Τα Παραπολιτικά στην Ιχθυόσκαλα: Πως επηρέασε η μόλυνση την αγορά
Ο γενικός διευθυντής της Ιχθυόσκαλας, Βασίλειος Κατσιώτης, περιγράφει στα parapolitika.gr πως επηρέασε η μόλυνση του Σαρωνικού την αγορά αλιευμάτων, τους καταναλωτές και τους ψαράδες
Οι επιπτώσεις στην αγορά αλιευμάτων από την καταστροφή στον Σαρωνικό ενώ δεν φαίνεται να είναι, προς ώρας, μετρήσιμες από τους ελέγχους που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο και οι ειδικοί προειδοποιούν οτί μόνο οι συνεχείς έλεγχοι θα δείξουν αν και πότε θα επιμολυνθεί η θαλάσσια πανίδα, ενώ η γενική ανασφάλεια έχει επηρεάσει ήδη την αγορά.
Τα parapolitika.gr βρέθηκαν στην Ιχθυόσκαλα Πειραία στο Κερατσίνι και μίλησαν με τον γενικό διευθυντή υποκαταστημάτων, Βασίλειο Κατσιώτη, ο οποίος μας εξήγησε πως έχει επηρεάσει ως τώρα την αγορά, τονίζοντας πως τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν κυρίως οι ψαράδες.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσιώτη, στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, που είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας και ο υπεύθυνος φορές της διανομής αλιεύματων στα ιχθυοπωλεία και τις λαικές αγορές της Αττικής (με μέσο διανομής το χρόνο τους 23.000 τόνους), τα αλιεύματα Σαρωνικού καταλαμβάνουν περίπου το 8% του διαθέσιμου όγκου προς πώληση.
Ο κ. Κατσιώτης ομολογεί πως υπάρχει καχυποψία από τους αγοραστές απο την Αττική για τα ψάρια Σαρωνικού και όχι μόνο, οτι ρωτάνε καθημερινά αν είναι καλά τα ψάρια και οτι έχει πέσει η κατανάλωση και των ψαριών από το Αιγαίο, όπως της Χίου ή της Καλύμνο, σημειώνει πάντως πως οι εξαγωγές συνεχίζονται κανονικά.
Σε οτι αφορά την δυσπιστία εκ μέρους των καταναλωτών, ο κ. Κατσιώτης μεταφέρει πως «μετά το περιστατικό με τη ρύπανση στον κόλπο του Σαρωνικού, ενω ο κόσμος πήγαινε να αγοράσει, για παράδειγμα, γαύρο Χαλκίδας, τώρα αρχίζει και αμφισβητεί πως ο ιχθυοπώλης τους είναι ειλικρινής. Δηλαδή ενώ τόσο καιρό αγόραζαν γαύρο που η ταμπέλα του έγραφε ως τόπο προέλευσης τη Χαλκίδα, τώρα οι ιχθυοπώλες κι οι πωλητές στις λαϊκές μας παραπονιούνται πως πάνε οι πελάτες τους και τους βασανίζουν ότι τους λένε ψέματα σε αυτά που γράφουν πάνω».
Στο κομμάτι του κέρδους, ο κ. Κατσιώτης εξηγεί οτί αυτός που κέρδισε είναι ο καταναλωτής μιας και «από αυτή την ιστορία η τιμή των ψαριών στον πάγκο μειώθηκαν στο 50%. Η τιμή του γαύρου αν πάτε τώρα στα ιχθυοπωλεία είναι στα 2 ευρώ ενώ ήταν στα 5 ευρώ το κιλό. Δεν την πληρώνει όμως τη ζημιά ο ιχθυοπώλης, τη ζημιά την πληρώνει ο αλιέας που κάθεται όλο το βράδυ για να βγάλει τα ψάρια, που σπάει το επαγγελματικό του αυτοκίνητο προκειμένου να μας τα μεταφέρει εδώ στην ώρα του στις 5 το πρωί, για να έρθει ο ιχθυοπώλης ή ο λαϊκατζής να τα πάρει και να τα πουλήσει». Πρόσθεσε πως «τη μεγάλη ζημιά την πάθανε οι ψαράδες και όχι μονό οι ψαράδες του Σαρωνικού, αλλά όλης της Ελλάδας. Να πως επίσης ότι εμείς εδώ δεχόμαστε ψάρια από τη μέση αλιεία, δεν δεχόμαστε από τους παράκτιους. Άρα λοιπόν τη ζημιά την έχουν πληρώσει οι ψαράδες της μέσης αλιείας που ψαρεύουν σε όλη την Ελλάδα, έχουν αφήσει τα σπίτια τους και είναι συνεχεία όλη την ήμερα στη θάλασσα για να φέρουν τα ψάρια εδώ και να ζήσουν τις οικογένειες τους και βλέπουν τις τιμές να κατρακυλάνε γιατί ο κόσμος έχει ανησυχήσει».
Ο διευθυντής της ιχθυόσκαλας, αποδίδει την πτώση των τιμών όχι μόνο στην μείωση της ζήτησης αλλά και στην αύξηση του εμπορεύματος «είναι τέτοια μεγάλη η πτώση των τιμών τις προηγούμενες γιατί είχαμε μεγάλη ψαροσύνη, μεγάλη ποσότητα αλιεύματος. Δηλαδή, πέσανε πάρα πολλά ψάρια σε σχέση με πέρσι, είχαμε 30% διαθέσιμα παραπάνω ψάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο και επειδή το ψάρι είναι "χρηματιστήριο" και ανεβοκατεβαίνει, την ίδια βραδιά μπορείς να βρεις τον γαύρο εδώ μέσα να πουληθεί 1 ευρώ και μετά να πάει 3 ανάλογα τη ζήτηση».
Εξηγώντας αναλυτικά την πορεία της διαθεσιμότητας αλιευμάτων τις μέρες μετά το ατύχημα, ο κ. Κατσιώτης εξηγεί πως «από τη Δευτέρα του ατυχήματος είχαμε 22% πτώση εμπορεύματος σε σχέση με τις ίδιες μέρες του 2016, του 2015 και του 2014. Την Τρίτη είχαμε μια μικρή αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη Τρίτη των προηγούμενων ετών, της τάξεως του 0,64%, δηλαδή όσα πουλήσαμε την Τρίτη του 2016 πουλήσαμε και την Τρίτη του 2017. Περίπου στα ίδια, με μικρή πτώση 1,5% είχαμε την Τετάρτη σε σχέση με όλα τα χρόνια προς τα πίσω ενώ την Πέμπτη είχαμε μια αύξηση 9% στα ιχθυοκιβώτια, δηλαδή στους τόνους που βγάλαμε στην Αττική σε σχέση με το 2016. Την Παρασκευή είχαμε 22% αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη Παρασκευή του 2016». Η εκτίμηση του για το που οφείλεται η αύξηση στο διαθέσιμο εμπόρευμα των τελευταίων ημερών είναι 'οτι «ο καταναλωτής άρχισε να ζητάει περισσότερο το ψάρι και το Σάββατο φτάσαμε να έχουμε αύξηση 34% στα ψάρια που βγήκαν, δηλαδή βγήκαν 150 τόνοι. Και γιατί βγήκαν 150 τόνοι;». Ωστόσο, όπως εξηγεί, τα αλιευτικά που δραστηριοποιούνταν στον Σαρωνικό μετακινήθηκαν προς άλλες περιοχές αφού «εμείς μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως αν δουν τα στίγματα των αλιευτικών σκαφών, που είναι στο ίντερνετ προσβάσιμα σε όλους, θα δουν οτί δεν υπάρχει αλιευτικό που ψαρεύει τώρα στον Σαρωνικό, όλα τα αλιευτικά της συγκεκριμένης περιοχής ψαρεύουν στο νότιο Ευβοϊκό, είχαν πάει στον Πατραϊκό και στον Κορινθιακό, δεν ψαρεύουν εδώ». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως οι αλιείς «δεν ψαρεύουν εδώ, όχι γιατί έχει εντοπιστεί πρόβλημα στα ψάρια, αλλά από αυτοέλεγχο, οι ίδιοι έχουν απομακρυνθεί από εδώ μέχρι να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει με τον Σαρωνικό».