Έναν μικροδορυφόρο ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν μαθητές στη Ξάνθη
Ο δορυφόρος θα έχει μέγεθος κουτιού αναψυκτικού και θα πετάξει σε ύψος 1.000 μέτρων.
Η μαθητική ρομποτική φαίνεται πως κέρδισε το ενδιαφέρον μαθητών της πόλης της Ξάνθης καθώς, μετά από δύο χρόνια εκπαίδευσης, πλαισιώθηκε μια ομάδα που ετοιμάζεται πλέον να πραγματοποιήσει την εκτόξευση ενός δικού τους μικροδορυφόρου!
Η ευκαιρία δόθηκε στα παιδιά από τον δόκτορα Θανάση Μπαλαφούτη, ηλεκτρολόγο μηχανικό και μέλος της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου Διαστημικής στο ΔΠΘ, της ομάδας ρομποτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου είπε πως τα παιδιά έδειξαν ενθουσιασμό και αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον σύλλογο «RoboSpecialists», ώστε να ασχοληθούν πιο ενεργά με το χόμπι τους.
«Στην εποχή μας η έκρηξη της τεχνολογικής προόδου έδωσε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να συνεργαστούν με τα πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθούν εκπαιδευτικά εργαλεία διδασκαλίας της ρομποτικής τα οποία έχουν χαμηλό κόστος και είναι προσιτά για τον καθένα. Κάπως έτσι προέκυψε η εκπαιδευτική ρομποτική πριν από δύο δεκαετίες περίπου, ενώ στη χώρα μας ήρθε περίπου το 2009 όταν ο οργανισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής WRO έφερε την Ολυμπιάδα στην Ελλάδα και έκανε τη χώρα μας μέλος της ολυμπιακής επιτροπής της εκπαιδευτικής ρομποτικής» τονίζει ο εκπαιδευτικός.
Από το 2012 οι μαθητές στην Ξάνθη έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη ρομποτική. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2012 το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης απέκτησε το πρώτο κιτ ρομποτικής, με τους γονείς να είναι ενθουσιασμένοι με την ασχολία αυτή από τα παιδιά τους.
Πήραν μάλιστα το ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Κατάρ το 2015, την 4η θέση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ινδία το 2016, δείχνοντας πως έχουν πάρει στα σοβαρά τη συγκεκριμένη ασχολία.
«Το σχολείο μας συμμετείχε στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην κατηγορία του ποδοσφαίρου, αφού κέρδισε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό, και έτσι τα παιδιά βρέθηκαν στο Κατάρ, όπου εκεί, έχοντας στις αποσκευές τους κάποιες πολύ καλές ιδέες, κατάφεραν να διακριθούν» συμπλήρωσε ο δρ Μπαλαφούτης.
Πλέον, ο νέος στόχος των παιδιών είναι η εκτόξευση ενός μικροδορυφόρου, ένα πρότζεκτ πάνω στο οποίο δουλεύουν τα παιδιά εδώ και καιρό.
«Είδαμε στο διαδίκτυο ότι υπάρχει ο διαγωνισμός CanSat, καταθέσαμε την πρόταση μας ως σύλλογος και είχαμε την τύχη να είμαστε στις δέκα πρώτες ομάδες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, από τις 36 πανελλαδικά που έκαναν αίτηση. Ήδη τα παιδιά ξεκίνησαν να κατασκευάζουν τον μικρό μαθητικό δορυφόρο» είπε, τονίζοντας πως θα είναι ένας δορυφόρος σε μέγεθος που παραπέμπει σε κουτί αναψυκτικού και θα έχει έναν μικροϋπολογιστή, διάφορους αισθητήρες και κινητήρες».
Ο δορυφόρος θα εκτοξευτεί τον Απρίλιο με έναν μικρό πύραυλο και θα εκτελέσει μια πλήρη διαδικασία σε ύψος περίπου 1.000 μέτρων.