Για τη θέση της ΝΔ να μην ψηφίζει νομοσχέδια αν δεν έχουν ψηφιστεί πρώτα από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους είπε, «όταν έχεις μια στάση ευθύνης αυτό μπορεί να συμβαίνει σε κάποιες κορυφαίες στιγμές όπως συνέβη το 2015 που κρινόταν τότε αν η χώρα θα πάει σε άτακτη χρεοκοπία ή όχι, σε κάποιες κορυφαίες στιγμές είναι πράγματι επιτακτικό το μόνο κριτήριο να είναι το εθνικό συμφέρον. Όταν αυτό όμως θεωρείται από την κυβέρνηση ως αδυναμία και ως πρόκριμα μιας δικαιολογίας, μιας συγκεκριμένης και συνεχώς επαναλαμβανόμενης πρακτικής όπως αντιλαμβάνεστε τα πράγματα αλλάζουν. Αυτό έχει επαναληφθεί πολλές φορές κρίναμε ότι έπρεπε να προχωρήσει μια νομοθετική ρύθμιση προς μια κατεύθυνση αυτό εξελήφθη από την κυβέρνηση ως λευκή επιταγή, ως διαβατήριο για να επαναλαμβάνει μονίμως μια παθολογία.
Εδώ έχουμε μια συνειδητή πρακτική που βολεύει αυτόν ο οποίος ουσιαστικά κάνει σπέκουλα πάνω στη διαφοροποίηση του. Δηλαδή βολεύει την κυβέρνηση γιατί απευθύνεται στο ένα ακροατήριο το αριστερό ή σε αυτό που το θεωρεί αριστερό και ένα άλλο ακροατήριο, το δεξιά της Δεξιάς που βολεύει τον κ. Καμμένο τότε αυτός απέχει.

Άλλο μια κορυφαία στιγμή ευθύνης που κρίνονται πολύ σοβαρά πράγματα και άλλο μια επαναλαμβανόμενη συνεχώς πρακτική, μια παθολογία, μια βαριά ασθένεια διακυβέρνησης που δείχνει ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.»

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στη Θράκη και στα σωματεία που παρουσιάζονται ως τουρκικά λέγοντας, «επειδή υπήρχε ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο αφορούσε και είχε προεκτάσεις που σχετίζονται με εθνικά ζητήματα σοβαρά δηλαδή με την κατάσταση στη Θράκη και τα μουσουλμανικά σωματεία που επιχειρούν να τα παρουσιάζουν ως τουρκικά από την αρχή είπα ότι θα ήταν λάθος να αφεθούμε στην αντίληψη σπέκουλας των ΑΝΕΛ.

Ήταν άποψή μου ότι δεν θα έπρεπε να παρασυρθούμε σε αυτό. Προμηνύματα αυτής της τακτικής, όσον αφορά κυρίως τα εξωτερικά, είχαμε πριν 15-20 μέρες όπου σε μια συζήτηση στη Βουλή για το ποια ακριβώς είναι η θέση της κυβέρνησης για το όνομα της ΠΓΔΜ πως ακριβώς αυτό θα οριστικοποιηθεί είχαμε δύο διαφορετικές θέσεις. Δεν μπορεί για ένα μείζον εθνικό θέμα, για το οποίο πρόκειται να τρέξουν διαπραγματεύσεις, να υπάρχουν δύο γραμμές γιατί αυτό εξασθενεί την ελληνική θέση διότι δεν είναι αξιόπιστη. Όποιος συνομιλεί χωρίς να έχει πίσω του μια ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η άλλη πλευρά δεν τον αντιμετωπίζει ως αξιόπιστο συνομιλητή. Επειδή αυτό ήταν ένας προιδεασμός αυτός της τακτικίστικης μικροπολιτικής και μικροκομματικής λογικής ότι “εσύ κάνε αυτά εγώ θα κάνω τα άλλα να τους πιάσουμε όλους” αυτό το πράγμα τελείωσε. Ή υπάρχει στον τόπο κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία ή δεν υπάρχει. Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το παιχνίδι».

Ερωτηθείς γιατί δεν πήρε αυτή την απόφαση πιο νωρίς η ΝΔ, απάντησε πώς, «επειδή τα πράγματα στην πορεία και στην πολιτική εξελίσσονται άλλο είναι να κρίνεις κάποια στιγμή ότι πράγματι υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν με ένα τρόπο και πρέπει να προχωρήσουμε και άλλο να βλέπεις ότι αυτή η στάση ευθύνης σου γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης σταθερά και συνειδητά από μια συμπαιγνία μιας κυβέρνησης που θα έπρεπε κανονικά να έχει σχηματιστεί στη βάση προγραμματικών κατευθύνσεων αλλά το μόνο πράγμα που την ένωσε από την αρχή το πώς θα μοιραστούν οφίκια και θέσεις και καρέκλες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε το δεκανίκι μιας κυβέρνησης η οποία μας κοροϊδεύει μπροστά στα μάτια μας.
Ρώτησα τον κ. Κοντονή, φέρνετε μια τροπολογία με σοβαρές εθνικές προεκτάσεις όταν τη φέρατε είχατε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μαζί σας; Δεν την είχατε άρα που επενδύετε κοινοβουλευτικά; Και κάτι άλλο ζήσαμε και το τραγελαφικό, ανεβαίνει ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ ο κ.Παπαχριστόπουλος και απευθύνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης και του λέει, εμείς την τροπολογία που φέρατε οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να την ψηφίσουν γιατί είναι εθνικά ευαίσθητοι. Δηλαδή του λέει κατά πρόσωπο ότι εμείς είμαστε εθνικά ευαίσθητοι και αυτό που φέρνεις δεν το ψηφίζουμε αλλά εσύ που το φέρνεις δεν έχεις προφανώς εθνικές ευαισθησίες αλλά συνυπάρχουνε κοινοβουλευτικά. Έχει και το θέατρο του παραλόγου ένα όριο!»

Για τη χθεσινή έντονη αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Ναυτιλίας για την ρύπανση στο Σαρωνικό ο κύριος Κουμουτσάκος επεσήμανε, «ο πρόεδρος του κόμματος χθες έκανε μια αυστηρή, δίκαιη κριτική, έναν αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η αντίδραση του υπολόγου υπουργού Ναυτιλίας του ανθρώπου που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στα μάτια της κοινής γνώμης ως υπεύθυνος της οικολογικής καταστροφής στο Σαρωνικό ήταν να διακόπτει, να φωνάζει, να προσβάλει ο ίδιος και η σύμβουλός του. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι δεκτό και σωστά ανεβαίνουν οι τόνοι διότι ξεπερνιούνται πια όρια ανεκτά θράσους. Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει…
Και αυτό που συζητάμε τώρα αλλά και το προηγούμενο με τις διπλές πλειοψηφίες, ότι διαφωνώ αλλά δεν πειράζει μένω στην κυβέρνηση συν αυτό το οποίο ειπώθηκε χθες ότι «εγώ δεν θα παραιτηθώ ποτέ» έχουνε ένα όνομα, είναι ένας βαθύς προκλητικός πολιτικός κυνισμός που στρέφεται ουσιαστικά και αγνοεί οποιεσδήποτε ευαισθησίες της κοινωνίας. Είναι ένας προσβλητικός κυνισμός που κανείς πρώτη φορά βλέπει στη μεταπολίτευση. Ο κυνισμός και η αλαζονεία έχει χτυπήσει κόκκινο για αυτό δεν θα το δεχτούμε, δεν θα προχωρήσουμε έτσι, ορθή απόφαση πήραμε, σωστή είναι η στρατηγική μας αυτό το παιχνίδι εμείς της κυβέρνησης με τα δύο πρόσωπα δεν θα το παίξουμε.»