ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλο το νομοσχέδιο για πρυτάνεις, άσυλο και μεταπτυχιακά
Το υπουργείο Παιδείας παρέδωσε το σχέδιο νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής - Δεν περιλαμβάνονται οι παρατηρήσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής στην τελική μορφή του το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο περιμένουν με αγωνία οι διοικήσεις των ΑΕΙ.
Το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, ωστόσο τα «Παραπολιτικά» εξασφάλισαν το κείμενο στην τελική του μορφή. Το κείμενο αυτό και αναμένεται ότι θα προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας καθώς δεν ενσωματώνεται σ' αυτό σχεδόν καμία από τις παρατηρήσεις που έθεσε προς το υπουργείο Παιδείας η Σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙ.
Ωστόσο πολλά πανεπιστήμια φαίνεται ότι παίρνουν μικρά «δώρα» από τον υπουργό Παιδείας (προγράμματα, τμήματα, αιτήματα που ζητούσαν επί χρόνια), ώστε να δεχτούν τις επόμενες ημέρες χωρίς αντιδράσεις το κείμενο με την κατάθεση του στη Βουλή.
Μεταξύ των διατάξεων του νομοσχεδίου παραμένουν οι εκλογές πρυτάνεων, αντιπρυτάνεων και αντιπρυτάνεων απο ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, το υπουργείο επιμένει στον «αναγκαστικό» περιορισμό διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές και αμοιβών των καθηγητών τους, αλλά και τις διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο για το οποίο θα αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο των ΑΕΙ που επανενεργοποιείται και μάλιστα με την συμμετοχη φοιτητή και διοικητικου υπαλλήλου σ αυτό.
Η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρει ότι «Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα»...
Ταυτόχρονα στη Σύγκλητο των ΑΕΙ οι φοιτητές θα εκπροσωπούνται πλέον σε ποσοστό 10% επι του συνόλου.
Για τα «έξοδα» των πανεπιστημίων στο μέλλον θα πληρώνουν οι Ειδικοί Λογαριασμοί τους και οι Εταιρείες Αξιοποίησης Περιουσίας που λειτουργούν στο εσωτερικό τους. Όπως αναφέρεται στο νόμο «με απόφαση της Συγκλήτου είναι δυνατή η μεταφορά κονδυλίων από τον τακτικό προϋπολογισμό, τα οποία αφορούν σε υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, συντήρησης και λοιπές αναγκαίες υπηρεσίες, στην Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του οικείου Ιδρύματος.»
Μόνη αλλαγή ουσιαστική που έγινε στο νομοσχέδιο ήταν ότι το υπουργείο Παιδεία πρόσθεσε πως για όλα τα θέματα στο εσωτερικό των ΑΕΙ θα πρέπει να υπάρχει έγκριση και απόφαση της Συγκλήτου τους.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ