Το Αρχηγείο της Εθνικής Φρουράς και το στρατόπεδο της ιστορικής Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) επισκέφτηκε σήμερα κατά την παραμονή του στη Μεγαλόνησο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, στο πλαίσιο της εκεί επισκέψεώς του για την παραλαβή των λειψάνων των πεσόντων της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» και τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, που θα γίνει αύριο 9 του μηνός.

Ο ΑΝΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον υπαρχηγό ΓΕΝ υποναύαρχο Ιωάννη Παξιβανάκη ΠΝ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, επισκέφθηκε το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, ενώ ακολούθως είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Κύπριο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, τον Κύπριο υπουργό Αμύνης Χριστόφορo Φωκαΐδη, καθώς και με τον αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Αύριο Τρίτη 9 Ιανουαρίου το πρωί, θα γίνει η τελετή παραλαβής των λειψάνων στο κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθως με ειδική πτήση μεταφορικού αεροσκάφους της ΠΑ θα μεταφερθούν στην Ελλάδα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα γίνει η τελετή επαναπατρισμού στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο ΚΕ Παλάσκας. Οι πεσόντες του περιπολικού «ΦΑΕΘΩΝ» ήταν έξι Ελλαδίτες και ένας Κύπριος, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο του 1964 στον κόλπο του Ξερού, κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία.           

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων και μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, ο Δ.Βίτσας μεταξύ άλλων τόνισε ότι αυτό «είναι και δικό μας θέμα και έχουμε την ευθύνη να μην το αφήσουμε να ξεχαστεί, μέχρι να λυθεί. Πρόκειται για αυτόνομο ανθρωπιστικό ζήτημα και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Και πρόσθεσε: «Δηλώνουμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα διεθνή φόρα και θεσμούς και όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, για να δοθούν απαντήσεις. Εργαζόμαστε τόσο ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και ως Υπουργείο Εξωτερικών, για να κλείσει αυτός ο κύκλος του πόνου των προγόνων και των απογόνων αυτών των ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα». Αναφορικώς με την αυριανή τελετή παραλαβής των λειψάνων, ο Δ.Βίτσας σημείωσε ότι έτσι «επισημοποιείται η αναγνώριση του ιστορικού γεγονότος, διαδικασία που ξεκίνησε με την άρση της διαταγής σιωπής του ζώντος κυβερνήτη του «ΦΑΕΘΩΝ» του κυρίου Μητσάτσου».            

Τέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ΥΠΕΜ, ο ΑΝΥΕΘΑ ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος «βρίσκονται σε μια περιοχή που αυξάνεται η αστάθεια και οι απειλές, ωστόσο οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης». Και σημείωσε: «Οι προσπάθειες μας για τις διμερείς συνεργασίες δεν θα ήταν τόσο δυνατές αν δεν στηρίζονταν στη δική μας αδελφική συνεργασία και φιλία. Αλλά και η συνεργασία μας, τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες, δίνει μια καινούργια δυναμική. Οι τριμερείς μας συνεργασίες,  προϊόντος του χρόνου, μπορούν  να εμπεδώσουν ένα κλίμα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη που θα τη μετουσιώσουμε σε θέσεις εργασίας και σε πολιτική σταθερότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε».