνέβη σημερινός σεισμός «βρίθει ρηγμάτων» και έτσι -σε αντίθεση με τον κ.Λέκκα, εκείνος δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο από αυτά, με αποτέλεσμα να έχουμε δονήσεις ακόμα και ανάλογου μεγέθους με τη σημερινή.

Το νησί εμφανίστηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει έναν τόσο ισχυρό σεισμό .Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στο νότιο μέρος του νησιού με αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της και ακόμη 15 να τραυματιστούν.
Η άτυχη 43χρονη καταπλακώθηκε από το σπίτι της στο χωριό Βρίσα και τα σωστικά συνεργεία δεν πρόλαβαν να την ανασύρουν εγκαίρως. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική: «Νεκρή ανασύρθηκε η Ε.Β. 43 ετών, που αναζητούσαμε σε οικία που υπέστη μερική κατάρρευση στην περιοχή Βρίσα Λέσβου. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα». Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η άτυχη 43χρονη βρέθηκε καθισμένη στην πολυθρόνα της, χωρίς να έχει προλάβει να κάνει βήμα, την ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Διαβάστε επίσης:

Μια γυναίκα νεκρή από το σεισμό στη Λέσβο - Δεκάδες σπίτια κατέρρευσαν

Τη μετασεισμική ακολουθία μελετούν οι σεισμολόγοι

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Λέσβου