Αντιπαράθεση στη Θεσσαλονίκη για τον αριθμό των υπαλλήλων καθαριότητας
Στο δημοτικό συμβούλιο υπήρξαν διαφωνίες από τους εργαζόμενους και την αντιπολίτευση, που απαίτησαν να υπάρξει κάλυψη των θέσεων για τους 777 συμβασιούχους, αντί των 535 που ζητά ο δήμος.
Την πρόσληψη 535 μόνιμων εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας θα αιτηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, στη διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου.
Πιο αναλυτικά, ο κεντρικός δήμος με βάση την τροπολογία Σκουρλέτη διεκδικεί προσλήψεις 156 εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 379 υποχρεωτικής εκπαίδευσης. «Οι 535 εργαζόμενοι, μαζί με τους 791 μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους, είναι αρκετοί για να λειτουργεί σωστά η καθαριότητα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς.
Ο κ. Ψαρράς ενημέρωσε το Σώμα πως ο αριθμός των 535 εργαζομένων προήλθε μετά από μελέτη των βαρδιών σε αποκομιδή απορριμμάτων και ανακύκλωση αλλά και των αναγκών που έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης.
Αντίθετα, την πρόσληψη όλου του αριθμού των συμβασιούχων ζήτησαν οι αντιπρόεδροι των Συλλόγων Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης και Νομού Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Μιχαηλίδης και Σοφία Εξαδαχτύλου.
Να αποσυρθεί η εισήγηση της διοίκησης αιτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Εφραίμ Κυριζίδης. «Μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να πάρουμε μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, την οποία δεν εκμεταλλευόμαστε», είπε ο κ. Κυριζίδης προσθέτοντας πως η παράταξη των «Εντάξει» θα ψηφίσει λευκό.
Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου, είπε πως θα υπερψηφίσει την εισήγηση, αν και διαφωνεί με την πρόταση της διοίκησης γιατί «δεν θέλω να διακινδυνεύσω να χαθεί η δυνατότητα για θέσεις που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες».
Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» είπε πως «κάθε φορά η διοίκηση καταφέρνει και κλέβει τις εντυπώσεις από την κυβέρνηση σε μια σειρά τέτοιων ζητημάτων» τονίζοντας ωστόσο πως θα ψηφίσει την εισήγηση «γιατί ακόμη και μία θέση εργασίας να ερχόταν προς ψήφιση εμείς θα τη στηρίζαμε».
Για «προχειρότητα» έκανε λόγο η Μόνικα Αϊβάζογλου, επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση" συμπληρώνοντας πως με μια τέτοια εισήγηση «δεν υπάρχει προοπτική ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους πολίτες» και οδηγήθηκε να ψηφίσει λευκό.
Ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» στάθηκε σε «αδυναμία της δημοτικής αρχής να παράξει διοικητική στρατηγική για την πόλη» και ψήφισε λευκό.
Επίσης, τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν οι σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Θανάσης Παπαναστασίου ψηφίζοντας λευκό.
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ν. Θεσσαλονίκης, Σοφία Εξαδαχτύλου, με την ολοκλήρωση της συζήτησης ανέφερε πως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα ζητηθεί από το Σώμα να «αναθεωρήσει» την εισήγηση.