«Άρτο και θεάµατα» έλεγαν οι αρχαίοι Ρωµαίοι για την τακτική του αυτοκράτορα να αποσπά τον λαό από τα µεγάλα προβλήµατά του µε σιτάρι και θεάµατα στις αρένες. Έχουν περάσει περίπου δύο χιλιετίες και η φράση παραµένει επίκαιρη και αντιπροσωπευτική για τις τακτικές των πολιτικών ηγεσιών.


Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέµπτης, από το ∆ιαστηµικό Κέντρο Arianespace στο Γκουρού της Γαλλικής Γουιάνας, παρόντος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, επιβεβαιώθηκε κατ’ απόλυτο τρόπο το δεύτερο κοµµάτι της λατινικής φράσης, τα θεάµατα, γιατί από άρτο η κυβέρνηση όχι απλώς έχει ξεµείνει, αλλά εφαρμόζει τις πιο σκληρές περικοπές και την πλέον εξοντωτική φορολογία των τελευταίων ετών.


Ένας δορυφόρος µε τις σηµαίες της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Hellas SAT 3, εκτοξεύθηκε µε προορισµό την τροχιακή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στις 39 µοίρες ανατολικά του Γκρίνουιτς. Τον δορυφόρο «συνοδεύουν» µια σειρά από εντυπωσιακά στοιχεία, αφού πρόκειται για τον µεγαλύτερο ευρωπαϊκό δορυφόρο που θα βρίσκεται στο ∆ιάστηµα, ενώ θα είναι ο πρώτος που θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει Ιντερνετ και τηλεφωνία, σε συνεργασία µε τον οργανισµό Inmarsat, σε όλα τα αεροπλάνα που θα υπερίπτανται της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Ολα αυτά ακούγονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά, µε τη λεπτοµέρεια που κάνει τη µεγάλη διαφορά -και είναι εν πολλοίς απογοητευτικήνα είναι ότι τα µοναδικά ελληνικά στοιχεία στον δορυφόρο που εκτοξεύθηκε είναι το όνοµά του και η ελληνική σηµαία, που είχε τοποθετηθεί στην κορυφή του πυραύλου «Ariane 5 ECA».


Η Hellas Sat, στην οποία ανήκει και ο υπάρχων δορυφόρος Hellas Sat 2, αλλά και ο προκάτοχός του, «1», παρόλο που εξυπηρετεί ελληνικά και κυπριακά συµφέροντα, δεν ανήκει στο ελληνικό ∆ηµόσιο από το 2013, αλλά στον όµιλο ιδιωτικών συµφερόντων Arabsat, µετά την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού του από τον όµιλο ΟΤΕ, έναντι 208 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον διακρατικό δορυφορικό οργανισµό Arabsat, στον οποίο συµµετέχουν οι 21 χώρες του Αραβικού Συνδέσµου. Η Ελλάδα στον χώρο του ∆ιαστήµατος διαθέτει ένα δικό της «οικόπεδο», το οποίο βρίσκεται σε γεωγραφικό µήκος 39 µοίρες ανατολικά του Γκρίνουιτς, περίπου πάνω από την Αφρική και την Κένυα. Με λίγα λόγια, ένας δορυφόρος αραβικής ιδιοκτησίας µε ελληνικό όνοµα στο ελληνικό διαστηµικό «οικόπεδο».


Σηµειώνεται πως στα τέλη του περασµένου Ιανουαρίου, από το βήµα της Βουλής, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, προχωρούσε σε µια θορυβώδη εξαγγελία για ίδρυση Εθνικής ∆ιαστηµικής Υπηρεσίας, ενός υπερθεσµού ο οποίος θα τοποθετήσει υπό τη στέγη του όλους τους εµπλεκόµενους φορείς, όπως τη Γενική Γραµµατεία Ερευνας και Τεχνολογίας, η οποία υπάγεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας, και υπηρεσίες από τα υπουργεία Αµυνας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, αλλά και το υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης. Οι εµπλεκόµενοι φορείς µε τον χώρο του ∆ιαστήµατος στην Ελλάδα δήλωσαν έκπληκτοι και αιφνιδιασµένοι από την εξαγγελία του υπουργού, ενώ χρήστες στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να σχολιάζουν µε δηκτικό τρόπο την «ελληνική NASA».


Εκτοτε δεν υπήρξε κανένα νέο για το συγκεκριµένο σχέδιο, ούτε εξελίξεις. Πέντε µήνες µετά την ανακοίνωση για την Ελληνική Υπηρεσία ∆ιαστήµατος δεν έχει γίνει τίποτα προς την κατεύθυνση της ίδρυσής της. Από τους αναµεταδότες του νέου δορυφόρου έχουν δεσµευθεί ορισµένοι για χρήση από το ελληνικό ∆ηµόσιο, αλλά και για εκµετάλλευσή τους από την υπηρεσία που στοχεύει να ιδρύσει το υπουργείο. Προς το παρόν, πάντως, µένουν σε αδράνεια, µε το ∆ηµόσιο να χάνει αρκετά εκατοµµύρια ευρώ, τα οποία θα µπορούσε να κερδίζει.


Φιέστα για την τέλεια πολιτική απόδραση


Η εµφάνιση του Ν. Παππά στην εκτόξευση του αραβικού δορυφόρου µε το ελληνικό όνοµα αποτελεί την τέλεια πολιτική «απόδραση» από µια σειρά προβληµάτων που απασχολούν την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδοµάδες. Από τη µία ο καταιγισµός αποκαλύψεων για την εµπλοκή του υπουργού Εθνικής Αµυνας, Πάνου Καµµένου, στην υπόθεση του «Νoor 1», µε την απόπειρά του να εµπλακεί στο έργο της ∆ικαιοσύνης. Από την άλλη τα βουνά από σκουπίδια που «έπνιγαν» την Αθήνα εν µέσω καύσωνα, για ηµέρες, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζοµένων στην καθαριότητα. Μια εκτόξευση πυραύλου αποτελεί σίγουρα την τέλεια αφορµή για να βγει κάποιος από το... κάδρο της κακής συγκυρίας για την κυβέρνηση. Η επικοινωνιακή εκµετάλλευση της εκτόξευσης, µάλιστα, ολοκληρώθηκε µε απευθείας µετάδοσή της το βράδυ της Τετάρτης από την ΕΡΤ, σε µια ειδική εκποµπή, µε ζωντανή εικόνα από τη Γαλλική Γουιάνα και καλεσµένους στο στούντιο. Στη δήλωση που έκανε αµέσως µετά ο Ν. Παππάς έκανε λόγο για ανάκαµψη της Ελλάδας και επιστροφή στο ∆ιάστηµα. Ξέχασε, όµως, να διευκρινίσει ότι ο δορυφόρος είναι αραβικός και η Ελλάδα τον «φιλοξενεί» στο «οικόπεδό» της για να µην το χάσει.