Συγκλονισμένη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της άνανδρης δολοφονίας του γνωστού δικηγόρου. Ο γνωστός ποινικολόγος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από δύο άντρες που προσποιήθηκαν ότι ήθελαν να τον συναντήσουν για υπόθεση. «Θα αργήσω λίγο το βράδυ γιατί μου ζήτησαν ραντεβού δύο νέοι πελάτες» φέρεται να είπε στο τελευταίο του τηλεφώνημα στο σπίτι.

Του άνοιξε νεαρός συνεργάτης του, ο οποίος και έδωσε στην αστυνομία την περιγραφή δύο αντρών. Ο πρώτος ηλικίας 30-40 ετών, ύψους 1,80 περίπου, αδύνατος, μελαχρινός, αξύριστος (δύο ημερών) με κοντά σκούρα μαλλιά ο οποίος πιθανόν φορούσε τζιν παντελόνι χρώματος μπλε και λεπτό μπουφάν χρώματος λευκού. Ο δεύτερος ήταν ηλικίας 27 έως 40 ετών, 1,65-170 περίπου, αδύνατος με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξυρισμένος, με κοντά σκούρα μαλλιά, ο οποίος φορούσε παντελόνι και κοντομάνικη μπλούζα χρώματος πιθανόν μπεζ».

Οι δύο άντρες που μιλούσαν σπαστά ελληνικά έμειναν για περίπου 20 λεπτά. Συνομίλησαν με τον άτυχο ποινικολόγο και κάποια στιγμή ο ένας από τους δύο χρησιμοποιώντας πυροβόλο όπλο μικρού διαμετρήματος τον πυροβόλησε από απόσταση περίπου 1,5 μέτρου. Δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ούτε φορούσαν γάντια και η αστυνομία εξετάζει τόσο τα αποτυπώματα όσο και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Ο γνωστός ποινικολόγος, πατέρας δύο παιδιών και ιδιαίτερα αγαπητός στον κλάδο του –είχε άλλωστε και έντονη συνδικαλιστική δράση– ήταν γιος του Νώντας Ζαφειρόπουλου, πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρώην βουλευτή με τη ΝΔ.

Η είδηση της δολοφονίας γέμισε με σπαραγμό στην οικογένειά του.

Ο γιος του τον αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook.

Η είδηση της δολοφονίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ίδιου του πρωθυπουργού που επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα.

Οι έρευνες της αστυνομίας, που σε πρώτη φάση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, στρέφονται προς τις υποθέσεις με τις οποίες είχε ασχοληθεί ο εκλιπών.

Πάνδημη ήταν η καταδίκη της αποτρόπαιας δολοφονίας από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασε την άφατη οδύνη του για την στυγερή δολοφονία Ζαφειρόπουλου.

«Άνανδρη πράξη» χαρακτήρισε τη δολοφονία το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.

Πλήθος είναι οι δηλώσεις άλλων πολιτικών. Μια από τις πρώτες που αντέδρασαν ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, που μάλιστα πληροφορήθηκε την είδηση την ώρα που ήταν στο πλατό της εκπομπής Live του Νίκου Ευαγγελάτου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Μαφιόζικη» χαρακτήρισε τη δολοφονία ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία της κεντροαριστεράς, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε οι δολοφόνοι του Ζαφειρόπουλου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Συντετριμμένος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Η ΝΔ ακύρωσε προγραμματισμένη εκδήλωση της, εις ένδειξη πένθους.

Από τη μεριά του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους για επτά μέρες, σε ένδειξη πένθους. Οι δικαστικές ενώσεις ανέβαλαν προγραμματισμένη συγκέντρωση τους.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στα Parapolitikα FM 90.1 FM, έκανε λόγο για «κατά παραγγελία δολοφόνους».

Η είδηση προκάλεσε αίσθηση στη Βουλή, με δηλώσεις κι αντιπαραθέσεις. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, υποστήριξε ότι «η χαμηλή ποιότητα της πολιτικής ζωής» όπλισε το χέρι των άνανδρων δολοφόνων.

Στον κ. Τζαβάρα απάντησε ο τέως υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, τονίζονταςι ότι «δεν πρέπει να δώσουμε πολιτικό χρώμα στη δολοφονία».

Η κηδεία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 15.00.