Η συνωμοσία της σιωπής για το πλοίο με τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ στην Κρήτη
Συγκλονίζουν οι δύο υποθέσεις που συγκαλύπτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Υποπτη σιωπή και κυβερνητική ολιγωρία «καλύπτουν» το ουκρανικό πλοίο με τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ, η περίπτωση του οποίου, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο, είναι ξεκάθαρη λαθρεμπορία. Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος, μετά τη νέα εξέλιξη της υπόθεσης, ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες και θα αποδοθούν. Η διαπλοκή στην κραυγαλέα αυτή περίπτωση δίνει εξήγηση για την αμηχανία, τις καθυστερήσεις και τα ψέματα των κυβερνώντων. Υποπτες είναι επίσης οι διαβεβαιώσεις υπουργών πως δεν πρόκειται περί λαθρεμπορίας!».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθερίας του Τύπου τα ερωτήματα πλέον για τη στάση της κυβέρνησης στη διαχείριση της όλης κατάστασης είναι πολλά, καθώς το πλοίο βρίσκεται δεσμευμένο στα Χανιά εδώ και οκτώ μήνες, όταν σε ανάλογες περιπτώσεις η κρατική μηχανή έχει «δέσει» τις υποθέσεις στέλνοντάς τες στη Δικαιοσύνη μαζί με όλους τους φερόμενους ως ενόχους.
Συγκεκριμένα, από το έγγραφο των τελωνειακών αρχών προκύπτει:
α. Το ύποπτο εμπόρευμα είναι ελληνικής καπνοβιομηχανίας.
β. Η παραγωγή των τσιγάρων έγινε το 2014, οπότε και έγινε η εξαγωγή τους στο Μαυροβούνιο. Εκεί φαίνεται πως τα τσιγάρα παρέμειναν δυόμισι ολόκληρα χρόνια πριν διακινηθούν! Προβληματίζει εδώ αρνητικότατα το γεγονός πως οι τελωνειακές αρχές δεν λένε προς ποια εταιρεία τα εξήγαγε η ελληνική καπνοβιομηχανία, αλλά και μέσω ποιας τράπεζας έγινε η σχετική πληρωμή.
γ. Η εταιρεία που έκανε την εξαγωγή από το Μαυροβούνιο, μια κάποια Velvex Panama, δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη του εμπορεύματός της, ούτε έχει δώσει σημεία ζωής, όπως ενημερωνόμαστε από το έγγραφο των τελωνειακών αρχών.
δ. Ταυτοχρόνως, η εταιρεία εισαγωγής του Λιβάνου είναι υπαρκτή και εμφανίστηκε αλλά για να δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν έχει την παραμικρή σχέση με το εμπόρευμα.
ε. Οι τελωνειακές αρχές βεβαιώνουν πως το εμπόρευμα είχε ύποπτη όψη, προφανώς γιατί η φόρτωσή του έγινε “χύμα”, πράγμα που δεν επιτρέπει την εκφόρτωσή του σε λιμάνια της ΕΕ, αλλά ούτε και της Βηρυτού, όπου δήθεν προοριζόταν το εμπόρευμα.
στ. Το εμπόρευμα με τα τσιγάρα ήταν ανασφάλιστο.
ζ. Το εμπόρευμα με τα τσιγάρα που αποτελούσαν, όπως προκύπτει πια από πάρα πολλά στοιχεία, λαθραίο φορτίο μπορεί τυπικά να προοριζόταν για μη ελληνικό λιμάνι και το πλοίο όταν έπαθε βλάβη να έπλεε σε διεθνή ύδατα, αλλά αφού ήταν ελληνικής καπνοβιομηχανίας η επί οκτώ μήνες αδράνεια των ελληνικών αρχών είναι αδικαιολόγητη».