Ο «εγκέφαλος» και το προφίλ των ακροδεξιών της επίθεσης στον Πειραιά
Ένας από τους άνδρες που έπιασαν οι αστυνομικοί υπηρετεί στον στρατό.
Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της αστυνομίας σχετικά με τους τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται πως τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό τον περασμένο Αύγουστο στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν συνδέονται με μια ακροδεξιά ομάδα που αυτοαποκαλείται «Απέλλα», η οποία φέρεται να έχει ως επικεφαλής έναν 35χρονο. Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης, μαζί με τους τρεις νεαρούς ηλικίας περίπου 20 ετών, βρέθηκε να έχει στο σπίτι του σβάστικες, γκαζάκια, σιδερογροθιές και άλλου είδους οπλισμό. Είναι πολύ γνωστός, όπως λένε, στους ακροδεξιούς κύκλους, ενώ ένας από τους νεαρούς που συνελήφθησαν για την υπόθεση υπηρετεί αυτή την περίοδο στον στρατό.
Η αστυνομία ερευνά τυχόν συνεργασία του συγκεκριμένου συνδέσμου με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις και κυρίως με το αν έχουν σχέση με το μπαράζ εμπρησμών που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό και μέσα στις γιορτές στον Πειραιά και την Αθήνα.
Για τους τέσσερις είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, με βάση τα στοιχεία της έρευνας της Αντιτρομοκρατικής, ενώ στα σπίτια τους βρέθηκαν υλικά αρκετά για να ευσταθούν οι κατηγορίες εις βάρος τους.
Οι δράστες της επίθεσης στη «Φαβέλα» είχαν τοποθετήσει δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από πλαστικά μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό και κροτίδες, από την έκρηξη των οποίων προκλήθηκαν ζημιές εξωτερικά, επειδή πρόλαβαν οι γείτονες, που ξύπνησαν από τις εκρήξεις, και έσβησαν έγκαιρα τις φωτιές.
Ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος «Φαβέλα» είχε αποτελέσει και στο παρελθόν στόχο ναζιστικών ομάδων, καθώς, λίγο καιρό αφότου άνοιξε, τον περασμένο Μάρτιο, άγνωστοι είχαν γράψει ναζιστικά συνθήματα στους τοίχους, ενώ την ευθύνη για τη συγκεκριμένη ενέργεια ανέλαβε η ομάδα «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές».
Επίσης, συμμετέχοντες στη «Φαβέλα» είχαν κατηγορήσει τη Χρυσή Αυγή ότι κατέβασε το σήμα της, που είχε τοποθετηθεί ψηλά στο κτίριο.
Η επίθεση τον Αύγουστο είχε γίνει κατά το διάστημα που ετοιμάζονταν διάφορες αντιφασιστικές εκδηλώσεις, ενόψει της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.