Η απόφαση αφορά στην εκδίκαση υπόθεσης ασφαλιστικών μέτρων, ωστόσο ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την εκτεταμένη εφαρμογή της κοινής επιμέλειας και από τους δύο γονείς, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο και σταθερό στόχο πολλών πλευρών, μεταξύ των οποίων και ο σύλλογος «Συνεπιμέλεια», που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την πολιτεία για τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των δύο γονέων στην ανατροφή των τέκνων σε περίπτωση διαζυγίου. Παράλληλα η απόφαση αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αρνείται να αναλάβει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, παρότι πολλά κόμματα αλλά και στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν αναγκαία μεταρρύθμιση και ανθρωπιστικό μέτρο την καθιέρωση της συνεπιμέλειας τέκνων.  

Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου (αριθμός 7121/2017), προβλέπεται ότι, προσωρινά και μέχρι την εκδίκαση της κύριας απόφασης, η επιμέλεια των τέκνων θα ασκείται εναλλακτικά, τους ζυγούς μήνες από τον πατέρα και τους μονούς από τη μητέρα, με δικαίωμα επικοινωνίας κάθε φορά από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια κατά το διάστημα αυτό.  

Η απόφαση προκάλεσε την ικανοποίηση του συλλόγου «Συνεπιμέλεια» που σχολίασε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται «αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της κοινής επιμέλειας και του ίσου χρόνου του παιδιού και με τους δύο γονείς του». Κατά τους ανθρώπους της «Συνεπιμέλειας», «μία νέα γενιά φωτισμένων δικαστικών λειτουργών αντιστέκεται στις επιταγές του νομολογιακού εθίμου. Η νέα γενιά έχει το καθήκον να δώσει τη λύση, όπως ακριβώς έγινε στη γειτονική μας Ιταλία.

Ο δικαστής για ν' ακούσει τον διάδικο σε θέματα ανατροφής παιδιών απαιτεί αυτός να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που το τριμελές συμβούλιο διοίησης του Πρωτοδικείου έχει εκπονήσει και αναρτήσει στο διαδίκτυο. Ένα σχέδιο ανατροφής παιδιού δηλαδή.