Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην ελληνική πολιτική σκηνή
Θρυαλλίδα εξελίξεων αποδεικνύεται το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία στο πολιτικό πεδίο με τα πράγματα μία ημέρα μετά να είναι ξεκάθαρα ως προς τους κερδισμένους και τους χαμένους της μεγάλης συγκέντρωσης.
Ο μεγάλος χαμένος του συλλαλητηρίου είναι ξεκάθαρα η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου όλο αυτό το διάστημα είχαν επενδύσει στην αποτυχία του συλλαλητηρίου έτσι ώστε να την εκμεταλλευτούν και να αποφασίσουν μία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», όπως έχει διαφανεί άλλωστε και από τις προτάσεις του ειδικού διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς που διέρρευσαν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Από την πλευρά της κυβέρνησης μάλιστα προσπάθησαν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν το συλλαλητήριο, τον ρόλο του και τη σημασία του, εκπέμποντας μηνύματα ενάντια σε αυτό. Η συμμετοχή του κόσμου όμως, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κομματική σφραγίδα, του διέψευσε πανηγυρικά.
Μπείτε και ψηφίστε: Μεγάλη δημοσκόπηση για τις προτάσεις Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Πλέον το Μέγαρο Μαξίμου είναι παγιδευμένο καθώς όχι μόνο δεν πέτυχε η προσπάθεια υποβάθμισής του αλλά είναι εγκλωβισμένο. Από τη μία δεν μπορεί να αγνοήσει τις χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκαν στη συμπρωτεύουσα. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να αλλάξει και στάση στη διαπραγμάτευση καθώς θα εκτεθεί στο κομματικό του ακροατήριο και στη γραμμή που έχει ακολουθήσει. Οι ισορροπίες γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ πλέον αλλάζουν ριζικά, καθώς η επιτυχία της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί το περασμένο διάστημα και έδειχναν την αντίθεση του κόσμος στην χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας.
Πέραν της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θέλουν και επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, προβληματισμό παρουσιάζει και η στάση του Υπουργού Άμυνας, ο οποίος αγνοείται. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αν και ήταν στο Άγιο Όρος, την Παρασκευή, όχι μόνο δεν παρέστη στο συλλαλητήριο, ούτε δήλωσε έχει κάνει, ούτε ένα tweet. Την ίδια ώρα, ένα μέρος των βουλευτών του, συμμετείχε στο συλλαλητήριο, με τον πρώην Υφυπουργό Παιδείας κ.Ζουράρι, να προπηλακίζεται. Βέβαια υπάρχουν και στους κόλπους των ΑΝΕΛ, άνθρωποι και στελέχη που προσπαθούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος και την επιτυχία του συλλαλητηρίου.
Δεύτερος μεγάλος χαμένος της χθεσινής συγκέντρωσης είναι αναμφίβολα τα εγχώρια τηλεοπτικά ΜΜΕ λόγω της ελλιπούς κάλυψης του συλλαλητηρίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και έχοντας ένα αντίστροφο αποτέλεσμα καθώς όχι μόνο δεν το υποβάθμισαν αλλά η φήμη του εντέλει μεγαλοποιήθηκε.
Η απουσία της κεντροαριστεράς και ειδικά του ΠΑΣΟΚ, από αυτό το συλλαλητήριο, μόνο άσχημα χτυπά, στη συνείδηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Τα «παιδιά του Ανδρέα», του 1992 και του 1993, δεν στάθηκαν απέναντι στην υποχρέωση της ιστορίας και της κληρονομιάς του Αντρέα. Ποια θα είναι η στάση της στις 4 Φλεβάρη;
.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι από τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως, γίνεται απολύτως σαφές, ότι κανένας δεν περίμενε αυτή τη μαζική κινητοποίηση του κόσμου, για ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα, το οποίο χρονίζει. Θα γραφτούν πολλές αναλύσεις, προσπαθώντας η «κάθε πλευρά», να αναλύσει και να κεφαλαιοποιήσει το συλλαλητήριο αυτό και τον κόσμο.
Στους χαμένους ωστόσο συμπεριλαμβάνεται και η Εκκλησία από τη στιγμή που δεν κατάφερε να τηρήσει ενιαία στάση απέναντι στο συλλαλητήριο. Ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έλεγε ανοιχτά ότι δεν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, ο μητροπολίτης Άνθιμος συμμετείχε μαζί με άλλους μητροπολίτες στη συγκέντρωση.
Ο μεγάλος κερδισμένος δεν είναι άλλος από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε ειρηνικά στην παραλία της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και να δείξει έμπρακτα την αντίθεσή του στην συμπερίληψη του όρου Μακεδονία σε οποιαδήποτε λύση για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Ο κόσμος μάλιστα, παρά τις όποιες γραφικότητες ή ανορθογραφίες σημειώθηκαν, έδειξε ότι μπορεί να διαδηλώσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για κάτι τόσο σοβαρό και να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα. Πλέον ο κόσμος κατάφερε να γίνει για πρώτη φορά να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους κυβερνώντες.
Κερδισμένη εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία. Εξαιρετικά κομβική αποδείχθηκε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αφήσει στην κρίση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αν θα δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο. Η μόνη προϋπόθεση που τέθηκε κατά τη διά ήταν να δώσουν το παρών μεμονωμένα κι όχι ως ομάδα και ότι δεν θα κάνουν ακραίες δηλώσεις και τοποθετήσεις για το θέμα. Η απόφαση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε πέρα για πέρα σωστή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η επιτυχία του συλλαλητηρίου ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και των ίδιων των διοργανωτών οι οποίοι είχαν θέσει χαμηλά τον πήχη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις τόσο του κόσμου όσο και των ίδιων των βουλευτών αν τους είχε απαγορευθεί να δώσουν το παρών.
Μαζί με τη Νέα Δημοκρατία κερδισμένος εμφανίζεται και ο χώρος της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς καθώς απέδειξε ότι μπορεί να απομονώσει τα ακραία στοιχεία και να στοιχειοθετήσει έναν πολιτικό λόγο με επιχειρήματα και ιστορικό υπόβαθρο, χωρίς ξεσπάσματα.