Γαλλία: 18η Επέτειος της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου
Στις Βερσαλλίες πραγματοποιήθηκε η βράβευση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι, στα ανάκτορα των Βερσαλλιών, υπό την αιγίδα της UNESCO, ο εορτασμός της 18ης Επετείου της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου και η απονομή των Βραβείων της Χάρτας. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε προσωπικότητες και οργανισμούς που με το έργο τους στηρίζουν την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου και ενισχύουν τις νοσηλευτικές και κοινωνικές υποδομές για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ασθενών.
Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ογκολογίας των Παρισίων (L’ Institut International de Cancerologie de Paris), Καθηγητής David Khayat, πρωτεργάτης της Χάρτας των Παρισίων καθώς και της παγκόσμιας εκστρατείας ενάντια στη νόσο. Ο Kαθηγητής Khayat και η σύζυγός του κυρία Jocelyne Khayat υποδέχθηκαν τους καλεσμένους θερμά.
Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς κατά τη διάρκειά της τιμήθηκε η Ελληνίδα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για τη μεγάλη της συνεισφορά στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μέσα από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.
Η βράβευση αυτή αποτέλεσε μια διεθνή καταξίωση και αναγνώριση για τη χώρα μας, στον τομέα της επιστήμης και της μάχη κατά του καρκίνου, της κοινωνικής προσφοράς και του ανθρωπισμού, η οποία έλαβε χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, ενώπιον επιφανών προσωπικοτήτων, της επιστήμης και του πνεύματος, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, πολιτικών, επιχειρηματιών και προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους απ’ όλο τον κόσμο που στηρίζουν τη μάχη κατά του καρκίνου.
Kατά την απονομή του βραβείου, η οποία έλαβε χώρα στο Chapelle Royale του ανακτόρου των Βερσαλλιών, προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στο μεγάλο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη και στην 28ετή δράση του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, ενώ στη συνέχεια ο Καθηγητής Khayat είπε χαρακτηριστικά:
«Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια εξαιρετική γυναίκα, μια γυναίκα που αγαπώ πολύ που χάρη στις δεσμεύσεις της, οικονομικές και προσωπικές, άλλαξε την τύχη πάρα πολλών παιδιών με λευχαιμία, την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη… Επισκέφθηκα το Νοσοκομείο το οποίο έχτισε με δικά της μέσα και είναι το μοναδικό κέντρο μεταμόσχευσης μυελού των οστών για παιδιά στην Ελλάδα και η μοναδική τύχη για τα ελληνόπουλα που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση…Την ευχαριστούμε θερμά!»
Ο Kαθητηγής Khayat απένειμε το Βραβείο στην κυρία Βαρδινογιάννη και μαζί πρόσφερε επιταγή ύψους 50.000 Ε που αποτελεί δωρεά του «Διεθνούς Ινστιτούτου Ογκολογίας των Παρισίων» για την στήριξη του έργου του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ.
Η κυρία Βαρδινογιάννη, η οποία ήταν και αποδέκτης του Βραβείου της Μεγάλης Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου στην ίδια ετήσια εκδήλωση το 2014, συγκινημένη τον ευχαρίστησε, του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την πολύτιμη στήριξή του και του επεσήμανε πόσο ανεκτίμητη είναι η συμπαράσταση που προέρχεται από την Γαλλία για τον αγώνα των παιδιών της ΕΛΠΙΔΑΣ για τη ζωή.
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης:
Το Tμήμα Ανασολογίας του Νοσοκομείου Pitié Salpêtrière το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Καθηγητή Patrice Debré.
Ο Σύλλογος Φροντίδας καλλωπισμού σε ασθενείς CEW (Cosmetic Executive Women) που εκπροσωπήθηκε από την κυρία Françoise Montenay.
Ο Σύλλογος Everest που εκπροσωπήθηκε από την κυρία Christine Janin και την κυρία Anna-Véronique El Baze, το έργο του οποίου αφορά τη βοήθεια σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο ή λευχαιμία και σε γυναίκες με καρκίνο στο στήθος που η ασθένεια βρίσκεται σε ύφεση να θεραπευτούν όσο γίνεται καλύτερα.
Ο Σύλλογος HORG για την εκπαίδευση και την έρευνα σε Ογκολογία- Ακτινοθεραπεία την βελτίωση της επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ ιατρικού σώματος και ασθενών, που εκπροσωπήθηκε από την Δρ Hanah Lamallem.
Το Ινστιτούτο UDRI για την ακτινοθεραπεία που εκπροσωπήθηκε από τον Δρ. Didier Bonnel.
Το Institut Rafaël που βοηθά τους ασθενείς να προετοιμαστούν ώστε να επιστρέψουν στην ζωή και στην κανονικότητα, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Δρ. Alain Toledano.
Η βραδιά αυτή είχε συμβολική σημασία και για τους ίδιους τους διοργανωτές, γιατί σήμανε την αρχή μιας νέας σελίδας στη δράση του Καθηγητή David Khayat ο οποίος ανακοίνωσε τη λήξη των εργασιών του Ιδρύματος AVEC το οποίο ίδρυσε πριν περίπου 22 χρόνια για την στήριξη των καρκινοπαθών ασθενών και την έρευνα κατά του καρκίνου. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την ίδρυση του «Διεθνούς Ινστιτούτου Ογκολογίας των Παρισίων» για να συνεχίσει με τον ίδιο ανθρωπισμό τον αγώνα του κατά του καρκίνου και με τις ίδιες αξίες που καθορίζονται από την Χάρτα των Παρισίων κατά του Καρκίνου. Τα κεφάλαια του Ιδρύματος AVEC προσφέρθηκαν σε φορείς που έχουν σημαντικό έργο στην έρευνα και την καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς και στη συμπαράσταση προς τους καρκινοπαθείς.
Στη συγκινητική του ομιλία (*), ο Καθηγητής Κhayat έκανε μια αναδρομή στην πορεία του και στα νέα σχέδιά του, ενώ έδωσε στοιχεία για τις απειλητικές διαστάσεις του καρκίνου αλλά και νέες ελπίδες. Όπως είπε ο καρκίνος είναι η βασική αιτία θνησιμότητας στον κόσμο.
Ο καρκίνος σκοτώνει περισσότερο από το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία μαζί. Χτυπά 1 στους 2 άνδρες στη Γαλλία και 1 στις 3 γυναίκες. Περισσότερες από 400.000 νέες περιπτώσεις καταγράφονται κάθε χρόνο στη Γαλλία και 150.000 θάνατοι. «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, είπε ο Καθηγητής Khayat, αλλά την ίδια ώρα η ελπίδα ποτέ δεν ήταν τόσο δυνατή, γιατί τα 2-3 τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε νέες στρατηγικές θεραπείας που δίνουν ελπίδα κυρίως στην ανοσοθεραπεία».
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δείπνο στην φημισμένη αίθουσα Galerie de Batailles του ανακτόρου των Βερσαλλιών.
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους, την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους: η Πριγκίπισσα Lea του Βελγίου, o Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα Constantin Mourousy, ο πρώην Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας κ. Luc Chatel και η σύζυγός του κυρία Μahnaz Hatami, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας κ. Jacques Toubon και η σύζυγός του κ. Lise Toubon, η Πρόεδρος των Βερσαλλιών κ. Catherine Pégard, η μεγάλη φιλάνθρωπος κ. Maryvonne Pinault, η Πρόεδρος του Ιδρύματος “Regine Sixt Children’s Aid Foundation- Drying Little Tears” κυρία Regine Sixt, o Λόρδος Michel Anders Cavendish, ο Βέλγος πολιτικός κ. Alain Zenner, o Πρέσβης της Ιταλίας στην Γαλλία κύριος Giandomenico Magliano, η Πρέσβης της Χιλής στη Γαλλία και στο Μονακό κυρία Marcia Covarrubias, η συγγραφέας και πιανίστρια Chow Ching Lie, το ζεύγος Μichel και Veronique Boss-Drouhin, και πολλοί άλλοι.
(*) Αποσπάσματα από την ομιλία του Καθηγητή David Κhayat όπου έκανε μια αναδρομή στην πορεία του και στα νέα σχέδιά του:
«Αυτή η βραδιά, η 18η Επέτειος της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου, έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Σημαίνει το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας εποχής στον αγώνα κατά του καρκίνου. Μετά από 35 χρόνια στο δημόσιο τομέα, μετά από 28 χρόνια στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Pitié Salpêtrière, όπως γνωρίζετε τον Ιανουάριο του 2017, αποφάσισα να εγκαταλείψω το δημόσιο νοσοκομείο για νέες περιπέτειες και άφησα την υπηρεσία στον αναπληρωτή μου, που περίμενε αυτή τη θέση με ανυπομονησία…Την ίδια εποχή έφτιαξα τον σύλλογο που αργότερα έγινε Ίδρυμα που ονομάστηκε «Σύλλογος για την Ζωή και την Ελπίδα κατά του καρκίνου», που όλοι γνωρίσατε με την ονομασία AVEC. Eπίκεντρο της δράσης του AVEC ήταν ο ανθρωπισμός και η έρευνα για κάθε ασθενή με καρκίνο που ερχόταν να νοσηλευτεί στο Pitié Salpêtrière…Φεύγοντας από το Pitié Salpêtrière έπρεπε να κλείσει ο σύλλογος AVEC. Κοιτώντας όσα προσέφερε το επιτελείο μου κι εγώ μπορούμε να είμαστε πολύ υπερήφανοι. Επί 21 χρόνια έκανε πιο ανθρώπινη τη νοσηλεία για τους ασθενείς με καρκίνο στο νοσοκομείο Pitié Salpêtrière. Αυτό το ίδρυμα έδωσε στο Pitié Salpêtrière, για περισσότερο από 21 χρόνια περισσότερα από 30 εκατομμύρια Ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού οφείλεται σε εσάς που το προσφέρατε κατά την διάρκεια των γκαλά στις Βερσαλλίες…»
(**)Τα «Βραβεία της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου» αποτελούν την ύψιστη διεθνή τιμητική διάκριση για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο και απονέμονται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που με τη συνεχή τους δράση και το κοινωνικό τους έργο συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου και στη προστασία των ασθενών. Η «Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου» συντάχθηκε και υπογράφτηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Καθηγητή David Khayat και υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Γαλλίας Jacques Chirac, και της UNESCO και αποτελεί πλέον διεθνή σύμβαση με σκοπό την προώθηση των ερευνών για την καταπολέμηση και την πρόληψη της νόσου, την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών -νοσηλεία, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, κ.λπ.- προς τους πάσχοντες, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ενάντια στη νόσο, που ετησίως προσβάλλει πάνω 14 εκατομμύρια άτομα και προκαλεί περίπου 8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως!