Δύο συνεκπαιδεύσεις πλοίων του Ελληνικού Στόλου με ισάριθμα πολεμικά πλοία ξένων πολεμικών ναυτικών από φίλες και σύμμαχες χώρες, πραγματοποιήθηκαν σήμερα και χθες στις θαλάσσιες περιοχές του Σαρωνικού και του Μυρτώου πελάγους, έχοντας τη μορφή PASSEX.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα διεξήχθη συνεκπαίδευση της πυραυλάκατου ΤΠΚ «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» με το εκπαιδευτικό πλοίο ENS “SHALATEIN” (A-230) του Ναυτικού της Αιγύπτου, στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού-Μυρτώου πελάγους. Συμφώνως με το ΓΕΝ, «Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο Ναυτικών».

Σημειώνεται ότι το εκπαιδευτικό πλοίο ENS “SHALATEIN” (A-230) είχε καταπλεύσει στο λιμένα του Πειραιά, από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο διεξαγωγής του εκπαιδευτικού πλου της Ναυτικής Ακαδημίας (αντίστοιχης της δικής μας Σχολής Ναυτικών Δοκίμων) της Αιγύπτου.

Χθες εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» με το οργανικό της ελικόπτερο, τύπου S-70Β “Aegean Hawk”, με το πετρελαιοφόρο του Στόλου FGS “FRANKFURT-AM-MAIN” του Ομοσπονδιακού Ναυτικού της Γερμανίας, στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητος και ετοιμότητος καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολεμικών ναυτικών των δύο χωρών σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο.

Μετά το πέρας της συνεκπαιδεύσεως, το πετρελαιοφόρο FGS “FRANKFURT-AM-MAIN” κατέπλευσε στο λιμένα του Πειραιά, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 όπου και θα παραμείνει έως τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG-2), που επιχειρεί στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.