Πρόγραμμα Erasmus και για νέους επιχειρηματίες
Δείτε ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν
Το πρόγραμμα Erasmus, το πιο επιτυχημένο και αναγνωρίσιμο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που φέρνει επί τριάντα χρόνια πιο κοντά φοιτητές και μαθητές απ΄ όλη την Ευρώπη, γνωρίζει πλέον επιτυχία και μεταξύ των νέων επιχειρηματιών.
Το EYE, όπως αποκαλείται (Εrasmus for Young Entrepreneurs) είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής, το οποίο προσφέρει σε νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από εμπειρότερους επιχειρηματίες οι οποίοι διευθύνουν μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις σε κάποια από τις 36 συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες, μεταξύ των οποίων οι 27 της ΕΕ.
«Η ανταλλαγή εμπειριών πραγματοποιείται κατά τnν παραμονή κοντά στον έμπειρο επιχειρηματία, με τον οποίο ο νέος επιχειρηματίας μένει και συνεργάζεται για μία περίοδο 1-6 μηνών», ανέφερε η Άννα Δάντη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στη σημερινή πρώτη παρουσίαση του προγράμματος, στον Τύπο.
«H παραμονή βοηθά τον νέο επιχειρηματία να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διοίκησης μίας μικρής επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά, ο επιχειρηματίας υποδοχής ωφελείται από τις νέες προοπτικές που παρέχονται για την επιχείρησή του και αποκτά την ευκαιρία να συνεργαστεί με εταίρους από άλλες χώρες ή να ενημερωθεί για νέες αγορές», πρόσθεσε.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν:
1.Νέοι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή την έχουν ξεκινήσει ήδη εντός της τελευταίας τριετίας.
2.Έμπειροι επιχειρηματίες οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ή διευθυντές μικρής ή μεσαίας επιχείρησης σε μία από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες.
Συνεργασία win-win
O νέος επιχειρηματίας, θα ωφεληθεί από την επιτόπια εκπαίδευση σε μία μικρού ή μεσαίου μεγέθους επιχείρηση σε άλλη χώρα, διευκολύνοντας το επιτυχημένο ξεκίνημα της επιχείρησής του ή ενισχύοντάς τη. Επίσης, μπορεί να ωφεληθεί από την πρόσβαση
σε νέες αγορές, τη διεθνή συνεργασία και τις πιθανές δυνατότητες συνεργασίας με επιχειρηματικούς εταίρους στο εξωτερικό.
O επιχειρηματίας υποδοχής, μπορεί να ωφεληθεί από τις φρέσκες ιδέες ενός νέου επιχειρηματία, ο οποίος μπορεί να έχει εξειδικευμένα προσόντα ή γνώσεις σε έναν τομέα. Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες υποδοχής είχαν τόσο θετική εμπειρία, ώστε αποφάσισαν να φιλοξενήσουν και άλλους νέους επιχειρηματίες στη συνέχεια.
Πρόκειται πραγματικά για μία συνεργασία με αμοιβαία οφέλη, καθώς αμφότερες οι πλευρές μπορούν, επίσης, να ανακαλύψουν νέες ευρωπαϊκές αγορές ή επιχειρηματικούς εταίρους και διαφορετικούς τρόπους επιχειρηματικής δράσης.
Μακροπρόθεσμα, οι δύο πλευρές μπορούν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ως εταίροι με τη μορφή κοινοπραξιών, δραστηριοτήτων υπεργολαβίας, κ. α.
Αυτό που επεσήμανε ο Μιχάλης Κόκκινος που έχει μαθητεύσει ως νέος επιχειρηματίας και έχει σήμερα μια επιτυχημένη επιχείρηση, είναι ότι όταν κάποιος αποφασίσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ως νέος επιχειρηματίας, πρέπει να έχει ήδη ένα συγκεκριμένο και ώριμο επιχειρηματικό σχέδιο. Ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι πρέπει και ο επιχειρηματίας υποδοχής να έχει ένα κίνητρο, αποβλέποντας είτε να εμπλουτίσει την επιχείρησή του με νέες ιδέες, είτε βλέποντας στον νέο επιχειρηματία έναν νέο πελάτη.
Το «Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λειτουργεί στις συμμετέχουσες χώρες με τη βοήθεια τοπικών σημείων επαφής, στα οποία πρέπει να απευθυνθεί ο νέος αλλά και ο έμπειρος επιχειρηματίας, για την παροχή υποστήριξης (π.χ. Εμπορικά Επιμελητήρια, κέντρα υποστήριξης νέων επιχειρήσεων, «εκκολαπτήρια» επιχειρήσεων, κ.τ.λ.). Οι δραστηριότητές τους συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το Γραφείο Υποστήριξης του Προγράμματος.
Τα τοπικά σημεία επαφής στην Ελλάδα είναι οκτώ και βρίσκονται 2 στην Αθήνα, 1 στον Πειραιά, 2 στο Ηράκλειο, 1 στον Βόλο και 1 στον Πύργο.
Οικονομική ενίσχυση
Η παραμονή στο εξωτερικό μπορεί να κυμαίνεται από έναν έως έξι μήνες και πρέπει να ολοκληρωθεί εντός μίας περιόδου δώδεκα μηνών συνολικά. Μέσα σε αυτήν την περίοδο, η παραμονή μπορεί να διαιρεθεί σε μικρότερα χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μία εβδομάδα το καθένα), τα οποία ο νέος επιχειρηματίας θα περνά στο εξωτερικό κοντά στον επιχειρηματία υποδοχής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρέχεται οικονομική ενίσχυση σε νέους επιχειρηματίες για την κάλυψη του κόστους ταξιδιού και διαμονής. Ο νέος επιχειρηματίας και το τοπικό σημείο επαφής του υπογράφουν μία σύμβαση με νομικό και οικονομικό περιεχόμενο, η οποία προσδιορίζει το ύψος της χρηματοδότησης που παρέχεται κατά την παραμονή του/ της και πώς αυτή θα καταβληθεί στην πράξη (π.χ. μερική καταβολή στην αρχή της παραμονής, μηνιαίες καταβολές κ.τ.λ.). Η οικονομική υποστήριξη υπολογίζεται σε μηνιαία βάση και αντανακλά το γενικότερο κόστος ζωής στη χώρα παραμονής, 530-1100 ευρώ τον μήνα, αναλόγως με τη χώρα επίσκεψης.
Το EYE είναι ένα αναπτυσσόμενο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2009 με προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου και από το 2014 για το επταετές πρόγραμμα ως το 2020 χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανταγωνιστικότητας των Μμε (COSME) με 55.3 εκατομμύρια ευρώ.
Ως τώρα έχουν καταχωρηθεί 16227 αιτήσεις εγγραφών στη βάση δεδομένων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πέμπτη θέση αιτήσεων νέων επιχειρηματιών.
Είτε νέοι είτε έμπειροι επιχειρηματίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή υποβάλλοντας αίτηση μέσω https://erasmus-entrepreneurs.eu size="3" face="Courier New">.">της ιστοσελίδας
Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσουν με έναν ενδιάμεσο οργανισμό της επιλογής τους. Το εν λόγω τοπικό σημείο επαφής θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της αίτησής τους και για την αποδοχή αυτής, εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
Αύριο στο Ζάππειο συναντώνται τα τοπικά σημεία επαφής απ΄ όλη την Ευρώπη
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ενδιάμεσων φορέων που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του και παρουσία της προϊσταμένης Τύπου Κλημεντίνης Διακομανώλη.
Αύριο Πέμπτη, στις 19.00, τα τοπικά σημεία επαφής απ΄ όλη την Ευρώπη, περίπου 200, πραγματοποιούν συνάντηση στο Ζάππειο, την πρώτη εκτός Βρυξελλών, προκειμένου να συζητήσουν θέματα οργανωτικά, συντονιστικά και λειτουργικά. Την παράσταση ωστόσο αναμένεται να κλέψει η παρουσία έξι νέων και έμπειρων επιχειρηματιών (τρεις από κάθε πλευρά) οι οποίοι θα αναπτύξουν τις απόψεις και εμπειρίες τους και θα επιλεγεί ένας εξ αυτών, ο οποίος και θα βραβευτεί.