«Ασπίδα» της Θράκης οι τέσσερις ιεράρχες
Η κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούσαν τον Ερντογάν να «διδαχθεί από τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων» στην περιοχή
Σημαντικές για το μέλλον της Θράκης είναι οι παρεμβάσεις των τεσσάρων μητροπολιτών της περιοχής (Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων) οι οποίες έχουν κατατεθεί δημοσίως τον τελευταίο μήνα. Οι τέσσερις ιεράρχες με αφορμή την παρουσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με τον οποία τον κάλεσαν να «διδαχθεί από τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων» στην περιοχή. Για τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων είχαν κάνει λόγο και στην πρώτη τους κοινή δήλωση πριν από περίπου 20 μέρες, κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Ανάλογη ήταν η θέση τους και κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Οι τέσσερις με δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης της σαρία, υπέρ του περιορισμού της δράσης του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, υπέρ του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και κατά της εκλογής του μουφτή από τον λαό.
Στην κοινή τους δήλωση οι μητροπολίτες κάνουν ειδική αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης και σε όσα υποστήριξε ο Ερντογάν: «Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί αναχρονιστική τη Συνθήκη της Λωζάννης και απροκάλυπτα ζητάει την αναθεώρησή της. Η Ελλάδα, ως η ευρωπαϊκή δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, υποστήριξε και υποστηρίζει πάντοτε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν επιδέχεται καμίας αναθεώρησης, επανεξέτασης ή “επικαιροποίησης”...
Οι συμπολίτες μας Ελληνες μουσουλμάνοι της Θράκης καυχώνται που ζουν σε μια δημοκρατική χώρα και κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να άρει την ευρωπαϊκή και δημοκρατική τους προοπτική, επικαλούμενος μεγαλοϊδεατισμούς του παρελθόντος». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση ο λαός με μπροστάρη την Εκκλησία του θα υπερασπιστεί την ειρήνη και τη συνύπαρξη όλων μας στη Θράκη, που είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να διδαχθεί από τη συνύπαρξη αυτή».
Η σαρία
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναφέρεται να νομοθετήσει για την κατάργηση της σαρία στη χώρα μας, θέμα που απασχολεί έντονα και τους ορθόδοξους θρησκευτικούς ηγέτες στην περιοχή. Καθημερινά αυξάνονται οι καταγγελίες για τη σαρία και τον τρόπο εφαρμογής της, η οποία αποβαίνει σε βάρος των γυναικών, σε ό,τι αφορά τη διάλυση του γάμου, την επιμέλεια των παιδιών και τα κληρονομικά, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η καταγγελία ότι οι αποφάσεις του μουφτή ιεροδίκη γράφονται στα παλαιοοθωμανικά και χρειάζονται μετάφραση, η οποία μάλιστα πολλές φορές είναι λανθασμένη! Οι ιεράρχες προβάλλουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση η σαρία δεν εφαρμόζεται παρά μόνο στην ελληνική Θράκη, όπου οι μουσουλμάνοι Ελληνες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Ιεροδικείο (μουφτής) Κομοτηνής, Ξάνθης ή Διδυμοτείχου σε υποθέσεις γάμου, διαζυγίου, διατροφών, επιτροπειών, κηδεμονιών, επιτροπείας, χειραφεσίας ανηλίκων, ισλαμικών διαθηκών και της εξ αδιαθέτου διαδοχής.
Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Ορθόδοξος Δρόμος» στην «Ελευθερία του Τύπου» από τον Πάνο Ευαγγέλου, 13/12/2017