Η τελευταία επίσκεψη του Μάαρτεν Βέρβεϊ στη Μόρια, αλλά και τα ξένα δημοσιεύματα για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων εκεί, έφερε τη σκληρή κριτική του πρώτου κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη περιοχή, πετώντας της ουσιαστικά το μπαλάκι για να βελτιώσει την κατάσταση.

Ο κ. Βέρβεϊ δήλωσε στο New Europe πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη χρηματοδοτήσει τη χώρα για να δημιουργήσει την κατάλληλη στέγαση για όλους τους πρόσφυγες, όμως τόνισε πως δεν είναι σε θέση να διατάξει τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε τη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει την κατάλληλη στέγαση για όλους. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μπορεί να διατάξει τη δημιουργία ή την επέκταση της ικανότητας υποδοχής, σε αντίθεση με τις αρμόδιες Αρχές», είπε χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά ο συντονιστής της Ε.Ε. έριξε τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το χάος που επικρατεί στον καταυλισμό, λέγοντας πως θα έπρεπε να έχει βρει λύσεις, καθώς πήρε τα χρήματα που προβλέπονται για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι μετανάστες.

Παραδέχτηκε ωστόσο πως είναι ένα σοβαρό πρόβλημα ότι συνεχίζεται η άφιξη μεταναστών και προσφύγων με μεγάλους ρυθμούς και τόνισε πως χρειάζεται μια αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 3.253 άτομα που προβλεπόταν να φιλοξενηθούν στο νησί, μόνο στη Μόρια ζουν 5.485 μετανάστες.