Αντιδράσεις από την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Πλημμυρίδα οι φωνές που επισημαίνουν ότι η αυτόματη μετάβαση καθηγητών ΤΕΙ σε status πανεπιστημιακών είναι αντισυνταγματική
Μια «θύελλα», που δεν είναι εύκολο να κοπάσει, προκάλεσε στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας η δημιουργία ενός νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από τη συνένωση δύο ΤΕΙ (Αθήνας και Πειραιώς). Πέραν του προφανούς ερωτήματος γιατί τα δύο Ιδρύματα έγιναν πανεπιστήμιο και όχι ένα νέο, ακμαίο ΤΕΙ (αν όχι για λόγους πελατειακής πολιτικής, όπως λένε οι κακεντρεχείς), το θέμα ξεκίνησε ως μια θεαματική κίνηση στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά αναμένεται να καταλήξει ως ακόμη μία πηγή προβλημάτων. Κι αυτό γιατί πανεπιστήμια και ΤΕΙ διαφωνούν για το status του διδακτικού προσωπικού του. Στο σχετικό νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «εντάσσονται αυτομάτως οι καθηγητές ΤΕΙ σε αντίστοιχες θέσεις πανεπιστημιακών χωρίς κρίση, εκτός από τους πρωτοβάθμιους καθηγητές ΤΕΙ, που εντάσσονται πρώτα σε προσωποπαγείς θέσεις και μετά θα κριθούν από τριμελή επιτροπή πανεπιστημιακών, μία ανά σχολή, που θα ορίσει ο υπουργός Παιδείας».
Σε αυτό τα ΤΕΙ διαφώνησαν και ζήτησαν να μην κρίνεται κανένας. Τα πανεπιστήμια όμως επίσης εκφράζουν την οξύτατη διαφωνία τους, καθώς ποτέ δεν ζητήθηκε η γνώμη τους για το θέμα, αλλά έμαθαν τις λεπτομέρειες για το νέο Ιδρυμα από τη… δημόσια διαβούλευση, στο site της οποίας αναρτήθηκε την περασμένη Δευτέρα το σχετικό νομοσχέδιο. Ο υπουργός Παιδείας, λένε οι πανεπιστημιακοί, είχε υποσχεθεί στη σύνοδο πρυτάνεων ότι θα τους δημοσιοποιήσει το σχέδιο νόμου πριν δημοσιευθεί, κάτι που όμως ποτέ δεν έκανε. Επιπλέον, τα πανεπιστήμια είχαν σαφώς ζητήσει να υπάρχει αξιολόγηση στο νέο Ιδρυμα «για όλες τις βαθμίδες των καθηγητών ΤΕΙ. Πρώτα ένταξή τους σε προσωποπαγή θέση και μετά κρίση από πανεπιστημιακούς». Και σίγουρα όχι να κρίνονται μόνο οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές από τρεις πανεπιστημιακούς που θα ορίσει ο υπουργός Παιδείας, ενώ τα εκλεκτορικά σώματα στα πανεπιστήμια είναι ενδεκαμελή... Πάντως, πολλοί λένε σήμερα ότι το θέμα της «αυτόματης» μετάβασης καθηγητών ΤΕΙ σε status πανεπιστημιακών είναι αντισυνταγματικό και αποτελεί τα «γυάλινα πόδια» ενός νομοθετήματος που θα… πέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. προχειροτητα Τα παραπάνω συνοδεύουν ένα σχέδιο νόμου που πολλοί κατηγορούν για προχειρότητα και σύνταξη για λόγους «προεκλογικής παροχολογίας» και το οποίο δημιουργεί στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης μια σειρά από παράδοξα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν κωμικοτραγικά.
Για παράδειγμα:
- Το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ Αθήνας εντάσσεται στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δηλαδή αποτελεί κατεύθυνση μιας νέας ιατρικής σχολής. Οι φοιτητές του δηλαδή, επιλέγοντας μερικά μαθήματα που θα καθοριστούν τα επόμενα εξάμηνα, θα μπορέσουν κάποτε να καταλήξουν σε πτυχίο επιστημών υγείας πανεπιστημιακού επιπέδου, ενώ στα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας κανείς δεν μπορεί να περάσει σε ιατρική σχολή αν συγκεντρώσει κάτω από 18.000 μόρια. Επόμενο «σενάριο», δε, είναι η Σχολή Επιστημών Υγείας του νέου Ιδρύματος να συνεργαστεί με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και να αποκτήσει και πλήρες πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.
- Το νέο Ίδρυμα είναι ουσιαστικά στηριγμένο γύρω από μια εύρωστη νέα πολυτεχνική σχολή, που μπορεί να έχει τετραετείς σπουδές, αλλά θα «κοντραριστεί» ευθέως με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που μπορεί να δίνει ένα μάστερ στις πενταετείς σπουδές του, αλλά οι απόφοιτοι και των δύο Ιδρυμάτων θα κινηθούν στην ίδια αγορά εργασίας, με επαγγελματικά δικαιώματα στο ίδιο επίπεδο. Στον χώρο των πολυτεχνικών σπουδών, έτσι, θα έχουμε ένα δεύτερο Πολυτεχνείο στην Αττική.
- Περιορίζεται, όπως φαίνεται, και ο θεσμός των ΙΕΚ, καθώς στο νέο Ιδρυμα θα υπάρχουν και διετή Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ), που αποτελούν «ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος». Διετή προγράμματα για αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων, που θα εισάγονται μόνο με βαθμό απολυτηρίου μεν, σε «ακαδημαϊκή μονάδα» δε. Η Διοικούσα Επιτροπή του νέου Ιδρύματος, υπό τον πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστα Μουτζούρη, θα είναι ενδεκαμελής, με θητεία έως την 31η Αυγούστου 2018, που μπορεί να παραταθεί δύο φορές, και θα πρέπει να έχει προκηρύξει έως τις 31 Μαΐου εκλογές για τις πρώτες πρυτανικές Αρχές του.
*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά, 22/12/2017