Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη διεξαγωγή της μεγάλης ελληνο-αιγυπτιακής διακλαδικής ασκήσεως «Μέδουσα-5/17» στην κατ’ αυτούς «αποστρατικοποιημένη νήσο Ρόδο, εξέφρασε η Άγκυρα με τη σημερινή υπέρπτηση ενός ελικοπτέρου ΑΒ-412EP της τουρκικής Ακτοφυλακής πάνω από τα Ίμια σε ύψος μόλις 100 ποδών!

Τυπική αφορμή γι’ αυτήν την σημαντική τουρκική πρόκληση αποτέλεσε η περίπτωση ενός ναυαγίου λέμβου με περίπου 25-26 άτομα παράνομους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία, στη θαλάσσια περιοχή της γειτονικής των Ιμίων Καλολίμνου. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση ερεύνης και διασώσεως (SAR) τόσο από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και της αντίστοιχης τουρκικής στα δικά τους νερά. Ήδη, συμφώνως με το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ έχει βρεθεί το πτώμα μιας γυναικός ενώ έχουν περισυλλεγεί σώοι 15 άτομα, που έχουν μεταφερθεί τώρα στην Κάλυμνο.

Με αφορμή λοιπόν αυτήν την επιχείρηση, σήμερα το πρωί, στις 07:59, το προαναφερθέν ελικόπτερο ΑΒ-412EP της τουρκικής Ακτοφυλακής πραγματοποίησε την υπέρπτηση πάνω από τα Ίμια πετώντας σε ύψος μόλις 100 ποδών (περίπου 33 μέτρων) και αμέσως μετά επέστρεψε στο δικό τους FIR Κωνσταντινουπόλεως και στη δική τους περιοχή διεξαγωγής SAR.

Για τη ιστορία να αναφέρουμε ότι η επιχείρηση SAR συνεχίζεται από την ελληνική και την τουρκική πλευρά για τον εντοπισμό και των υπολοίπων επιβαινόντων στη βυθισθείσα λέμβο.