Άκαρπη η συνάντηση Ξανθού - ΠΟΕΔΗΝ
Οι εργαζόμενοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων
Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση των μελών του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.
Οι εργαζόμενοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων, ενώ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ προγραμματίζει 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός.
«Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/2018 θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 συνάδελφοι κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασης τους» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ και ζητάει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών.
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση ΠΟΕΔΗΝ με Ξανθό
Εν των μεταξύ άκαρπη ήταν η συνάντηση των συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, καθώς οι απαντήσεις που έλαβαν δεν τους ικανοποίησαν και γι' αυτό αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.
Οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας διαμαρτυρόμενοι για αλλαγές που επιφέρει στα εργασιακά δικαιώματα τους το πολυνομοσχέδιο.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρης απεργίας στην Περιφέρεια, εργαζόμενοι μοίρασαν ψωμί και ελιές, υποστηρίζοντας ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης τους οδηγούν στα συσσίτια».
Η ΠΟΕΔΗΝ έθεσε στον υπουργό Υγείας το θέμα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ο κ. Ξανθός σύμφωνα με πληροφορίες τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα περικοπεί.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας, τόνισε ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις "εξαγγελίες" της, δεν κατήργησε το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 που προβλέπει ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται µε την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος µε την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31-12-2017». Ο κ. Σιώρας πρόσθεσε ότι «αντί η κυβέρνηση να επεκτείνει τον θεσμό των βαρέων ανθυγιεινών στον κλάδο με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, ουσιαστικά τον υπονομεύει μετατρέποντάς τον σε "άδειο πουκάμισο" και για τους κλάδους που ισχύει».