Δεν αρχειοθετεί την υπόθεση για Καμμένο και Χριστοφορίδη ο Μπρακουμάτσος
Στη Βουλή για άρση ασυλίας ο Πάνος Καμμένος, στο ναυτοδικείο ο Παναγιώτης Χριστοφορίδης. Περίεργη διαχείριση των ηχητικών ντοκουμέντων.
Συνέχεια στην υπόθεση των συνομιλιών του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, μετά το πόρισμα του Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Π. Μπρακουμάτσου, ο οποίος είχε αναλάβει να διερευνήσει τις μηνυτήριες αναφορές του Π. Γιαννουσάκη. Για τα όσα αποκαλύφθησαν από τις συνομιλίες του έγκλειστου Ε. Γιαννουσάκη με τον λιμενικό Π. Χριστοφορίδη, αλλά και την επίσκεψη στις φυλακές της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα και την εμπλοκή του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην ίδια προσπάθεια εμπλοκής του Β. Μαρινάκη στην υπόθεση Noor1, μηνυτήριες αναφορές είχαν καταθέσει επίσης ο Β. Μαρινάκης και ο Ι. Κουρτάκης.
Στη Βουλή για την άρση ασυλίας στέλνει τον Πάνο Καμμένο ο εισαγγελέας Μπρακουμάτσος μετά τη μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί εναντίον του για κατάχρηση εξουσίας. Συγκεκριμένα, στη σελ. 16 του πορίσματός του αναφέρεται σε δύο σημεία ότι «κατά το μέρος που αφορά πολιτικά πρόσωπα, η ανωτέρω μήνυση διεβιβάσθη στη Βουλή των Ελλήνων». Επίσης «κατά το σκέλος που αφορά τις πράξεις της συκοφαντικής δυσφήμησης και της ψευδούς καταμήνυσης που φέρεται ότι τέλεσε ο Παναγιώτης Καμμένος στη Βουλή» διαβιβάζει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Στο Ναυτοδικείο στέλνει τον Παναγιώτη Χριστοφορίδη ο εισαγγελέας Μπρακουμάτσος. Στη σελ. 14 του πορίσματος αναγράφεται: «Να διαβιβαστεί στην Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά ως προς τον Ανθυπασπιστή του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, προκειμένου να κριθεί αρμοδίως κατά το άρθρο 43 ΚΠΔ, αν ο τελευταίος τέλεσε ή όχι τα εγκλήματα της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου κλπ». Και σε άλλα σημεία του πορίσματος, που αφορούν και άλλα αδικήματα, η δικογραφία για τον Π. Χριστοφορίδη διαχωρίζεται και στέλνεται στην εισαγγελέα του Ναυτοδικείου.
Ο κ. Μπρακουμάτσος δεν αναγνωρίζει ευθύνες στην εισαγγελέα κ. Τζίβα και στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, αλλά ζητά τη διερεύνηση ευθυνών για τη χρήση κινητού τηλεφώνου στις φυλακές. Από το πόρισμα είναι εμφανές ότι ο εισαγγελέας αναγνωρίζει ως πραγματικές όλες τις συνομιλίες που κατατέθηκαν, όμως δεν τις κρίνει επί της ουσίας, χρησιμοποιώντας το γράμμα του νόμου (ότι καταγράφηκαν παράνομα).
Όταν όμως στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί εντοπίζονται αδικήματα που δεν μπορούν με άλλο τρόπο να γίνουν γνωστά, ακόμη και τα δικαστήρια δέχονται να τις λάβουν υπόψη. Με έναν τρόπο ο κ. Μπρακουμάτσος, ακολουθώντας το τυπικό, βγάζει από πάνω του την «ευθύνη» να ασχοληθεί επί της ουσίας και να πάρει θέση σε όσα αποκαλύπτονται από τις συνομιλίες αυτές.
Ταυτόχρονα όμως, δεν «βάζει την υπόθεση στο αρχείο» όπως θέλει να το παρουσιάσει η πλευρά της κυβέρνησης, τόσο γιατί δεν εκδίδει απορριπτική διάταξη (που θα εξέδιδε αν θεωρούσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων) όσο και γιατί παραπέμπει τον υπουργό Πάνο Καμμένο και τον λιμενικό Π. Χριστοφορίδη στα αρμόδια όργανα.
Η υπόθεση θα έχει συνέχεια.