Εισαγγελέας Εφετών: Ζητά παραπομπή σε δίκη για Μουσσά - Φράγκο
Για ένα πλημμέλημα και δύο κακουργήματα
Την παραπομπή των δημοσιογράφων Παν. Μουσσά και Χρ. Φράγκου, προκειμένου να δικαστούν για τα εγκλήματα της διακεκριμένης συμμορίας (πλημμέλημα), της κατ εξακολούθηση απόπειρας διακεκριμένης εκβίασης (κακούργημα) και της ενεργητικής δωροδοκίας που συνιστά, επίσης, κακούργημα, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών η Εισαγγελέας, Βασιλική Κρίνα, ενάμιση περίπου χρόνο μετά το σάλο που προκλήθηκε για το αποκαλούμενο "κύκλωμα εκβιαστών" δημόσιων επιχειρήσεων και φορέων.
Επίσης, προτείνει τη διατήρηση της ισχύος των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν στους δύο δημοσιογράφους, δηλαδή, της απαγόρευσης εξόδους από τη χώρα και της εμφάνισής τους στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους, το πρώτο 5νθήμερο κάθε μήνα, μέχρι την οριστική εκδίκαση, των σε βάρος τους, κατηγοριών.
Υπενθυμίζεται ότι υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν απανωτά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ακρόπολη» του Παναγιώτη Μαυρίκου είχαν οδηγήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή και σε παραγγελία ελέγχου από τον υπουργό Επικρατείας Π. Νικολούδη, προκαλώντας έτσι την παραίτηση του Κίμωνα Στεριώτη, διευθυντή επικοινωνίας της ΔΕΗ. Τότε ο κ. Στεριώτης είχε δηλώσει ότι «ο Παναγιώτης Μαυρίκος συστηματικά ασκούσε εδώ και χρόνια με διάφορους τρόπους -κυρίως με συκοφαντικά δημοσιεύματα και απειλές- πίεση ώστε να πάρει μερίδιο από τη δαπάνη της ΔΕΗ προς τα μέσα ενημέρωσης».
Στις 4 Φλεβάρη του 2016, ο κατηγορούμενος Παν. Μουσσάς χρήματα για να τα δώσει στον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας "Ακρόπολη", Παν. Μαυρίκο, για να μην γράφει αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ». Εκτός από τον Παν. Μουσσά για την υπόθεση είχε κατηγορηθεί ο Χρήστος Φράγκου, καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτης Μαυρίκος.
Στην εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο «σούπερ κοριός» της ΕΛΑΣ, καθώς στην ογκωδέστατη δικογραφία υπήρξαν χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών. Η αποκάλυψη της υπόθεσης είχε προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση καθώς κυβέρνηση επικέντρωσε ιδιαίτερα στις σχέσεις του Μουσσά με τη Νέα Δημοκρατία και στα τηλεφωνήματα που είχε με τον τότε εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος είχε απαντήσει ότι οι συνομιλίες αυτές ήταν απλώς τμήμα της υποχρέωσης του εκπροσώπου τύπου να συνομιλεί με δημοσιογράφους.
Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή-εισαγγελέα, ο Μουσσάς κρίθηκε προφυλακιστέος ενώ ο Παναγιώτης Μαυρίκος, ο οποίος στη συνέχεια βρήκε τραγικό θάνατο, όταν ξέσπασε φωτιά στο αμάξι του, κι ενώ ήταν εν κινήσει στην Αττική Οδό και ο Χρήστος Φράγκου είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 ευρώ έκαστος και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Στις απολογίες τους Μαυρίκος και Φράγκου είχαν ρίξει την ευθύνη στον Μουσσά. Ο Παν. Μουσάς ένα χρόνο αργότερα – 16 Φεβρουαρίου 2016- αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο αντικατέστησε την προσωρινή κράτηση του κατηγορούμενου με την επιβολή περιοριστικών όρων, έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο παραμονής του στη φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο κύκλωμα, που είχε ξεκινήσει τη δράση σε προηγούμενες κυβερνήσεις προσφέροντας «θετική δημοσιότητα» και απειλώντας με «αρνητική» με αντάλλαγμα κρατική διαφήμιση, προσπάθησε να προσεταιριστεί τη «νέα κατάσταση» μετά το 2015. Όμως, παρότι αρχικά φάνηκε να του ανοίγονται δυνατότητες να συνεχίσει τη δράση του, τελικά βρέθηκε κατηγορούμενο.
Η υπόθεση αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον.