Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών για 5.000 μετανάστες
Τα μαθήματα θα γίνονται σε δομές των πανεπιστημίων - Το πρόγραμμα θα καταλήγει στην απόκτηση αναγνωρισμένου πιστοποιητικού γλωσσομάθειας
Σε 5.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος εκπαίδευσης που παρουσίασαν την Τρίτη ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, και για την πρώτη, πιλοτική εφαρμογή του, τους πρώτους 12 μήνες, αναμένεται να συμμετέχουν 2.000 άτομα ηλικία 15-18 ετών και 3.000 άτομα άνω των 18 ετών.
Παράλληλα με την ελληνική γλώσσα θα διδάσκονται και αγγλικά. Θα δίνεται έμφαση και στον επαγγελματικό προσανατολισμό και το πρόγραμμα θα καταλήγει στην απόκτηση αναγνωρισμένου πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, επιπέδων Α1, Α2 και Β1.
Τα μαθήματα θα γίνονται σε δομές των πανεπιστημίων της χώρας, τα οποία θα είναι οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος και ο μόνος όρος που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας είναι οι εκπαιδευτές που θα προσληφθούν να είναι απόφοιτοι τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, αλλά με επιπλέον επιμόρφωση (μεταπτυχιακό, διδακτορικό), διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης ή/και δεύτερης γλώσσας.
Για την ηλικιακή ομάδα 15-18, τα μαθήματα θα διαρκέσουν 28 εβδομάδες και στόχος θα είναι οι ωφελούμενοι να ενταχθούν στο τέλος στην τυπική εκπαίδευση. Για τους 18+, τα μαθήματα θα διαρκέσουν 40 εβδομάδες και οι ωφελούμενοι θα μπορούν να εργαστούν στη συνέχεια ή να παρακολουθήσουν άλλα προγραμματα τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στη γλώσσα ως μέσο ενσωμάτωσης» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «χωρίς τη γνώση της γλώσσας δεν μπορεί να επιτευχθεί η ένταξη» και ότι το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθησει τους ωφελούμενους να λειτουργήσουν στην κοινωνία, αλλά και στην ελληνική κοινωνία να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα γίνει μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και στόχος των δύο υπουργείων είναι, όπως αναφερθηκε, να επαναληφθεί, ως τριετές πρόγραμμα, με διπλάσιους δικαιούχους.
Για την υλοποίησή του, συνεργάστηκε με τα υπουργεία και ο Διεθνής Οργανισμος Μετανάστευσης, ο εκπρόσωπος του οποίου, Ρόκο Τζανλούκα, μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος, υπογράμμισε ότι δεν έχει να κάνει με αριθμούς, αλλά με τις ευρωπαϊκές αξίες. «Δεν είναι ένα προγραμμα εκτάκτου ανάγκης, αλλά ένα βασικό προγραμμα» τόνισε, εξαίροντας παράλληλα την ελληνική πολιτεία, που «παραμένει συγκεντρωμένη στον στόχο της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών».
Εξάλλου, στην παρουσίαση του προγράμματος παραυρέθηκαν και εξήγησαν τις λεπτομέρειές του ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτιτκής Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Γιώγος Αγγελόπουλος, καθώς επίσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου για θέματα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Παυσανίας Παπαγεωργίου.