Στρατηγός Κ.Κόρκας: «Το Αιγαίο πέλαγος είναι η καρδιά της Ελλάδος»
Σε εκδήλωση για τα 75 χρόνια του «Ιερού Λόχου» στη Χίο
Σε ένα κατάμεστο «Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο» της Χίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 75 ετών από τη συγκρότηση του «Ιερού Λόχου» στη Μέση Ανατολή, το 1942, στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, από τον τότε συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, απότακτο αξιωματικό του Κινήματος του 1935.
Το πολυπληθές ακροατήριο χειροκροτούσε ενθουσιωδώς, όρθιο και επί μακρόν, τον Ιερολοχίτη-Καταδρομέα στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα, έναν θαλερότατο «νέο» μόλις 96 ετών (!), να αναλύει με γλαφυρότητα και από μνήμης, την ιστορία του «Ιερού Λόχου» όπως την έζησε ως μέλος του.
Την επετειακή τελετή της συμπληρώσεως των 75 χρόνων από τη συγκρότηση του «Ιερού Λόχου» είχε αναλάβει με σειρά δράσεων η Γ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Γ’ΜΑΚ), που εδώ και δεκαετίες εδρεύει στο ακριτικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου.
Ο «Ιερός Λόχος» της Μέσης Ανατολής, ο οποίος ως προελέχθη ιδρύθηκε από τον Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, ήταν ο ιδρυτής των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στην νεότερη Ελληνική ιστορία, συμβάλλοντας καθοριστικώς με τη δράση του στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων και στην εν συνεχεία προσάρτηση τους στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση, χορωδία αποτελούμενοι από Αμφίβιους Καταδρομείς της Γ’ ΜΑΚ, απέδωσε τον Ύμνο του Ιερού Λόχου («Παιδιά με ατσάλινα χέρια…») και συγκίνησε τους παρευρισκόμενους. Την εκδήλωση προλόγισε ο διοικητής της Γ’ ΜΑΚ αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Μιχαήλ Τσιρκινίδης
Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης, ο αντιδήμαρχος Γ.Μπελέγρης, διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο διοικητής της 13 Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (13 ΔΕΕ), που φέρει τιμητικώς την ιστορική ονομασία «Ιερός Λόχος» και είναι οι σύγχρονοι συνεχιστές των παραδόσεων αυτού, Ταξίαρχος Γεώργιος Τσιτζικώστας, οι οποίοι και τίμησαν τόσο τον ομιλητή στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα, όσο και τον Χιώτη Ιερολοχίτη επιλοχία Γεώργιο Καρασούλη.
Επίσης ο Στρατηγός Κόρκας, ο ζωντανός θρύλος των Καταδρομών στην Ελλάδα, τιμήθηκε και από τον Μητροπολίτη κ.κ.Μάρκο με τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου, που αποτελεί και το ανώτερο παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικώς απευθυνόμενος προς τον στρατηγό ότι «Σήμερα δεν θα μιλήσω ούτε θα διδάξω. Μπροστά σας Στρατηγέ, εμαθήτευσα».
Ο στρατηγός Κόρκας σε δύο σημεία της από στήθους ομιλίας του απέστειλε ισχυρότατα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Πρώτον όταν είπε ότι «το Αιγαίο πέλαγος είναι η καρδιά της Ελλάδος. Και η καρδιά αυτή, ούτε κόβεται ούτε και διχοτομείται» και δεύτερον όταν τόνισε με έμφαση και καταχειροκροτούμενος ότι «Όταν πρόκειται για Ελληνικό έδαφος, η λέξη "μακρυά" δεν υπάρχει»!
Ποιος είναι ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας
Ο αντιστράτηγος Κόρκας Κωνσταντίνος του Αθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας το έτος 1921.
Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) το 1940, και με τους συμμαθητές του πρωτοετείς και την Πολεμική Σημαία της Σχολής, τον Μάϊο του 1941 μετέβησαν στην Κρήτη και πολέμησαν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Ακολούθως διέφυγε στη Μέση Ανατολή και συνέχισε τις σπουδές του στη ΣΣΕ, που δημιουργήθηκε εκεί, από την οποία και αποφοίτησε το 1943 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού (ΠΖ). Απεστρατεύθη το 1980 με το βαθμό του αντιστρατήγου και με τον τίτλο του «Επίτιμου Διοικητού της 1ης Στρατιάς».
Στη διάρκεια της 40ετούς σταδιορδρομίας του στον Ελληνικό Στρατό, υπηρέτησε ως αξιωματικός σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ, ως Ακόλουθος Ενόπλων Δυνάμεων Βουκουρεστίου-Βουδαπέστης (1968-70), ως Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ (1977) και ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (1979-80) διοίκησε
- Τον 14 Λόχο Ορεινών Καταδρομών (1947 – 49)
- Τη Γ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (1954 – 55)
- Το 3ο Σύνταγμα Πεζικού «Ρίμινι» (1971 – 72)
- Την ΧΙ (11η) Μεραρχία Πεζικού (1973 – 74)
- Το Β΄ Σώμα Στρατού (1974-1976)
- Το Δ΄ Σώμα Στρατού (1976), του οποίου υπήρξε ο πρώτος διοικητής.
- Την 1η Στρατιά.
Ο στρατηγός Κόρκας συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), στων νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου πολέμου (1947 – 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές. Φοίτησε στις σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως του Όπλου του Πεζικού, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών Μέσης Ανατολής, στις Σχολές Πεζικού Αγγλίας και ΗΠΑ, στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.
Για τις συμμετοχές του αυτές στις προαναφερθείσες πολεμικές επιχειρήσεις, ο στρατηγός τιμήθηκε από την Πολιτεία με τις ακόλουθες ηθικές αμοιβές :
α. Προαγωγή «επ΄ ανδραγαθία επί του πεδίου της μάχης».
β. Χρυσό Σταυρό Φοίνικα μετά Ξιφών.
γ. Χρυσό Σταυρό Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α΄.
δ. Σταυρό Ταξιαρχών Βασιλικού Τάγματος Φοίνικος.
ε. Σταυρός Ταξιαρχών Τάγματος Γεωργίου Α΄.
στ. Έξι φορές με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας.
ζ. Πολεμικό Σταυρό Β΄ Τάξεως.
η. Επτά φορές με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως.
θ. Τρεις φορές με το Μετάλλιο Εξαιρέτων πράξεων.
ι. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως
ια. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως.
ιβ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940 – 41.
ιγ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1941 – 45
ιδ. Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας 1944
ιε. Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ και ΓΕΠΣ πρότεινε τη μεταφορά της τέφρας του αείμνηστου ιδρυτή του «Ιερού Λόχου» Συνταγματάρχη Χρ.Τσιγάντε από την Αγγλία, όπου πέθανε και είχε θαφτεί, στην Ελλάδα, όπου και τοποθετήθηκε στο Μνημείο του Ιερού Λόχου, που αναγέρθηκε στο Πεδίον του Άρεως.
Ο Χιώτης Ιερολοχίτης Γεώργιος Καρασούλης γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Νεχώρι Χίου. Κατετάγη ως εθελοντής στο Πεζικό το 1942 στη Μέση Ανατολή.
Στις 17 Ιανουαρίου 1944 προήχθη στο βαθμό του Δεκανέως.
Στις 5 Απριλίου 1944 προήχθη «επ’ανδραγαθία» στο βαθμό του Λοχίου.
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1944 συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου στους Φούρνους Ικαρίας και στη Λέσβο.
Στις 17 Οκτωβρίου 1944 προήχθη και πάλι «επ’ανδραγαθία» στον βαθμό του Επιλοχίου.
Στις 23 Μαρτίου 1945 αιχμαλωτίζεται από τους Γερμανούς στη διάρκεια της καταδρομικής επιχειρήσεως του Ιερού Λόχου στη Χάλκη των Δωδεκανήσων και παρέμεινε αιχμάλωτός τους επί 45 ημέρες, μέχρι το πέρας του Β΄ΠΠ στις 8 Μαΐου 1945, με την επίσημη συνθηκολόγηση και άνευ όρων παράδοση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων της Ναζιστικής Γερμανίας.
Από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού απολύθηκε στις 31 Αυγούστου 1945, ενώ έχει τιμηθεί με την απονομή του Πολεμικού Σταυρού Γ’Τάξεως.