Υπ. Υγείας: Δεν βρίσκει γιατρούς για την περιφέρεια
Μόνο 600 αιτήσεις για 1.200 θέσεις.
Μόλις οι μισοί ιατροί, από τους προβλεπόμενους, έκαναν αίτηση για τη στελέχωση των νέων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδίως αυτών που αναπτύσσονται στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, 600 ιατροί έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα, τη στιγμή που είχαν προκηρυχθεί 1.200 θέσεις. Μεγαλύτερο ήταν το ενδιαφέρον των ιατρών για τα μεγάλα αστικά κέντρα και δη την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ο υπουργός είπε ότι ακόμη και με αυτόν τον αριθμό ιατρών μπορούν να γίνουν τα βήματα στελέχωσης και σταδιακής λειτουργίας των μονάδων.
Ο κ. Ξανθός απέδωσε αυτή την εικόνα σε πολλούς λόγους, κυρίως όμως στη φιλοσοφία του νέου συστήματος το οποίο παύει –όπως είπε– να είναι ιατροκεντρικό. Επίσης, μεγάλο μερίδιο καταλαμβάνει και το γεγονός –όπως ανέφερε– της μετανάστευσης πολλών ιατρών τα τελευταία 6-7 χρόνια στο εξωτερικό. «Δεν μπορούμε να σας δώσουμε τις απολαβές που σας δίνουν σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να σας πούμε όμως ότι μέσα από το πλέγμα συμβάσεων που προωθούμε με ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, υπάρχει προοπτική», διαμήνυσε ο κ. Ξανθός. Αντιθέτως, ικανοποιητικό ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν άλλοι επαγγελματίες υγείας.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για την ΠΦΥ κ. Σταμάτης Βαρδαρός, έκανε επίθεση προς την αντιπολίτευση για τον τρόπο που χειρίστηκε την ανάπτυξη του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μάλιστα, κατηγόρησε τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας οι οποίοι, όπως είπε, «εκπροσωπούν κυρίως ιατρούς του ιδιωτικού τομέα» ότι «έκαναν τη δουλειά της αντιπολίτευσης». Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης «να είναι λίγο πιο σοβαρές. «Χρειαζόμαστε τον διάλογο, χρειαζόμαστε την κριτική επί συγκεκριμένων πραγμάτων και να μην εξαντλείται σε σπέκουλα που διαδίδεται όπως ότι οι αμοιβές, που ήταν συμφωνημένες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ευτελείς - είναι λίγο πιο κάτω από 1.700 καθαρά», σημείωσε ο κ. Βαρδαρός.
Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, τον ιδιωτικό τομέα απέναντι, αλλά δίπλα της σε αυτή την προσπάθεια.