Τα Zubr στο τραπέζι των συζητήσεων του Αρχηγού ΓΕΝ στην Αγ.Πετρούπολη
Προσκεκλημένος από τους διοργανωτές της διεθνούς εκθέσεως «International Maritime Defence Show 2017»
Το θέμα της λογιστικής υποστηρίξεως των πλοίων ταχείας μεταφοράς, τύπου Zubr, του ελληνικού Στόλου, ήταν το βασικό αντικείμενο των επαφών και συζητήσεων που πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεώς του στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου ήταν προσκεκλημένος από τους διοργανωτές της διεθνούς εκθέσεως “International Maritime Defence Show 2017” (IMDS-2017), που πραγματοποιήθηκε εκεί.
Κατά την εκεί επίσκεψή του ο Έλληνας αρχηγός, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχο Vladimir Korolev, το Γενικό Διευθυντή της κρατικής εταιρείας εξαγωγών αμυντικού υλικού “ROSOBORONEXPORT” Alexander A. Mikheev και το Γενικό Διευθυντή της εταιρείας “ALMAZ”, που κατασκευάζει τα “Zubr”, I. Mukhutdinov, με τους οποίους και συζήτησε θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», δηλαδή για τα αερόστρωμνα “Zubr” του ελληνικού Στόλου. Παράλληλα, ο αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόξενο της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη Παναγιώτη Μπεγλίτη, ο οποίος από το 2009 ως το 2011 διατέλεσε αρχικώς Αναπληρωτής και εν συνεχεία κανονικός Υπουργός Εθνικής Αμύνης.
Η Διεθνής Έκθεση IMDS-2017 διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές εκθέσεις στο χώρο της άμυνας και των ναυτικών συστημάτων, απολαμβάνοντας μεγάλης διεθνούς προβολής και συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού κρατών από όλο τον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην IMDS-2017 συμμετείχαν υψηλοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων αρχηγοί πολεμικών ναυτικών, υψηλόβαθμοι επιτελείς, κυβερνητικοί φορείς και εκπρόσωποι των αμυντικών βιομηχανιών, ενώ παρουσιάστηκαν οπλικά συστήματα και ναυτικός εξοπλισμός, καθώς και δείγματα των πιο σύγχρονων τεχνολογιών, ρωσικών και ξένων εταιρειών.
Τέλος, στη θεματική της ναυτικής εκθέσεως περιλαμβανόταν η κατασκευή πολεμικών πλοίων και μέσων ναυτικής αεροπορίας, συστημάτων μάχης, πλοηγήσεως και επικοινωνιών, καθώς και συστημάτων παραγωγής ενέργειας σε πλοία.