Η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα-5» προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα
ΑΠΟΣΤΟΛΗ επί του ελικοπτεροφόρου «Anwar El-Sadat» και της φρεγάτας «ΕΛΛΗ»
Περισσότερα από 2.500 άτομα, μέλη πληρωμάτων πέντε αιγυπτιακών και 11 ελληνικών πολεμικών σκαφών, πληρωμάτων πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και προσωπικού της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα στον κόλπο Καλάθου της Ρόδου τμήμα της μεγάλης ελληνοαιγυπτιακής διακλαδικής ασκήσεως, με τη συμμετοχή παρατηρητών από άλλες τέσσερις χώρες, και την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και της στρατιωτικής των Ενόπλων Δυνάμεων και από τις δύο χώρες.
Στην πραγματικότητα και πέρας του καθαρώς στρατιωτικού σκέλους, που είχε απόλυτη επιτυχία, υπάρχει και ένα πολιτικο-διπλωματικό υπόβαθρο, καθώς η άσκηση προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση και δυσφορία της Άγκυρας, η οποία χθες κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ακόλουθο Αμύνης της Αιγύπτου στην τουρκική πρωτεύουσα και του διαμαρτυρήθηκε εντονότατα γιατί η Αίγυπτος ασκείται με τις ελληνικές ΕΔ και μάλιστα την επομένη ημέρα (σήμερα) θα πραγματοποιούσε αμφίβια επιχείρηση σε «αποστρατικοποιημένη» περιοχή, συμφώνως με τους έωλους τουρκικούς ισχυρισμούς. Ο Αιγύπτιος ΑΚΑΜ απάντησε ότι η Αίγυπτος ασκείται με μία φίλη και σύμμαχο χώρα, στην επικράτειά της και δεν βλέπει κάτι το περίεργο σε αυτό, και …αποχώρισε.
Φυσικά η άσκηση έγινε κανονικά σήμερα παρουσία στρατιωτικών παρατηρητών από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Κύπρο, γεγονός που και αυτό έχει τη δική του αξία.
Ωστόσο πέραν και πάνω από όλα αυτά, αυτό που έχει σημασία είναι η θερμότατη επιθυμία αμφοτέρων των πλευρών να συνεκπαιδευτούν, να συνασκηθούν «και να μάθουμε μαζί ο ένας από τον άλλον», όπως τόνισε κορυφαία ελληνική στρατιωτική πηγή με τον αρχηγός του Αιγυπτιακού Ναυτικού, πάνω στο κατάστρωμα της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» στα ανοικτά της Καλάθου. Και αυτό ίσως αποτελεί την «απάντηση» στο θερμότατο καλωσόρισμα του Αιγύπτιου αρχηγού επί του «ελικοπτεροφόρου» (πλοίου αποβάσεως/LHD) «Ανουάρ Ελ-Σαντάτ», της γαλλικής κλάσεως “Mistral”, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο, και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ε.Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΝ αντιναύαρχο Ν.Τσούνη και ΓΕΑ αντιπτεράρχου (Ι) Χρ.Χριστοδούλου τόνισε ότι «αυτό το πλοίο είναι και δικό σας πλοίο».
Εμμέσως πλην σαφών κάτι τέτοιο έγινε, καθώς το υπερσύγχρονο πλοίο αποβάσεων («ελικοπτεροφόρο») είναι μεν τέτοιο, χωρίς όμως να διαθέτει μέχρι αυτήν τη στιγμή ούτε ένα ελικόπτερο!
«Οι επιχειρήσεις των ελληνικών επιθετικών, μεταφορικών και ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων πάνω στο σκάφος αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για μας να συνεργαστούμε σε αυτόν τον κρίσιμο και σπουδαίο τομέα επιχειρήσεων» τόνισε με έμφαση ο κυβερνήτης του αιγυπτιακού πλοίου, δείχνοντας έτσι το πόσο χρήσιμο ήταν γι’ αυτούς ένα μόνο από τα σχεδόν 60 επί μέρους εκπαιδευτικά αντικείμενα της διμερούς διακλαδικής ασκήσεως!
Από την άλλη όμως και για τους πιλότους των ελληνικών ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64DHA Longbow Apache και των μεταφορικών CH-47D/SD Chinook ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας για προσνηώσεις και απονηώσεις από ένα ελικοπτεροφόρο, κάτι που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συχνά, ή για την ακρίβεια το κάνουν από σχεδόν σπανίως έως καθόλου. Για τα ανθυποβρυχιακά S-70B Aegean Hawk του ΠΝ, τα οποία επιχειρούν με άνεση στα ελικοδρόμια των φρεγατών μας, φυσικά δεν υπήρχε πρόβλημα να επιχειρούν από το κατάστρωμα ενός…ελικοπτεροφόρου!
«Η ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα-5» στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη τη Μεσόγειο, πέραν της επισφράγισης της άριστης σχέσης της Ελλάδος με την Αίγυπτο, για τη διαμόρφωση ενός άξονα σταθερότητας που δίνει την ελπίδα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην περιοχή των Βαλκανίων», εκτίμησε ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος, μετά το πέρας της ασκήσεως.
Η άσκηση «Μέδουσα-5» πρόκειται να διεξαχθεί το διάστημα από 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της υφιστάμενης ελληνο-αιγυπτιακής στρατιωτικής συνεργασίας, και διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή Νοτίου-Νοτιοανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων.
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν τρεις φρεγάτες, δύο πυραυλάκατοι, μία κανονιοφόρος, ένα υποβρύχιο Type-214AIP («ΠΙΠΙΝΟΣ»), ένα αρματαγωγό, οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος ΕΜΒ-145H ΑΣΕΠΕ, ένα ελικόπτερο Super Puma για αποστολές ερεύνης - διασώσεως, τέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Longbow Apache, καθώς και προσωπικό μονάδων πεζοναυτών και ειδικών επιχειρήσεων.
Από αιγυπτιακή πλευρά συμμετέχουν ένα ελικοπτεροφόρο τύπου “Mistral”, μία φρεγάτα τύπου FREMM, δύο πυραυλάκατοι, ένα υποβρύχιο, έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, δύο αεροσκάφη C-130, ένα αεροσκάφος τύπου AWACS Ε2-C Hawkeye και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεχνικής υποστηρίξεως.