Με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος παρασημοφορήθηκε σήμερα το μεσημέρι η ιστορική Πολεμική Σημαία του «θωρηκτού» (ευδρόμου) «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο, πάνω στο κατάστρωμα του θρυλικού σκάφους, που από τις 7 Οκτωβρίου ναυλοχεί εν όρμω λιμένος Θεσσαλονίκης.

Η Σημαία αυτή, η οποία παρασημοφορήθηκε, κυμάτιζε στο ιστό του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» κατά τις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού πολέμου, όπου το πλοίο καταναυμάχησε τον Οθωμανικό στόλο και συνέτεινε τα μέγιστα στην απελευθέρωση των νησιών του ανατολικού και βορείου Αιγαίου, του Αγίου Όρους, της Καβάλας, της Αλεξανδρουπόλεως κλπ. Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης παρέδωσε τη Σημαία στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, όπου φυλάσσεται μέχρι και σήμερα, παραμένοντας ανάμεσα στα ιερότερα εκθέματα.

Σήμερα, κατά την τελετή της παρασημοφορήσεως της ιστορικής Πολεμικής Σημαίας του σκάφους, η Σημαία είχε τιμητικούς παραστάτες καθ’ όλην τη διάρκεια της τελετής τους αρχηγούς της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού, δηλαδή των συνεχιστών των παραδόσεων του ένδοξου Κλάδου. 

Για την εποχή του, το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» ήταν ένα από τα πιο αξιόπιστα, ταχύτερα, ισχυρότερα και πιο αποτελεσματικά πλοία, ταυτισμένο άρρηκτα με την προσωπικότητα και το πατριωτικό σθένος του Ναύαρχου Παύλου Κουντουριώτη, παραμένει έως τώρα το πλοίο που δεν γνώρισε την ήττα.

Παγκοσμίως, είναι το μόνο πολεμικό πλοίο που έχει συμμετάσχει ενεργώς στους Βαλκανικούς πολέμους, στην εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία ναυλοχώντας στον Κεράτιο κόλπο της Κωνσταντινουπόλεως, στη Μικρασιατική εκστρατεία, αλλά και στους δύο παγκοσμίους πολέμους, φθάνοντας μάλιστα μέχρι τη Βομβάη της Ινδίας συνοδεύοντας συμμαχικές νηοπομπές στη διάρκεια του Β’ΠΠ, αποτελώντας έτσι το μοναδικό κομμάτι ελληνικής επικράτειας που παραμένει συνεχώς ελληνικό και ελεύθερο τα τελευταία 106 χρόνια. 

Για όλα αυτά αποτελεί ένα σύμβολο εθνικής αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας και ακάθεκτης ορμητικότητος εμπνέοντας αισιοδοξία, δύναμη και αποφασιστικότητα.

Μετά το πέρας της τελετής παρασημοφορήσεως της ιστορικής Πολεμικής Σημαίας του Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», ακολούθησε επίδειξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συμμετοχή της φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ», ενός ελικοπτέρου τύπου S-70B “Aegean Hawk”, ομάδων και σκαφών ανορθοδόξου πολέμου (ΣΑΠ) της Διοικήσεως Υποβρύχιων Καταστροφών καθώς και ενός ελικοπτέρου CH-47D Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ), στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της θέσης ελλιμενισμού του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», που παρακολούθησαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς κατά μήκος της παραλιακής οδού της πόλεως, που διέρχεται μπροστά από το Λευκό Πύργο.

Στην τελετή, εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος ως εκπρόσωπος της κυβερνήσεως, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτριος Βίτσας, αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ή εκπρόσωποί τους, μέλη της κυβερνήσεως, του κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοικήσεως, ο οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και άλλοι.