Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά ο Ισραηλινός πρόεδρος
«Είμαστε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας»
Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναγορεύτηκε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, σε τελετή την Τετάρτη, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Εξέφρασε την επιθυμία του Ισραήλ για σταθερή συνέχεια των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων σε όλους τους τομείς «όχι μόνον στον πολιτικό και στρατιωτικό», «ούτε από θέση ισχύος», αλλά από «εγγύτητα και φιλία».
«Το ελληνικό πνεύμα θα νικήσει και θα είμαστε στο πλευρό σας παντοτινά, ακόμα και αφού τελειώσει ο μαραθώνιος που κάνετε με επιτυχία», δήλωσε ο τιμώμενος Ισραηλινός Πρόεδρος μετά την αναγόρευσή του.
Κατά την αναγόρευσή του οι καθηγητές Μιχάλης Σφακιανάκης και Αριστοτέλης Τζιαμπίρης υπογράμμισαν ότι στο πρόσωπο του κ. Ρίβλιν «τιμούμε τον εκπρόσωπο της ελληνο-ισραηλινής φιλίας».
Η ομιλία του κ. Ρίβλιν ήταν θερμή, με αναφορές στις ομοιότητες των δύο «μικρών» και «αδελφών» χωρών και λαών, της Ελλάδας και του Ισραήλ, στον Σεφέρη από τον οποίο δανείστηκε στίχους, στην ελληνική γλώσσα, στην Ακαδημία του Πλάτωνα, αλλά και στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.
Περνώντας από το παρελθόν, είπε ότι «αν και καήκαμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης καταφέραμε να επιστρέψουμε στην ιστορική μας πατρίδα» και αναφερόμενος στο σήμερα, μίλησε για τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του Ισραήλ και ειδικά στην καινοτομία: «Αυτή τη γνώση που την αποκτήσαμε γιατί την είχαμε ανάγκη για να επιβιώσουμε, θέλουμε να τη μοιραστούμε με την Ελλάδα, στα πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις, παντού, όχι μόνον στο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο», είπε.
Παρομοίασε το άθλημα του Μαραθωνίου με τον αγώνα που δίνει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, λέγοντας ότι «ο Μαραθώνιος είναι δοκιμασία και θέληση. Ο ελληνικός λαός θα καταφέρει να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση» και έκλεισε την ομιλία του με την αισιόδοξη πρόβλεψη: «το ελληνικό πνεύμα θα νικήσει και θα είμαστε στο πλευρό σας παντοτινά και αφού τελειώσει ο Μαραθώνιος με επιτυχία».
«Δάσκαλο πολιτικού ήθους», χαρακτήρισε ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Μιχάλης Σφακιανάκης τον κ. Ρίβλιν, τονίζοντας ότι στο πρόσωπό του «τιμούμε την ελληνο-εβραϊκή φιλία που έχει ιστορικό βάθος 2500 χρόνων».
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, ο οποίος παρουσίασε την προσωπικότητα του τιμώμενου, τόνισε τη «σημαντική προσφορά του στα διεθνή ζητήματα, τη δημοκρατία, την ειρήνη» και πρόσθεσε ότι τιμούμε στο πρόσωπό του «το κράτος και τον λαό του Ισραήλ και τον εκπρόσωπο της ελληνοισραηλινής φιλίας».
Δανείστηκε μάλιστα μια φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, σύμφωνα με την οποία «κανένα άλλο έθνος εκτός από το ελληνικό και το εβραϊκό δεν άφησαν τόσο ισχυρό αποτύπωμα» και πρόσθεσε ότι «καμιά πόλη δεν έχει προσφέρει τόσα όσα η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ».
Ο κ. Τζιαμπίρης υπενθύμισε ότι σήμερα είμαστε 4 ημέρες μετά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, την 27η Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι «το δράμα των Εβραίων είναι μέρος της ιστορικής μας μνήμης».
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Κατρούγκαλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Παιάτ.