Προκλητικός ο Γαβρόγλου για το ΑΠΘ όπου μαίνεται το εμπόριο ναρκωτικών
Κατά των αστυνομικών μέτρων σε πανεπιστημιακό χώρο τάχθηκε ο υπουργός Παιδείας
Επίθεση «εντυπώσεων» κατά των φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που ζήτησαν χθες να βρεθεί λύση στο θέμα της διακίνησης ναρκωτικών μέσα στον χώρο του Ιδρύματος, εμφανίστηκε σήμερα σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «τα φαινόμενα δεν είναι της έκτασης που αναφέρει η επιστολή των φοιτητών».
Να θυμίσουμε εδώ ότι πριν από δέκα ημέρες βρέθηκε μέσα στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ το πτώμα μιας γυναίκας από υπερβολική χρήση ναρκωτικών…
Οι φοιτητές του ΑΠΘ ζήτησαν με χθεσινή επιστολή τους την άμεση ανεύρεση λύσης στα προβλήματα εμπορίου ναρκωτικών, αλλά και των κρουσμάτων βίας στον πανεπιστημιακό χώρο.
«Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε ένα χώρο όπου ανθίζει το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες. Αρνούμαστε να υποβαθμίζεται συνεχώς το Πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζουμε και επενδύουμε το μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειας μας. Ζητούμε να αναληφθούν ευθύνες από τους αρμόδιους. Και είναι ανάγκη αυτό να γίνει άμεσα, πριν το επόμενο θύμα κλοπής ή βιασμού. Η ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας θα πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της Διοίκησης του ΑΠΘ και δεν επιδέχεται εκπτώσεων» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι φοιτητές στην επιστολή τους προς τη διοίκηση του ΑΠΘ.
Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου τάχθηκε κατά των αστυνομικών μέτρων στους πανεπιστημιακούς χώρους. Όπως δήλωσε, μόνη αρμόδια να περιφρουρήσει τους χώρους είναι η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα. Τέτοια προβλήματα, είπε, δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα, και εν πάση περιπτώσει αν διαπιστώνονται κακουργηματικές πράξεις ο πρύτανης είναι ο μονός αρμόδιος να καλέσει την αστυνομία.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ακόμη ότι θα επιμείνει στο νομό του για την παιδεία που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και χαρακτήρισε «ενδιαφέροντες αφορισμούς» την κριτική του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ έκρινεότι «κινδυνολογούν τώρα που είδαν ότι δεν περπατούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα οι θέσεις τους για απόσυρση του νομού του».
Επιτέθηκε ακόμη σε πρώην πρυτάνεις, λέγοντας ότι οι ίδιοι έκαναν συναλλαγή με τους φοιτητές, και τώρα επιτίθενται κατά του δικού του νόμου.
Και παραδέχτηκε ότι το υπουργείο προχωρά σε ανασχεδιασμό του χάρτη των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα, δηλαδή σε ένα σχέδιο «Αθηνά 2»
Η επιστολή των φοιτητών
«Το γεγονός ότι τελειώνει το ακαδημαϊκό έτος δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο το επείγον της κατάστασης» ανέφεραν στην επιστολή τους οι φοιτητές του ΑΠΙ.
Η επιστολή υπογράφεται «από ένα σύνολο προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών που περιμένουν σύντομα ένα πιο ανθρώπινο ΑΠΘ, εκφράζοντας τη απαίτηση μας για την εξεύρεση λύσης».
«Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όλους εμάς που περνάμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της μέρας μας σ αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής» αναφέρεται στο κείμενο που οι φοιτητές απευθύνουν στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Βασ. Κατσάμπαλο και στον πρύτανη του Ιδρύματος κ. Περικλ. Μήτκα.
Το θέμα είχε αναδείξει η «Ελευθερία του τύπου» σε κυριακάτικο αφιέρωμα της. «Στο χώρο γύρω από το πανεπιστήμιο αλλά και μέσα σε σημεία του κάμπους του γίνεται οργανωμένη εμπορία ναρκωτικών, συχνά δε μέσα στα κυλικεία που ψωνίζουν οι φοιτητές μας» είχε δηλώσει ο αναπληρωτής πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Θόδωρος Λαόπουλος.
«Πουθενά στον κόσμο σοβαρά πανεπιστήμια δεν παρουσιάζουν αυτή την εικόνα» έγραψε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Κυριάκος Μητσοτάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
Στο κείμενο τους οι φοιτητές του ΑΠΘ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «από τα πιο απλά χαρακτηριστικά, όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους όπως το κυλικείο της Πολυτεχνικής Σχολής, και ακόμη σημαντικότερο η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του Πανεπιστημίου, μέχρι τα πιο σοβαρά, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του Πανεπιστημίου, δημιουργούν μια αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας».
«Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών αποτελεί αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο κυλικείο της Πολυτεχνικής σχολής, όπως και η παρενόχληση φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι ελήφθησαν, φαίνεται να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, καθώς το προσωπικό ασφαλείας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιβλιοθηκαρίου των Πολιτικών Μηχανικών, η οποία δέχτηκε επίθεση εντός της βιβλιοθήκης τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και το πολύ πρόσφατο περιστατικό με τη σορό κοπέλας που βρέθηκε στο χώρο της Πολυτεχνικής σχολής από υπερβολική δόση ναρκωτικών» τονίζουν στο συγκλονιστικό κείμενο τους οι φοιτητές.