Ποιος είναι ο προστάτης Άγιος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς
Θα ανακηρυχθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου
Ανήμερα του εορτασμού της μνήμης του νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, του επονομαζόμενου και «Φουστανελά», στις 17 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος θα μεταβεί αύριο στις 11:00 στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς στην Ηρώδου Αττικού, για να παραστεί στην τελετή ανακηρύξεως του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων «του Φουστανελά», σε Προστάτη Άγιο της Προεδρικής Φρουράς, πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 στον οικισμό Τσούρχλι, που σήμερα ονομάζεται Άγιος Γεώργιος Γρεβενών του ομώνυμου νομού, από φτωχούς γονείς αγρότες. Σε ηλικία οκτώ ετών έμεινε ορφανός και αναζήτησε εργασία στα Ιωάννινα, όπου έγινε ιπποκόμος («σεϊτζής») του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν Πασά, όπου παρέμεινε για μία οκταετία.
Το 1836 αρραβωνιάστηκε την Ελένη, μια νεαρή ευσεβή Γιαννιώτισσα, αλλά την ημέρα των αρραβώνων του συκοφαντήθηκε από έναν Οθωμανό Χότζα ότι είχε εξισλαμιστεί κατά τα προηγούμενα χρόνια και επανήλθε στην ορθόδοξη πίστη. Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο όπου ερωτηθείς σχετικώς, ο Γεώργιος απάντησε ευθαρσώς ότι γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς και ότι παρέμεινε χριστιανός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μετά την ομολογία του αυτή και τη δίκη αφέθηκε ελεύθερος.
Το 1837 προσλήφθηκε ως ιπποκόμος στον Μουσελίμη των Φιλιατών, από όπου επέστρεψε στα Ιωάννινα το Δεκέμβρη του ίδιου έτους για τη γέννηση και τη βάφτιση του γιου του, όπου κατηγορήθηκε εκ νέου από τον ίδιο Χότζα για την πίστη του. Τη φορά αυτή συνελήφθη, κλείστηκε στη φυλακή και εκεί τον πίεζαν να αλλαξοπιστήσει, ανεπιτυχώς, καθώς εκείνος παρέμεινε αμετάπειστος, ομολογώντας ακατάπαυστα τη χριστιανική του πίστη. Για τη σωτηρία του και την απελευθέρωσή του κινητοποιήθηκε όλος ο Ορθόδοξος λαός των Ιωαννίνων με επικεφαλής τον Μητροπολίτη του Ιωακείμ τον Χίο. Όλες οι προσπάθειες όμως απέτυχαν, καθώς και ο ίδιος ομολογεί εκ νέου ευθαρσώς την πίστη του ενώπιον του οθωμανικού δικαστηρίου. Τότε αρχίζουν τα απίστευτα μαρτύριά του, μέχρι τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου, οπότε ο Άγιος Γεώργιος ο Φουστανελάς απαγχονίστηκε.
Το ιερό λείψανό του παρέμεινε κρεμασμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και ήδη σχεδόν αμέσως είχαν αρχίσει να εμφανίζονται σημεία της αγιότητός του. Το σκήνωμά του αγοράστηκε με αντίτιμο 300 γρόσια, όπως φαίνεται από το «κατάστιχο» (το σχετικό λογιστικό βιβλίο της εποχής) της Μητροπόλεως των Ιωαννίνων και οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων, Γρεβενών και Άρτης, ενταφίασαν τον Νεομάρτυρα με τιμές στη δυτική πύλη του ιερού βήματος του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου.
Στις 25 Οκτωβρίου 1971 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, τα οποία εναποτέθηκαν στο ομώνυμο ναό των Ιωαννίνων, στην Πλατεία Πάργης. Ιερός ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου υπάρχει και στη γενέτειρά του, Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, όπου φυλάσσεται τμήμα το ιερού του λειψάνου.
Όπως σημειώνεται και στη Wikimedia, «η μνήμη του τιμάται στις 17 Ιανουαρίου και αποτελεί τον πολιούχο Άγιο της πόλης των Ιωαννίνων και της γενέτειράς του, του χωριού Άγιος Γεώργιος Γρεβενών. Τέλος, ο Άγιος τιμάται ιδιαίτερα και στο χωριό Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας, όπου υπάρχει ο ομώνυμος πεντάτρουλος ναός, ο οποίος είναι ο πρώτος ναός που χτίστηκε προς τιμήν του το 1847, δηλαδή μόλις 9 χρόνια μετά το μαρτύριό του.