Σε κώμα τα νοσοκομεία: Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό
Άδεια ταμεία και χιλιάδες απολύσεις.
Με άδεια ταµεία και τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, υγειονοµικό υλικό, αλλά και φάρµακα κλείνει το 2017 για τα δηµόσια νοσοκοµεία. Η εικόνα των νοσηλευτικών ιδρυµάτων είναι δραµατική.
Οι εργαζόµενοι -όσοι έχουν αποµείνει- δουλεύουν σε εντατικούς ρυθµούς, καθώς η κίνηση έχει αυξηθεί. Παράλληλα, έρχονται καθηµερινά αντιµέτωποι µε δυσαρεστηµένους ασθενείς και συγγενείς τους.
∆εν είναι λίγοι, δε, οι γιατροί που αναγκάζονται να αναβάλουν για το 2018 περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής επέµβασης, αλλά δεν θεωρούνται επείγοντα, διότι τα νοσοκοµεία έχουν «στεγνώσει». Γιατροί και υγειονοµικοί δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους, ειδικά µετά τη δηµοσίευση του σχεδίου του προϋπολογισµού για την υγεία. Μάλιστα, θεωρούν βέβαιο ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραστικά, αφού οι δαπάνες έχουν περικοπεί τόσο ώστε ακόµη και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός να παραδεχτεί ότι «οι κλειστοί προϋπολογισµοί που µας έχουν επιβληθεί από το μνηµόνιο δεν επαρκούν για να καλύψουν µε πληρότητα τις αυξηµένες υγειονοµικές ανάγκες της κοινωνίας την περίοδο της κρίσης».
Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο κρατικός προϋπολογισµός που κατατέθηκε στη Βουλή σφίγγει ακόµα περισσότερο τη θηλιά της λιτότητας της κυβέρνησης στα δηµόσια νοσοκοµεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το 2018 µειώνεται στα 100 εκατ. ευρώ έναντι 314 εκατ. το 2017 και 502 εκατ. ευρώ το 2016. Πρόκειται για µια µείωση κατά 68,15%, τη στιγµή που οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους ανέρχονταν τον περασµένο Σεπτέµβριο στα 910 εκατ. ευρώ.
Η επιχορήγηση για τα δηµόσια νοσοκοµεία το 2018 είναι 930 εκατ. ευρώ, έναντι 1.303 εκατ. ευρώ το 2017 και 1.321 εκατ. ευρώ το 2016. Πρόκειται για µια µείωση 373 εκατ. ευρώ ή 28,62%, όταν τα χρέη τους ανέρχονταν τον Σεπτέµβριο του 2017 στα 552 εκατ. ευρώ. Το δε Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων Υγείας για το 2018 θα είναι 35 εκατ. ευρώ, έναντι 64 εκατ. ευρώ για το 2017.
Οι εφηµερίες είναι αυξηµένες κατά 11 εκατ. ευρώ (343 εκατ. ευρώ, έναντι 332 εκατ. το 2017). Ωστόσο, οι ιατροί εκτιµούν ότι το αποτέλεσµα θα είναι ανάλογο του 2017, όταν τα νοσοκοµεία ξέµειναν από προγράµµατα εφηµεριών από τον Νοέµβριο και χρειάστηκαν πρόσθετη επιχορήγηση. Σύµφωνα µε τον επιµελητή της Α’ Νευροχειρουργικής Κλινικής του Κρατικού Νοσοκοµείου της Νίκαιας και γενικό γραµµατέα της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνο Παπανικολάου, η κίνηση στα δηµόσια νοσοκοµεία εκτιµάται ότι αυξάνεται κατά 10%-20% ετησίως.
ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ
Με την έλευση του νέου χρόνου αναµένονται και οι πρώτες απολύσεις υγειονοµικών που εργάζονται στα νοσοκοµεία µε ελαστικές µορφές εργασίας. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τµήµατος του Νοσοκοµείου «Ευαγγελισµός», πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζοµένων και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκοµείων Αθήνας-Πειραιά Ηλίας Σιώρας, τον Ιανουάριο του 2018 αναµένονται απολύσεις των επικουρικών υγειονοµικών (γιατρών και µη), από τον Φεβρουάριο όσων εργάζονται στα νοσοκοµεία µέσω του ΟΑΕ∆, ενώ στις 31 ∆εκεµβρίου 2018 λήγει η θητεία των εργολαβικών εργαζοµένων.
Για τους επικουρικούς (γιατροί και λοιποί υγειονοµικοί), οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στους 3.000, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη, από τη στιγµή που σε αρκετά νοσοκοµεία το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τα εντάλµατα πληρωµής όσων έχουν υπερβεί τα δύο χρόνια. Οι εργαζόµενοι που καλύπτουν θέσεις στα νοσοκοµεία µέσω του ΟΑΕ∆ (κυρίως νοσηλευτές και τραυµατιοφορείς) υπολογίζονται στους 4.000, ενώ οι εργολαβικοί (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη, τεχνική υποστήριξη) στους 7.000.
«Μιλάµε για 14.000 εργαζοµένους, οι οποίοι είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, έχουν εκπαιδευτεί και καλύπτουν το 15%-25% της δύναµης κάθε νοσοκοµείου», δηλώνει ο κ. Σιώρας, τονίζοντας ότι, αν απολυθούν, θα δηµιουργηθεί τεράστιο πρόβληµα στα νοσοκοµεία. Στοιχεία της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων ∆ηµοσίων Νοσοκοµείων (ΠΟΕ∆ΗΝ) δείχνουν ότι τα τελευταία δυόµισι χρόνια οι υγειονοµικοί (µόνιµοι εργαζόµενοι) στα δηµόσια νοσοκοµεία µειώθηκαν κατά 7.073 άτοµα.
Ο λόγος; Οι περισσότεροι συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά οι θέσεις τους δεν καλύφθηκαν. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, πριν από περίπου τρία χρόνια το µόνιµο προσωπικό των νοσοκοµείων ήταν 69.223 υπάλληλοι και 35.677 οι κενές οργανικές θέσεις. Σήµερα οι εργαζόµενοι των νοσοκοµείων (αορίστου χρόνου) ανέρχονται στους 62.150 και οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017