Αθήνα και Λευκωσία οριστικοποίησαν σήμερα, με τη συμβολή και της Νομικής Υπηρεσίας, μια Σύμβαση, που εκκρεμούσε για αρκετά χρόνια, αναφορικά με την προμήθεια 11 στρατιωτικών φορτηγών οχημάτων γενικής χρήσης από την Ελλάδα, ανακοίνωσαν , μετά την συνάντησή τους , στην Λευκωσία, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας , Χριστόφορος Φωκαίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της PESCO και της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο κ. Βίτσας είπε ότι συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε ότι κάθε φορά "κάνουμε ένα βήμα παραπάνω". Σε άλλο επίπεδο, σημείωσε, βρισκόμασταν πριν τρία χρόνια, σε άλλο επίπεδο βρισκόμαστε σήμερα σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, τις προμήθειες και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι το βήμα, που έγινε σήμερα, αφορά στις δυνατότητες των εταιρειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας να παρέχουν σε ορισμένα ζητήματα αυτονομία και σε άλλα να λειτουργούν συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της PESCO, για το οποίο, όπως είπε, "Ελλάδα και Κύπρος δούλεψαν πάρα πολύ για να γίνει".

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα οι δύο χώρες επέμειναν να ενταχθεί στην PESCO και "η περιφερειακή αμυντική βιομηχανία, πέραν των ιδιωτικών, κατά κύριο λόγο, βιομηχανιών που διαθέτουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό, τόνισε, "ήταν μια μεγάλη μας επιτυχία" και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να μπορέσει να τύχει εκμετάλλευσης.

Επίσης, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια περιοχή όπου αυξάνεται η αστάθεια και οι απειλές και συμπλήρωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι "πυλώνες σταθερότητας και πομποί ειρήνης".

Σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες επεσήμανε ότι αυτές στηρίζονται στην αδελφική συνεργασία και φιλία των δύο χωρών. Η συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και άλλες χώρες δίνουν μια καινούρια δυναμική, παρατήρησε ο κ. Βίτσας, προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεχιστεί.

"Οι τριμερείς συνεργασίες, μέσα από την εμπέδωση ενός κλίματος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, μπορούν φέρουν ανάπτυξη, την οποία θα πρέπει να μετουσιώσουμε σε θέσεις εργασίας και σε πολιτική σταθερότητα", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς κυπριακών εταιρειών για την παραγωγή προϊόντων διττής χρήσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς, αλλά και μη στρατιωτικούς σκοπούς.

"Στόχος της Λευκωσίας είναι οι αμυντικές δαπάνες να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ το αργότερο μέχρι το 2020, όπως είναι και ο διακηρυγμένος ευρωπαϊκός στόχος", τόνισε ο κ. Φωκαίδης.

Επίσης , σημείωσε ότι "συντελούνται σημαντικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας".

Όπως είπε ο Κύπριος υπουργός Κύπρος και Ελλάδα θέλουν να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες, που προσφέρονται για χρηματοδότησή στον τομέα της άμυνας, τόσο για ερευνά όσο και για προγράμματα ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων.

Πέραν της σύμπραξης ελληνικών και κυπριακών φορέων, εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αναζήτηση συνεργασιών με τρίτες χώρες. Η ανάπτυξη των συνεργασιών προς την κατεύθυνση αυτή έχει και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε.

Ο κ. Φωκαίδης ανέφερε ότι "η PESCO είναι εξόχως σημαντική για την Κύπρο στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς στο παρελθόν η Λευκωσία αντιμετώπιζε προβλήματα στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού, λόγω του εμπάργκο κάποιων χωρών. Με τη λειτουργία της PESCO όχι μόνο αίρονται τα όποια εμπόδια για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού, αλλά η προμήθεια ευρωπαϊκού στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμών καθίσταται πλέον βασικό ζητούμενο για όλα τα κράτη- μέλη, ανέφερε.

Ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι με την PESCO τίθενται επίσης ποιοτικά κριτήρια και στόχοι σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και την κατανομή τους. Επίσης, δήλωσε ότι το 2017 το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, φτάνοντας στο 1,92% του ΑΕΠ.

Ο Κύπριος υπουργός ευχαρίστησε την κυβέρνηση, τις ένοπλες δυνάμεις και τον λαό της Ελλάδας για τη "συνεχή, αταλάντευτη, και ανιδιοτελή στήριξη προς την άμυνα της Κύπρου". Η αμυντική σύζευξη των δύο χωρών ενισχύεται και διευρύνεται στο περιφερειακό πλαίσιο, με τριμερείς στρατηγικές συνεργασίες, αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, μέσα από τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, δήλωσε ο κ. Φωκαίδης.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός διαβεβαίωσε ότι "από κοινού αξιολογούμε όλα τα δεδομένα, όλες τις εξελίξεις, από κοινού σχεδιάζουμε και διαμορφώνουμε τη στρατηγική προκειμένου να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να προωθήσουμε τα κοινά εθνικά συμφέροντα σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ