Αναστολή λειτουργίας της 339 μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας
Στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως της για εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων
Μία από τις πιο παλαιές και ιστορικές πολεμικές Μοίρες της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η 339 Μοίρα Παντός Καιρού (339 ΜΠΚ), η οποία φέτος γιόρτασε την 65η επέτειος της συγκροτήσεώς της, «ανέστειλε τη λειτουργία της», όπως είναι η επίσημη αεροπορική ορολογία, και παρέδωσε το προσωπικό και τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-4E AUP Phantom II, με τα οποία επιχειρούσε, στην αδελφή 338 ΜΠΚ.
Το τυπικό σκέλος της προαναφερθείσας διαδικασίας πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια σεμνής τελετής στην έδρα και των δύο Μοιρών, την 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδος, παρουσία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΑ αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου και Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, παλαιών διοικητών και υπηρετησάντων σε αυτήν και πλήθος κόσμου. Κατά τη διάρκειά της τελέσθηκε δοξολογία, έγινε προσκλητήριο για τους 21 πεσόντες αεροπόρους της 339 ΜΠΚ και εναπόθεση της Πολεμικής Σημαίας στο μουσείο της μοίρας από τους διατελέσαντες διοικητές της. Επίσης, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην στατική έκθεση, στην οποία κυριαρχούσε το ειδικώς, επετειακά βαμμένο αεροσκάφος, ενώ πάνω από το χώρο της τελετής πέταξε σε άψογο σχηματισμό μία
τριάδα αεροσκαφών F-4E AUP Phantom II.
«Η 339 ΜΠΚ από την ίδρυσή της το 1952 και για 65 συναπτά έτη, εξοπλισμένη με αεροσκάφη F-84G, F-84F και F-4, αποτέλεσε μία από τις αιχμές της αεροπορικής μας ισχύος, υπερασπιζόμενη την εθνική μας κυριαρχία από το Ορμένιο έως τη Γαύδο και από τους Οθωνούς έως το Καστελόριζο, συνδράμοντας αποτελεσματικά στην αποστολή της ΠΑ να φυλάσσει τους ελληνικούς αιθέρες και μαζί με το ΣΞ και το ΠΝ να συμβάλλει στην άμυνα και στην ακεραιότητα της χώρας», τόνισε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Και πρόσθεσε: «Η νέα 338 Μοίρα θα εκμεταλλεύεται πλήρως τις άριστες δυνατότητες που έχει το αεροσκάφος F-4E στην εκτέλεση αποστολών αέρος – εδάφους, μετά την αναβάθμιση που έχει υποστεί, ενώ παράλληλα επιλύονται θέματα που άπτονται της στελέχωσης και υποστήριξης της μοίρας. Αντίστοιχες οργανωτικές αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί και για το ΣΞ και το ΠΝ, ώστε να αυξήσουμε διακλαδικά την αποτελεσματικότητα των ΕΔ και την ευελιξία όλων των Κλάδων, με γνώμονα πάντα την άμυνα και ασφάλεια της χώρας».
Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρ.Χριστοδούλου μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Η 339 Μοίρα, με το απαράμιλλο μαχητικό πνεύμα των στελεχών της, εκμεταλλεύτηκε διαρκώς και πλήρως τις πολλαπλές δυνατότητες των αεροσκαφών της, και ως μία από τις αρχαιότερες Μοίρες της ΠΑ, διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο σε αποστολές εγγύς υποστήριξης και αεροπορικής υπεροχής, σε εποχές δύσκολες για την ΠΑ, εποχές τεχνολογικής μετάβασης για το Αεροπορικό Όπλο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Η 339 Μοίρα εκπλήρωσε στο έπακρο την αποστολή που της ανατέθηκε διαχρονικά. Πλέον με την συγχώνευσή της στην 338 Μοίρα θα εμπλουτίσει την δράση αυτής, συνεισφέροντας με την πλούσια μαχητική εμπειρία των στελεχών της».
Για την ιστορία να αναφερθεί ότι ο τελευταίος διοικητής της ιστορικής 339 ΜΠΚ ήταν ο αντισμήναρχος (Ι) Μιχάλης Ψάλτης.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΑ, η αναστολή λειτουργίας της 339 Μοίρας και η ουσιαστική «συγχώνευσή» της με την αδελφή 338 ΜΠΚ, πραγματοποιήθηκε αφενός μεν στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως της ΠΑ για εξοικονόμιση προσωπικού και πραγματοποίηση οικονομιών και αφετέρου για την απαιτούμενη αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), που επίσης εδρεύει στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα και μέσω του Σχολείου Όπλων Τακτικής, του αντίστοιχου ελληνικού “Top Gun”, σχεδιάζει και υλοποιεί τη μεγάλη διεθνή, διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος». Γι’ αυτούς τους λόγους το ΚΕΑΤ χρειαζόταν επειγόντως εγκαταστάσεις. Και «προσφερόταν» η 339 που έδρευε στην ίδια βάση και αριθμητικώς τα αεροσκάφη της είχαν περιοριστής σε τέτοιο αριθμό που θα μπορούσε άνετα να ενταχθούν σε μία Μοίρα – «ενισχυμένη» ασφαλώς – και να επιχειρούν από αυτήν. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εκσυγχρονίστηκαν 40 από τα υπάρχοντα «παλαιά» Phantom σε επίπεδο “AUP” τα οποία και μοιράστηκαν από 20 αεροσκάφη στις δύο Μοίρες της 117 ΠΜ. Από τα αεροσκάφη αυτά αριθμητικώς έχουν απομείνει 32 μαχητικά και επιχειρησιακώς 28, τα οποία τώρα πλέον ανήκουν και επιχειρούν μόνο από την 338 Μοίρα.