Νέα στοιχεία στη δίκη του λέκτορα για τη δολοφονία δύο γυναικών
Ο πραγματογνώμονας απέδωσε και τους δύο θανάτους σε εγκληματική ενέργεια.
Με την κατάθεση του διευθυντή του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκου Ράϊκου, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη του 45χρονου πανεπιστημιακού που κατηγορείται ότι δολοφόνησε με αρσενικό τη σύζυγό του και τη γιαγιά της.
Εξεταζόμενος ως πραγματογνώμονας που ορίστηκε από τις διωκτικές Αρχές, ο μάρτυρας απέδωσε τους δύο θανάτους σε εγκληματική ενέργεια. «Κάτι άλλο δεν μπορεί να έχει συμβεί» ανέφερε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ατυχήματος. Ο ίδιος κατέθεσε ότι η χορήγηση του αρσενικού δεν ήταν τυχαία ή συμπτωματική, αποδίδοντας αυτήν την ενέργεια σε «εξωγενή παράγοντα». Έκανε λόγο, δε, για πρωτοφανή υπόθεση στα χρονικά ιατρικά, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αναφορά σε ανάλογη περίπτωση στην παγκόσμια βιβλιογραφία.
Ο μάρτυρας αμφισβήτησε ευθέως τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε δείγμα αίματος όσο ζούσε η 34χρονη σύζυγος του κατηγορούμενου, όπου εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις καδμίου. Κατονομάζοντας τη συνάδελφό του (ιατροδικαστή στο ίδιο εργαστήρι του ΑΠΘ) που υπέγραψε τα αποτελέσματα της διενεργηθείσας εξέτασης, εξέφρασε τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη εργαστηριακή μέθοδο, τονίζοντας ότι δεν τηρήθηκε το σωστό πρωτόκολλο.
Η δίκη διεκόπη και θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου με την εξέταση μαρτύρων.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο γυναίκες άφησαν την τελευταία πνοή τους τον Αύγουστο του 2013, με διαφορά λίγων ημερών, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύονταν. Πρώτη πέθανε η 85χρονη και λίγα 24ωρα αργότερα η 34χρονη εγγονή της, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού από τον γάμο της με τον κατηγορούμενο λέκτορα του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Οι συγγενείς των νεκρών γυναικών διατύπωσαν υποψίες ότι επρόκειτο για δολοφονία και γι' αυτό προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα των εκτεταμένων εξετάσεων που διενεργήθηκαν και έδειξαν ότι οι δύο γυναίκες δηλητηριάστηκαν με αρσενικό.
Ο 45χρονος πανεπιστημιακός, από την πρώτη στιγμή που κατέστη κατηγορούμενος, υποστήριξε ότι είναι αθώος, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή με τους δύο θανάτους. Ισχυρίστηκε, δε, ότι κι ο ίδιος δηλητηριάστηκε κατά το παρελθόν από αρσενικό, αποδίδοντας την ύπαρξή του στις παλιές σωληνώσεις στο εξοχικό τους, στα Γεωπονικά Χαλκιδικής. Τον περασμένο Ιανουάριο και ενώ προηγήθηκε πολυήμερη απολογία στον 6ο τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκη, ο ίδιος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.