«Αιμορραγία» νέων γιατρών στο εξωτερικό
Μέσα σε δέκα χρόνια έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα συνολικά 12.408, κυρίως για ειδικότητα σε άλλες χώρες.
Τη μεγάλη «έξοδο» από το ελληνικό σύστημα υγείας των ειδικευμένων ιατρών μαρτυρούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σύμφωνα με τα οποία από το 2007 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 έφυγαν από την Ελλάδα για το εξωτερικό συνολικά 12.408 γιατροί. Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία του ΙΣΑ, μέχρι και το 2009 το κύμα της φυγής ήταν κυρίως από τους αποφοίτους Ιατρικής που αναζητούσαν άμεση ιατρική εξειδίκευση σε άλλες χώρες. Από το 2010 και έπειτα, ωστόσο, ξεκίνησαν να μεταναστεύουν και ειδικευμένοι ιατροί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2017 οι γιατροί που ζήτησαν και έλαβαν τα αναγκαία -για τη μετανάστευση- πιστοποιητικά από τον ΙΣΑ ανήλθαν στους 1.293 (923 ειδικευμένοι και 370 χωρίς ιατρική ειδικότητα). Τη στιγμή που η τάση φυγής στο εξωτερικό ολοένα και ενισχύεται, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει ότι οι ανάγκες σε ειδικευμένους γιατρούς στα νοσοκομεία ΕΣΥ ξεπερνούν τις 6.000. Από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας φαίνεται πως στο ΕΣΥ υπηρετούν 7.271 γιατροί και άλλοι 2.000 επικουρικοί γιατροί.
«Η ανεργία, η αβεβαιότητα και η έλλειψη αξιοκρατίας σπρώχνουν το πιο εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί πια σε μια μήτρα παραγωγής ιατρικού δυναμικού, από την οποία όμως ωφελούνται άλλες χώρες» υποστήριξε σχετικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τον περασμένο μήνα στην «Ελευθερία του Τύπου» η πολυεθνική εταιρεία εύρεσης εργασίας Eurosynapses, στις λίστες αναμονής για εργασία στο εξωτερικό βρίσκονται σήμερα πάνω από 15.000 Έλληνες ιατροί, με τον αριθμό να αυξάνεται διαρκώς.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ιατροί που ζητούν να φύγουν προέρχονται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, είναι, κυρίως, ηλικίας από 40-55 ετών, ωστόσο τελευταία υπάρχουν αιτήσεις από πιο νεαρής ηλικίας επιστήμονες που μόλις έλαβαν την ειδικότητά τους. Πρώτη στη λίστα προτιμήσεων των Ελλήνων ιατρών που ετοιμάζουν βαλίτσες είναι η Σαουδική Αραβία, όπου μπορούν να επιτύχουν μονοετή ή διετή συμβόλαια στον δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα, με μηνιαίες απολαβές από 10.000 έως και 13.000 ευρώ, ενώ ακολουθούν Αγγλία, Γερμανία, Τσεχία, Κύπρος, Σουηδία και Γαλλία.
*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου» από τον Κώστα Καντούνη, 5/1/2018