Πολυνομία και Κακονομία: Ένα σχέδιο για ένα αποτελεσματικότερο κράτος
Την παρουσίαση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, νομικοί και δημοσιογράφοι.
Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε στο Public Café της πλατείας Συντάγματος, το τελευταίο βιβλίο των εκδόσεων της διαΝΕΟσις με τίτλο: ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ και ΚΑΚΟΝΟΜΙΑ – Ένα σχέδιο για ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος.
Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο μέσα από την ανάλυση της παραγωγής του νομοθετικού έργου των τελευταίων 17 χρόνων, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, χαρτογραφεί τα χαρακτηριστικά του, παραθέτει παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που υιοθέτησαν πολιτικές «Καλής Νομοθέτησης» και προτείνει μια σειρά από συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις για να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο.
Σχολιάζοντας το διπλό πολύπλοκο πρόβλημα της πολυνομίας και της κακονομίας ο ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου και Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Α.Σωτηρόπουλος δήλωσε: «Το πρόβλημα της πολυνομίας και της κακονομίας έχει μεγάλο χρονικό βάθος και παγκόσμιες διαστάσεις. Κάποιες από αυτές δεν μπορούν να καμφθούν με παρεμβάσεις που θα είναι ταχύτατες, ωστόσο οι ελληνικές ιδιαιτερότητες του προβλήματος μπορούν να προσεγγιστούν.
Συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να παραθέσει και να εφαρμόσει ιδέες σχετικά με τις παρεμβάσεις εκείνες, οι οποίες σε επίπεδο συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά ακόμα πιο εύκολα σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης, θα οδηγούσαν σε απλούστερη ρύθμιση πολλών τομέων της δημόσιας πολιτικής, σε καλύτερη ποιοτικά νομοθέτηση, σε μεγαλύτερες ευκαιρίες για τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και σε διευκόλυνση των επιχειρηματιών να επενδύσουν στη χώρα ακριβώς την εποχή που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη».
Τις αρνητικές επιπτώσεις του προβλήματος σχολίασε ο Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πολυνομία και η κακονομία επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία μίας χώρας μέσα από δύο, κυρίως, κανάλια. Δημιουργούν αβεβαιότητα και αίσθημα ανασφάλειας δικαίου και αυξάνουν το κόστος διοικητικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων. Και τα δύο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο των επενδύσεων και, συνακόλουθα, στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του βιβλίου ο έτερος συγγραφέας του βιβλίου και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λεωνίδας Χριστόπουλος δήλωσε: «Αυτό είναι ένα βιβλίο το οποίο αποτυπώνει με ποσοτικούς όρους το πρόβλημα της πολυνομίας και της κακονομίας που έτσι κι αλλιώς συζητάμε στον δημόσιο λόγο και κάνει προτάσεις για τον περιορισμό του φαινομένου, ώστε να σταματήσει η πολυνομία και η κακονομία να είναι εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών».
Το βιβλίο σχολίασε επίσης ο Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Πρόκειται για ένα βιβλίο χρήσιμο γιατί περιλαμβάνει πολλά δεδομένα και κυρίως γιατί αναζητά τα αίτια και προτείνει λύσεις».
Την παρουσίαση και τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, η οποία σχολίασε: «Η πολυνομία και η κακονομία βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία, βλάπτει τους θεσμούς, βλάπτει την οικονομία και τις επενδύσεις και συμφωνώ με την ενιαία διαπίστωση όλων των ομιλητών ότι πρέπει να υπάρχει μια κωδικοποίηση της νομοθεσίας».
Την παρουσίαση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, νομικοί και δημοσιογράφοι.