Γιατί είναι ακόμα στην υπόθεση του Noor1 η Τζίβα;
Tι σχολιάζουν ανώτατοι κύκλοι του Αρείου Πάγου για την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς
Τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την κλήση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς Ειρήνης Τζίβα ως ύποπτης για την τέλεση του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας από τον εισαγγελέα Εφετών Π. Μπρακουμάτσο και περιέργως, όπως σχολίαζαν ανώτατοι κύκλοι του Αρείου Πάγου, τίποτα δεν έχει αλλάξει την πρόοδο της διερεύνησης της υπόθεσης του «Noor One» από την εισαγγελέα, η οποία συγχρόνως είναι ελεγχόμενη, αλλά και ελέγχουσα για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
H Ελευθερία του Τύπου σημειώνει σχετικά: Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μπρακουμάτσος κάλεσε ως ύποπτη την κυρία Τζίβα μαζί με τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη, αλλά και τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Το αντικείμενο της έρευνας του κ. Μπρακουμάτσου ήταν κυρίως οι καταγγελίες του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη ότι υπέστη πιέσεις τόσο από την κυρία Τζίβα όσο και από τον λιμενικό που εκτελούσε χρέη προανακριτικού υπαλλήλου για να εμπλέξει με κατάθεσή του τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης. Μάλιστα, ο ισοβίτης είχε κάνει σχετική μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ακολούθησε και η μηνυτήρια αναφορά του κ. Μαρινάκη, επίσης στην ίδια Εισαγγελία, για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
Κατά έναν περίεργο τρόπο ο ανακριτικός υπάλληλος ο οποίος σήμερα ελέγχεται για κατάχρηση εξουσίας φέρεται να είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Ιανουάριο στον Μάκη Γιαννουσάκη -και πολλά στοιχεία συνάδουν προς αυτό- ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς θα προαχθεί (γεγονός που έγινε τον Φεβρουάριο), αλλά δεν θα μετακινηθεί ως τον Σεπτέμβριο που θα μετατεθεί.
Πράγματι, ενώ εκείνη μετατέθηκε στην Καλαμάτα, δεν μετακινήθηκε ποτέ, αλλά αντίθετα παρά τα γεγονότα που ακολούθησαν συνέχισε κανονικά να ερευνά ένα μέρος της υπόθεσης του «Noor One». Λίγους μήνες μετά, η ίδια επιχείρησε να επισκεφθεί και να πάρει κατάθεση από τον ισοβίτη ακολουθώντας μια διαδικασία για την οποία τώρα ελέγχεται.
Τον επισκέφθηκε μετά τις 11 το βράδυ, δεν του πήρε κατάθεση, ενώ ο γραμματέας περίμενε εκτός του κελιού του, πραγματοποίησε ανακριτική πράξη, ενώ άλλη ανακρίτρια, η κυρία Αλβανού, ερευνά την υπόθεση, ενώ κατά ασυνήθιστο τρόπο πήγε εκτός των ορίων της δικαιοδοσίας της στις Φυλακές του Αυλώνα, χωρίς να γίνει ποτέ σαφές αν πήρε τη σχετική άδεια όπως ορίζει ο κανονισμός των δικαστηρίων. Εντύπωση προκαλεί ακόμη σε ανώτατους νομικούς και δικαστικούς κύκλους γιατί την υπόθεση τη χειρίζεται η ίδια και δεν την ανέθεσε σε άλλον συνάδελφό της!
Είναι γνωστό στις μεγάλες Εισαγγελίες (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) ότι οι προϊστάμενοι εκτελούν διοικητικά κυρίως καθήκοντα και δεν χειρίζονται οι ίδιοι τις υποθέσεις...
Το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς είναι η αυτοεξαίρεση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας από την έρευνα, διότι η ίδια ελέγχεται για τους χειρισμούς της σε αυτήν ακριβώς την έρευνα.
Η υποχρέωση αυτή επιβάλλεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και η μη συμμόρφωση σε αυτή τη διάταξη αποτελεί ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα...
Γιατί η υπόθεση παραμένει στα χέρια της
Η όλη ένταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Δικαιοσύνης δημιουργεί ερωτήματα για το γεγονός ότι η έμπειρη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δεν συνιστά στην εισαγγελέα να απέχει από τη συγκεκριμένη έρευνα, τουλάχιστον μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η προσωπική της εμπλοκή.
Διότι έτσι φαίνεται να επιβεβαιώνονται τα θρυλούμενα ότι «η έρευνα πρέπει να παραμείνει στα χέρια της κυρίας Τζίβα».
Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αφού είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι η εισαγγελέας είχε συνυπηρετήσει με τη σύντροφο του υπουργού Δικαιοσύνης, επίσης ανακρίτρια σήμερα κατά της Διαφθοράς, και τη σχέση της αυτή φέρεται να την έχει επικαλεστεί στον επίμαχο ισοβίτη, ο οποίος από κατήγορος που ήθελαν κάποιοι να τον μετατρέψουν γίνεται τώρα κινητή βόμβα για πολιτικούς και άλλους θεσμικούς παράγοντες.