Ξεσπά η μητέρα της Μυρτώς: Το παιδί μου θα ζήσει
Η Μαίρη Κοτρώτσου προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του ελληνικού κράτους, πέντε χρόνια μετά την επίθεση του Πακιστανού στην κόρη της.
Συγκίνηση προκαλεί η μητέρα της Μυρτώς, που είχε δεχθεί άγρια επίθεση από Πακιστανό στην Πάρο το 2012, σε ηλικία 15 ετών, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτη. Πέντε χρόνια μετά το συμβάν που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και ενώ συνεχίζεται ο Γολγοθάς του κοριτσιού, η μητέρα της Μαίρη Κοτρώτσου, η οποία αντιμετωπίζει το δράμα με βουβό πόνο και απέραντη αξιοπρέπεια, προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του ελληνικού κράτους. «Το κράτος έχει ξεχάσει παντελώς τη Μυρτώ», αναφέρει εμφανώς πληγωμένη η μητέρα της άτυχης κοπέλας, που μετά από τόσα χρόνια δικού της αγώνα για την αποκατάσταση της υγείας της το ελληνικό κράτος δεν της συμπαρίσταται στον βαθμό που θα ήθελε. Και η κυρία Μαίρη Κοτρώτσου συνεχίζει αναφέροντας ότι ξέχασαν όλοι το θέμα της κόρης της.
«Ήταν ένα υγιές παιδί μέχρι την ημερομηνία που δέχτηκε άγρια κακοποίηση και δολοφονική επίθεση από άτομο πακιστανικής καταγωγής, το οποίο συνέθλιψε το κεφάλι της με πολλαπλά χτυπήματα», λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, έφτασε μέχρι το σημείο να κάνει αγωγή στο ελληνικό κράτος, διότι δεν συμβάλλει σε κανέναν βαθμό πέρα από αυτό που δίνεται σε όλους τους ανθρώπους με αναπηρία. «Η περίπτωση της Μυρτώς έχει μια ιδιαιτερότητα: δεν γεννήθηκε έτσι, δεν έπεσε επειδή ήταν απρόσεκτη, ούτε τη χτύπησε κάποιος οδηγός από αμέλεια. Δεν είχε κάποια αρρώστια που μας ήρθε από το πουθενά. Δέχτηκε μια επίθεση ενός ατόμου που δεν έπρεπε να είναι στην Ελλάδα», αναφέρει εμφανώς θυμωμένη. Ωστόσο, έχει μάθει να κοιτάει τα πράγματα έτσι όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε να είναι, ενώ κοιτάει μπροστά για να μην απογοητεύεται και για να μην καταρρεύσει.
Παραμένει δυνατή και μοναδικό της «σύνθημα» είναι: «Το παιδί μου θα ζήσει». «Δεν μπορώ να κοιτάξω πίσω, γιατί θα τη δω να περπατάει, κάτι που δεν γίνεται εδώ και πεντέμισι χρόνια, και αυτό δεν θα το αντέξω.
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα αφήσω ένα παιδί σε ένα κρεβάτι να πάθει λοιμώξεις ή κατακλίσεις και σιγά-σιγά να τελειώσει γιατί αυτό μας λέει το ελληνικό κράτος. Το ελληνικό κράτος, που στιγματίζει την ευθανασία και δεν την αποδέχεται για ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να τελειώσουν μετά από ανίατες ασθένειες, έρχεται και λέει για τα παιδιά αυτά που είναι σαν τη Μυρτώ και μικρότερης ηλικίας πολλές φορές: "Πάρ' τα σπίτι και κάν' τα ό,τι θέλεις". Nα το σκοτώσω; Το παιδί μου θα ζήσει. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν με έμμεσο τρόπο να το αφήσει να περάσει το κατώφλι όπου έφτασε, αλλά δεν διάβηκε…», αναφέρει.
«ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ»
Με συγκλονιστικά λόγια η ίδια περιγράφει πόσο απογοητευμένη νιώθει, ενώ παράλληλα τονίζει ότι θα παλέψει μέχρι τέλους. «Τίποτα δεν δίνεται. Τα πάντα κερδίζονται, δεδομένου ότι ζούμε στην Ελλάδα τού σήμερα», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Έχουμε μόνο υποχρεώσεις, κανένα δικαίωμα. Πρέπει να πληρώνουμε αυτό το κράτος, αλλά από παροχές τίποτα. Μου στέρησαν την ευτυχία να δω το παιδί μου να μεγαλώνει, να κάνει οτιδήποτε στη ζωή του, να είναι ευτυχισμένο. Μου το στέρησαν αυτό, εντάξει, δεν γυρίζει ο χρόνος πίσω, αλλά θα κάνω τα πάντα για να το βλέπω να ζει, να γελάει.
Έχω αυτό το δικαίωμα και θα παλέψω μέχρι τέλους. Δεν με ενδιαφέρει αν αυτό το τέλος θα είναι στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Θα μάθουν εκεί πώς ζούμε όταν έχουμε ένα άρρωστο παιδί». Όσο για το αν περιμένει κάτι από τη χώρα καταγωγής του δράστη: «Από τη στιγμή που έχεις τέτοιους στη χώρα, που με τον άλφα ή βήτα τρόπο έχουν μπει, έπρεπε να έχεις συνάψει και μια συνθήκη με αυτό το κράτος από το οποίο προέρχονται. Τι να διεκδικήσω από το Πακιστάν;».
Και όταν ερωτάται για την κατάσταση της Μυρτώς, μια ελπίδα φωτίζει τα μάτια της: «Μικρή βελτίωση στα δικά μου μάτια υπάρχει. Την έχω δει σε χειρότερη κατάσταση, οπότε κάποια μικρά δείγματα βελτίωσης είναι σημαντικά». Οι γιατροί πάντως δεν μπορούν να προβλέψουν και δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. «Τα χτυπήματα που η Μυρτώ έχει δεχτεί είναι πολλαπλά, εκτεταμένα και πολύ βαριά», αναφέρει η κυρία Κοτρώτσου συγκεκριμένα.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017