Στην 178η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Στις Βρυξέλλες
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 178ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ (“Military Committee in Chiefs of Defence Session”–MC/CS), στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται α[‘π τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ενώ εκτός των άλλων επαφών είχε διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στρατηγό Hulusi Akar.
Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σύνοδο των αρχηγών αφορούσαν κυρίως τη συμβολή των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην προαγωγή της σταθερότητος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Την εξέλιξη της επιχειρήσεως “Resolute Support” στο Αφγανιστάν και στη συμβολή της Συμμαχίας στη σταθεροποίηση του Ιράκ. Την εξέταση της προσαρμογής και της συνοχής της συμμαχικής Δομής Διοικήσεως στο εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας/απειλών. Την ανάλυση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ουκρανία και στη Γεωργία.
Από την πλευρά του ο ναύαρχος Αποστολάκης στις τοποθετήσεις του ανά θέμα επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:
Α)Η μεταβλητότητα του σύγχρονου περιβάλλοντος ασφαλείας, απαιτεί την αποτελεσματική ανταπόκριση της ΝΑΤΟϊκής Δομής Διοικήσεως τόσο στο επίπεδο διαχειρίσεως κρίσεων όσο και στο επίπεδο συλλογικής ασφαλείας και αμύνης.
Β)Η βέλτιστη χρήση των αναπτυσσόμενων στρατηγείων ετοιμότητος της Δομής Διοικήσεως του ΝΑΤΟ (Graduated Readiness HQs), θα συμβάλλει στην πληρέστερη αντιμετώπιση των επιχειρησιακών απαιτήσεων της Συμμαχίας, στα επίπεδα Διοικήσεως και Ελέγχου.
Γ)Η περαιτέρω αξιοποίηση εκπαιδευτικών οντοτήτων του ΝΑΤΟ όπως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρήτης, θα βελτιώσει την επίγνωση καταστάσεως στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, στο πλαίσιο πληρέστερης αντιμετωπίσεως επιχειρησιακών απαιτήσεων στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, των ειδικών επιχειρήσεων και της ανταλλαγής πληροφοριών.
Δ)Η ανάπτυξη περιοχικών, διμερών και πολυμερών, στρατιωτικών συνεργασιών, θα επαυξήσουν τη διαλειτουργικότητα στο τακτικό επίπεδο, προβάλλοντας ταυτόχρονα σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή κοινού ενδιαφέροντος.
Ε)Η συνέχιση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, στο επιχειρησιακό επίπεδο, σε συμπληρωματικό ρόλο, κρίνεται επιβεβλημένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της συνόδου, ο ναύαρχος Αποστολάκης είχε σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, μεταξύ αυτών και με τον αμερικανό, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) Αμερικανό στρατηγό Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (SACT) Γάλλο πτέραρχο Denis Mercier, τους προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ-ΕΕ, Τσέχο στρατηγό Petr Pavel και τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο αντιστοίχως, καθώς – ως προελέχθη – και με τον Γενικό Επιτελάρχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγό Hulusi Akar.
Με όλους τους συνομιλητές του, συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου, τον οποίο για τελευταία φορά συνάντησε κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών ΕΔ στο Αιγαίο, ενώ τους έθεσε και ζητήματα που άπτονται των διμερών στρατιωτικών συνεργασιών κατά περίπτωση. Ταυτοχρόνως τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές ΕΔ για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ τους απηύθυνε και προσκλήσεις συμμετοχής σε διεθνείς ασκήσεις που διοργανώνει η Ελλάδα, όπως η μεγάλη διακλαδική, πολυεθνική, άσκηση «Ηνίοχος», που διοργανώνεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ.