Έρχεται μεγάλο θεματικό πάρκο - Ένας θησαυρός 500 στρεμμάτων (pics&vid)
Ο χώρος περιλαμβάνει 5 επιμέρους πάρκα.
Σε μια κορυφή με εκπληκτική θέα, λίγο μετά τα Βορίζια, σε μια έκταση άνω των 500 στρεμμάτων κρύβεται όλος ο θησαυρός της κρητικής φύσης, της ιστορίας του τόπου, και ένας χώρος που αποτελεί μαγευτική καταγραφή της διαδρομής των Κρητικών και των Ελλήνων στην ιστορία.
Το εγχείρημα και το όνειρο δύο Κρητικών, ακόμη κι αν αρχικά φαινόταν δύσκολο και παράτολμο, βήμα-βήμα έγινε πράξη και μια μεγάλη επένδυση σύντομα παίρνει «σάρκα και οστά» και ανοίγει τις πύλες της στο κοινό.
Πρόκειται για ένα μεγάλο θεματικό πάρκο που ονομάζεται «Κρηταγενής Δίας» ή «Cretan Zeus Park», το όποιο έχει όχι μόνο εντυπωσιακή εικόνα, αλλά και ακόμη πιο εντυπωσιακό περιεχόμενο, αφού αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι στην παράδοση και την ιστορία του τόπου. Ακολουθεί τα χνάρια των προγόνων μας και φωτίζει πολλές πτυχές της ιστορίας και της παράδοσης του νησιού μας που κινδυνεύουν να χαθούν στη λήθη.
Δείτε το βίντεο που εξασφάλισε αποκλειστικά το neakriti.gr από το θεματικό πάρκο:
3 χρόνια εργασιών
Χρειάστηκαν σχεδόν 3 χρόνια εργασιών (κάποιες ημέρες εργάζονταν ακόμη και 70-80 εργάτες), χιλιάδες τόνοι φυσικών υλικών και προσεκτικές κινήσεις για να μη γίνει μεγάλη παρέμβαση στο φυσικό τοπίο, για να φτάσει στο τελικό στάδιο το πάρκο, το οποίο έχει κατασκευαστεί σε υψόμετρο 700 έως 1.100 μέτρων.
Ο χώρος περιλαμβάνει 5 επιμέρους πάρκα:
Το Βοτανικό: Φιλοξενεί όλα τα βότανα της Κρήτης και κυρίως του Ψηλορείτη -αρωματικά και μη- τα οποία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόκειται για βότανα από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα. Στο συγκεκριμένο πάρκο έχουν διαμορφωθεί διάδρομοι 1650μ., καλντερίμια και πέτρινες σκάλες (είναι οι χαρακτηριστικές ζώνες που εμφανίζονται στο βίντεο).
Η στοά της Ιστορίας: Αποτελεί μια διαδρομή στην ιστορία με τους σημαντικότερους σταθμούς και τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο.
Το Λαογραφικό φιλοξενεί δεκάδες παραδοσιακά επαγγέλματα (βοσκός, γεωργός, τσαγκάρης, μελισσοκόμος, πεταλωτής, γανωτής και άλλα για τα οποία χρησιμοποιούνται λειτουργικά εργαλεία).
Το Ζωολογικό: Φιλοξενεί τα ζώα της Κρήτης όπως άλογο, γάιδαρος, κρι κρι, αγρίμια, πρόβατα, κουνέλια και πτηνά (όπως πέρδικες, παγόνια και ορτύκια). Σκοπός δεν είναι απλά η παρουσίαση των ζώων, αλλά να κατανοήσει ο επισκέπτης πώς έζησαν τα δύσκολα χρόνια οι πρόγονοί μας.
Το Φυσιολατρικό: Αποτελείται από ένα μεγάλο πρινόδασος με πανάρχαια μονοπάτια, πλούσιο σε πανίδα και χλωρίδα με μοναδική θέα προς το βουνό και τη φύση.
Εντυπωσιακή στοά και διαδρομή στην ιστορία
Τον μοναδικό χώρο συμπληρώνουν μιτάτο, αλώνι, πυρόσπιτο, χώροι και κατασκευές με «χρώμα» κρητικής παράδοσης. Χαρακτηριστική είναι η εντυπωσιακή στοά του πάρκου. Όπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες του χώρου στο neakriti.gr, «από τη μια πλευρά της στοάς φιλοξενούνται τοιχογραφίες της ιστορίας του τόπου από τη μυθολογία και τη μινωική εποχή, μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για τη διαδρομή της χώρας μας και της Κρήτης μέσα στον χρόνο. Στην άλλη πλευρά αποτυπώνεται ο βίος του βοσκού, του αγρότη, του μελισσοκόμου, η ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου στο πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να πέρασαν χιλιάδες χρόνια, αλλά η νοοτροπία και η δουλειά του αγρότη δεν έχει αλλάξει, ούτε τα ιδανικά του, παρά μόνο η φορεσά του...».
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να «περιπλανηθεί» στις ομορφιές του τόπου και το παρελθόν του και οι νεότερες γενιές καθώς και οι τουρίστες να γνωρίσουν την αυθεντική Κρήτη. Για τους επισκέπτες από πιο μακρινά σημεία το πάρκο περιλαμβάνει χώρους χαλάρωσης καθώς και ταβέρνα.
Όπως συμπληρώνουν οι ιδιοκτήτες του χώρου, «σκοπός μας είναι να δείξουμε στον κόσμο τον τρόπο ζωής που έζησαν οι πρόγονοί μας χιλιάδες χρόνια πίσω. Πως επιβίωσαν, με τι εργαλεία εργάζονταν, υπό ποιες συνθήκες, με ποια φάρμακα θεραπεύονταν και τον τρόπο ζωής τους. Είναι ένας χώρος που γενικώς έλειπε από τον τόπο μας».
Εξάλλου πρόκειται για ένα μοναδικό ταξίδι κυρίως για μικρά παιδιά που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν την Κρήτη του παρελθόντος και πιθανόν να μην έχουν ζήσει ποτέ στην ύπαιθρο, καθώς και μια ευκαιρία για κάθε επισκέπτη να μπει για λίγο στον μαγικό κόσμο της ιστορίας και τη φύσης του τόπου μας...
ΠΗΓΗ: neakriti.gr