Δίκη ΧΑ: Λεπτομέρειες για τα τάγματα εφόδου κατέθεσε πρώην μέλος
Στην κατάθεση του ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας εναντίον της Χρυσής Αυγής κατέθεσε ποιοι και πως τον εκπαίδευσαν, πως οργάνωναν τα χτυπήματα και τι εξοπλισμό είχαν
Πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, την στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πώς οργάνωναν τα χτυπήματα κατά Πακιστανών και άλλων, έδωσε στην κατάθεση του σήμερα ο ένας, από τους πέντε συνολικά, προστατεύομενους μάρτυρες στη δίκη της ΧΑ.
Ο μάρτυρας κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία, ως μέλος της ΧΑ από το 2012 και ως το 2013.
«Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα "ντού", τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τί εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, η να κάνουμε κάποια φασαρία», κατέθεσε.
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από τη ΧΑ στη Μαλακάσα, από ομάδα στελεχών που περιελάμβανε τον Γιώργο Ρουπακιά και τον Ηλία Κασιδιάρη, για τον οποίο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «και παρακολουθούσε και μετείχε στις εκπαιδεύσεις».
Το πρώην μέλος της ΧΑ μίλησε εκτενώς για δύο «ντού», στα οποία έλαβε μέρος και ο ίδιος, όπου, όπως είπε, «χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλληκάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά».
Επίσης αποκάλυψε ότι «στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά». «Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στειλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα, είχε δύο περίστροφα, το ένα 45άρι».
Ερωτηθείς από την πρόεδρο για το αν ήταν σκληρή η εκπαίδευση ο μάρτυρας απάντησε πως «ήταν σκληρή σαν τους κομάντο...μας έδιναν και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο».
Ερωτήθηκε επίσης για τη δομή και τον σκοπό των ταγμάτων εφόδου:
«Εισαγγελέας: Πείτε μας για τα τάγματα εφόδου, τί ήταν και τί έκαναν.
Μάρτυς: Τα τάγματα εφόδου ήταν με 20 ή 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζες της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνια παραλλαγής και μπλούζες της Χρυσής Αυγής και είχαμε στειλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη Χρυσή Αυγή. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το "ντου" και το κάναμε».
Αναφερόμενος στον ρόλο Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε «ότι οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».
Τέλος, ο μάρτυρας κατέθεσε πως αποστασιοποιήθηκε από την οργάνωση γιατί δεν ήθελε να γίνει «δολοφόνος» και απολογήθηκε στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα λέγοντας τους πως «ζητάω συγγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό».
Η υπεράσπιση αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα της διαδικασίας και τις δικαστικές λειτουργούς, υποστηρίζοντας ότι στην αίθουσα υπάρχει και τρίτο άτομο, που υπαγορεύει τις απαντήσεις στον μάρτυρα. Οι συνήγοροι είπαν ότι άκουσαν έναν «υποβολέα» να διορθώνει μια ημερομηνία που ανέφερε ο μάρτυρας
Στο επεισόδιο παρενέβη η ίδια η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, ζητώντας να μιλήσει προσωπικά με τις δικαστικές λειτουργούς, για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει τρίτος στον χώρο.
Η πρόεδρος παρενέβη επίσης τις φορές που η υπεράσπιση επεχείρησε να αποκαλύψει την ταυτότητα του μάρτυρα, αποκαλώντας τον με το επίθετο του.
Ο εν λόγω προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει - και επανέλαβε και σήμερα - πως ο ίδιος και η οικογένεια του έχουν δεχτεί απειλές μετά την κατάθεση του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.