Αντιμέτωπη με τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα είναι η χώρα από της πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, καθώς παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής, μαίνονται ανεξέλεγκτες πολλές εστίες φωτιάς σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία.

Παρά τη συνεχή προσπάθεια, οι πυρκαγιές στην Αττική δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο και αυτό φαίνεται ότι δεν θα συμβεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης όπου τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας.

Μέχρι στιγμής τόσο η Πυροσβεστική όσο και η Αστυνομία διαψεύδουν πως έχει συλληφθεί κάποιος εμπρηστής στα πύρινα μέτωπα, χωρίς να επιβεβαιώνουν την ρητορική της κυβέρνησης πως υπάρχει σε εξέλιξη ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ ερωτήματα προκαλεί η στάση της κυβέρνησης, καθώς οι υπουργοί και πρωτίστως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζουν τις διακοπές τους και δεν βρίσκονται στα γραφεία για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, ενώ μάλιστα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika.gr ο πρωθυπουργός έχει καλέσει επανειλημμένα τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι άφαντος.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

Σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής παρουσία των Σκουρλέτη - Τόσκα

Το απόγευμα της Δευτέρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση των πυρκαγιών στον Κάλαμο, τη Ζάκυνθο, την Ηλεία, την Κεφαλονιά και τα υπόλοιπα μέτωπα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι.

Στη σύσκεψη, η οποία είχε διάρκεια μια ώρα, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και οι αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος και Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Μαίνονται τα μέτωπα στην Αττική

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου. Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται προς την πλευρά του Καπανδριτίου, όπου η φωτιά εδώ και λίγη ώρα κινείται με μεγάλη ταχύτητα με δυτική κατεύθυνση, μέσα σε μια χαράδρα, απειλώντας μάλιστα και σπίτια που βρίσκονται στο σημείο. 

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν ενισχυθεί, είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, και κυρίως στο μέτωπο του Καπανδριτίου, με στόχο να περιορίσουν την εξέλιξη της μέχρι τις πρωινές ώρες όποτε θα αρχίσουν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο, 20 εθελοντικά οχήματα και 38 υδροφόρες.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος είχε αναφέρει ότι η πυρκαγιά είχε μέτωπο 25 χιλιομέτρων, κατακαίγοντας το πυκνό δάσος της περιοχής.

Νωρίτερα εκκενώθηκαν δύο στρατόπεδα στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων.

Παράλληλα, η Τροχαία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Καλάμου-Καπανδριτίου, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα και εγκλωβισμοί οδηγών και οχημάτων στο μέτωπο της φωτιάς.

Αμαλιάδα: Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ανάληψη, υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στο Ανδρώνι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή Ανάληψη της Αμαλιάδας, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι από το Κρυονέρι, ενώ υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στο Ανδρώνι, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Σχετικά με τη φωτιά στην Ανάληψη, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές και έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη, για να προστατευθούν κατοικημένες περιοχές. «Αν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα, τότε ελπίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιόπουλος.

Τέλος, σχετικά με τις φωτιές στο Στρέφι του Πύργου και στην Μέλισσα Λεχαινών, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως «εκεί φαίνεται ότι πηγαίνουμε καλά».

Σε ύφεση η φωτιά στην περιοχή Κούμπερι της Αχαΐας

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα απόψε σε δασική έκταση στην περιοχή Κούμπερι, του δήμου Ερυμάνθου, στην Αχαΐα.

Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν περίπου 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, καθώς και πεζοπόρο τμήμα, που προσπαθούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος νωρίτερα βρισκόταν στη φωτιά στο Ανδρώνι Ηλείας και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ευτυχώς οι πυροσβέστες πρόλαβαν την φωτιά πριν κάψει το πευκοδάσος της περιοχής και επεκταθεί στο γειτονικό δάσος με έλατα».

Κόλαση για τέταρτη μέρα στη Ζάκυνθο

Συνεχείς ήταν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα, στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες στη Ζάκυνθο.

Παράλληλα, λόγω των ισχυρών ανέμων δεν υπάρχει συνδρομή από αέρος, καθώς τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πετάξουν με τα 6 μποφόρ αυτή τη στιγμή.

Στο νησί, αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών.