Βίζερ: Η ευθύνη για το 2015 βαρύνει όλη την κυβέρνηση
Καταπέλτης ο αυστριακός αξιωματούχος, το 2015 η Ελλάδα ήταν «πιο κοντά από ποτέ στο Grexit»
Δεν χαρίζεται στην ελληνική κυβέρνηση -τη νυν αλλά και εκείνη του «θερμού» 2015- ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, λέγοντας πως το 2015 η Ελλάδα έφτασε πολύ πιο κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη από ό,τι το 2012 με ευθύνη συνολικά της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα όσα περιγράφει ο αυστριακός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, το πρώτο εξάμηνο του 2015 το κλίμα απέναντι στην Αθήνα γινόταν όλο και πιο εχθρικό, με κατάληξη το καλοκαίρι οπότε και μόνο τρεις άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος- ήθελαν παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
«Οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup «είχαν την άποψη πως "εάν θέλουν να φύγουν, ας πάνε στο καλό!" Μόνο ένα μικρό κομμάτι ήταν εναντίον: ο Γάλλος δηλαδή υπουργός, ο Ιταλός και ο Κύπριος. Στον Ντάισελμπλουμ χρωστάμε ότι τότε το Eurogroup δεν έφτασε να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ο Ντάισελμπλουμ κατάφερε να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός επί του οποίου μπόρεσαν να συμφωνήσουν και οι ευρωπαίοι ηγέτες».
Στην ερώτηση «ποιος έσωσε τελικά την Ελλάδα», ο Βίζερ απαντά: «Η ίδια η Ελλάδα. Εναπόκειτο στον Τσίπρα τότε κατά πόσο θα αποδεχόταν την πρόταση ή όχι. Αλλά χωρίς τον Ντάισελμπλουμ δεν θα είχε υπάρξει ποτέ μια πρόταση».
«Η πιθανότητα να συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012. Αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές. Ο κόσμος τότε ήταν πιο ασταθής, δεν υπήρχε μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, o Ντράγκι δεν είχε υποσχεθεί ακόμα ότι θα κάνει το παν για να σώσει το ευρώ» τονίζει.
Ο Αυστριακός, πάντως, δεν χαρίζεται στον Γιάνη Βαρουφάκη, αν και φροντίζει να θέσει σε ευρύτερη βάση το τι συνέβη το 2015: Όταν ερωτάται αν ο Βαρουφάκης όντως στοίχισε 100 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, εκτιμά μεν ότι «στην πραγματικότητα στοίχισε τα διπλάσια, εξαιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης, της δυσπιστίας των επενδυτών, των πληγμάτων που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες» όμως υπογραμμίζει: «Δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης, ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».