Μικρή άνοδος σε Ιατρικές, εντυπωσιακή πτώση σε Οικονομικά-Πολυτεχνείο
Τα στατιστικά στοιχεία για την κίνηση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις
Οριακή άνοδος των βάσεων στις Ιατρικές και τις Νομικές σχολές της χώρας, προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία για την κίνηση των βαθμολογιών των υποψηφίων στα πανελλαδικές εξετάσεις που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. H άνοδος στις Ιατρικές σχολές θα είναι λίγων δεκάδων μορίων, ωστόσο θα κρατήσει στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης πάνω από τα 19.000 μόρια.
Η μελέτη των στοιχείων αποκαλύπτει την θεαματική αποτυχία που καταγράφθηκε φέτος στα Μαθηματικά, που ρίχνει τελικά κατά πολλές εκατοντάδες μόρια τις βάσεις σε Πολυτεχνεία και Οικονομικές σχολές. Περιφερειακά ΑΕΙ οικονομικών σπουδών αναμένεται φέτος να δεχτούν υποψήφιους με βαθμολογίες «κάτω από τη βάση», ενώ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα έχουμε πτώση βάσεων εκατοντάδων μορίων.
Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να καταγραφεί μεγάλη άνοδος χιλιάδων μορίων στα Παιδαγωγικά τμήματα που δεν θα δεχτούν πλέον υποψήφιους με βαθμούς κάτω από την βαθμολογική βάση.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στην κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής (πρώην Τεχνολογική) τα γραπτά στα Μαθηματικά προσανατολισμού με βαθμό «κάτω από τη βάση» έφτασαν το 83, 45% (από 77% που ήταν το αντίστοιχο περυσινό).
Έτσι και όπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός και αναλυτής κ. Γ. Χατζητέγας:
- Μεγάλη πτώση αναμένεται στο 5ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής όπου και στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Μαθηματικά και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν φέτος πολύ χαμηλές. Ετσι θα έχουμε Οικονομικά τμήματα με πτώση 1000 ή 1500 μορίων. Πτώση εκατοντάδων μορίων θα έχουν και τα τμήματα των κεντρικών Ιδρυμάτων (Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, πανεπιστήμιο Πειραιά).
- Μεγάλη πτώση θα έχουν και τα Πολυτεχνικά τμήματα. Ακόμη και πολλά τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια. Στη επαρχία η πτώση αυτή μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 μόρια.
- Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν φέτος καλύτερες σε σχέση με πέρυσι στα Αρχαία ελληνικά αλλά και τη Ιστορία, ενώ στα Λατινικά και την Νεοελληνική γλώσσα ελαφρώς χειρότερες συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες περυσινές. Έτσι, οι Νομικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι ψυχολογίες θα έχουν φέτος μια οριακή αύξηση.
- Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο των Παιδαγωγικών σπουδών ο υπερ-διπλασιασμός των υποψηφίων εκτοξεύσει τις βάσεις προς τα πάνω.
Στις Ιατρικές σχολές όπου φέτος είχαμε τελικά συνολικά 120 θέσεις λιγότερες, οι υποψήφιοι έγραψαν στη Χημεία χειρότερα σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Ο αριθμός των αριστούχων υποψηφίων στη Βιολογία αυξηθηκε. Το γεγονός αυτό, αν συνδυαστεί με τις χειρότερες επιδόσεις στο μάθημα της Χημείας φέτος σε σχέση με πέρυσι και με την σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων, οδηγεί στην εικόνα μιας οριακής ανόδου της κίνησης των βάσεων.