Συγκλονιστική κατάθεση στη δίκη του λέκτορα για τους δύο θανάτους από αρσενικό
Η πεθερά του 45χρονου λέκτορα του ΑΠΘ στην κατάθεσή της ήταν καταπέλτης.
«Μολονότι δεν είδα τίποτα με τα μάτια μου, πιστεύω ότι ο κατηγορούμενος είναι ο δολοφόνος της κόρης μου και της μητέρας μου» κατέθεσε η πεθερά του 45χρονου λέκτορα του ΑΠΘ, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ότι δηλητηρίασε με αρσενικό την 34χρονη σύζυγό του και την 85χρονη γιαγιά της, οι οποίες άφησαν την τελευταία τους πνοή -με διαφορά λίγων ημερών- τον Αύγουστο του 2013.
Η ίδια, εξεταζόμενη από το δικαστήριο, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος ήταν απόμακρος μετά τον θάνατο της κόρης της. «Ήταν ξένος. Έφυγε από κοντά μας» είπε, περιγράφοντας ως προβληματική τη σχέση του ζευγαριού. «Υπήρξαν συνεχείς καβγάδες. Ήταν βίαιος λεκτικά μαζί της. Αυτός ήταν άνθρωπος εσωστρεφής. Δεν τον θεωρούσα κατάλληλο για σύζυγο της κόρης μου» κατέθεσε.
Οι καβγάδες φαίνεται πως συνεχίστηκαν και μετά το γάμο και την απόκτηση του παιδιού τους (σσ 7 ετών σήμερα). «Έκλαιγε και κλειδωνόταν στο σπίτι. Φαινόταν δυστυχισμένη. Σε έναν καβγά η κόρη μου είπε ότι θέλει να χωρίσουνε κι αυτός απάντησε “τώρα που έχουμε το παιδί; Θα σε σκοτώσω”» πρόσθεσε.
Μεγάλο μέρος της κατάθεσής της επικεντρώθηκε στηn διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας της 34χρονης. «Τοn Δεκέμβριο του 2012 είχε τάσεις λιποθυμικές. Ναυτία και ζάλη. Νομίζαμε ότι είναι κάτι τυχαίο. Τον επόμενο μήνα τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα. Μία φορά το μήνα. Είχε τάση για εμετό και ατονία. Κάναμε εξετάσεις για να δούμε από πού προέρχεται. Από τον Μάιο άρχισε να χάνει βάρος, έβγαλε εξανθήματα. Πήγαμε στο νοσοκομείο» είπε.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης της υγείας, σύμφωνα με τη μητέρα της 34χρονης, ήταν ένα τροχαίο ατύχημα που είχε η κόρη της εκείνο το διάστημα στον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης. «Είχαν αρχίσει να παραλύουν τα χέρια της. Μου είπε ότι ένιωσε σαν να τράβηξε κάποιος το τιμόνι».
Κι ενώ η νεαρή γυναίκα εισήχθη για νοσηλεία στην Μονάδα Εντατική Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», με τους γιατρούς να προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να εντοπίσουν από τι πάσχει, διατυπώνοντας -κατά την εξεταζόμενη μάνα- «διάφορες θεωρίες» (υπόνοιες αρχικά για λευχαιμία για να καταλήξουν αργότερα στο νευρολογικό νόσημα Guillan Barre), την ίδια περίοδο εισάγεται στο νοσοκομείο η 85χρονη γιαγιά της. «Ήταν υγιέστατη. Έπαιρνε μισό χάπι την μέρα για την πίεση. Παραπονέθηκε ότι είχε πρήξιμο στα πόδια. Η μητέρα μου είχε πιο γρήγορη εξέλιξη» σημείωσε η μάρτυρας.
Η ίδια κατέθεσε στο δικαστήριο ότι όσο διάστημα νοσηλευόταν η κόρη της, ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός, «σε ποσοστό 90% έφερνε νερό από το κυλικείο του νοσοκομείου» και της το έδινε για πόση όταν το ζητούσε εκείνη. Εξάλλου ανέφερε, ότι ο 45χρονος είχε συνάψει ερωτική σχέση με άλλη γυναίκα, με την οποία, απέκτησαν, στη συνέχεια, παιδί.
Γιαγιά και εγγονή κατέληξαν με διαφορά λίγων ημερών στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Πρώτη πέθανε η 85χρονη και λίγα 24ωρα αργότερα η 34χρονη. «Μετά τον θάνατο κινήθηκε αυτεπάγγελτη διαδικασία από τις αρχές» ανέφερε η μάρτυρας, προσθέτοντας ότι κατόπιν ιστολογικών εξετάσεων διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού στην κόρη της, μέταλλο το οποίο ενοχοποιήθηκε για τους δύο θανάτους.
Ο 45χρονος πανεπιστημιακός, από την πρώτη στιγμή που οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, υποστήριξε ότι είναι αθώος, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή με τους δύο θανάτους. Ισχυρίστηκε δε, ότι κι ο ίδιος δηλητηριάστηκε κατά το παρελθόν από αρσενικό, αποδίδοντας την ύπαρξή του στις παλιές σωληνώσεις στο εξοχικό τους στα Γεωπονικά Χαλκιδικής, ενώ του συστήθηκε να ακολουθήσει ειδική θεραπεία απομετάλλωσης διότι «κινδύνευε η ζωή του».
Τον περασμένο Ιανουάριο, κι ενώ προηγήθηκε πολυήμερη απολογία στον 6ο τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, ο λέκτορας κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη για αύριο το πρωί και θα συνεχιστεί με την εξέταση μαρτύρων. Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ιατροδικαστές-τεχνικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών, ενώ η δίκη εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.