Δίκη Siemens: Στο ΠΑΣΟΚ κατέληξαν τα λεφτά που πήρε ο Τσουκάτος
Αυτό υποστήριξε ο άλλοτε υπεύθυνος οικονομικών του κόμματος Σπύρος Αυγερινός.
Δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του ενός εκατομυρίου γερμανικών μάρκων ο πρώην υπεύθυνος οικονομικών του κινήματος, Σπύρος Αυγερινός, κατέθεσε σήμερα στη δίκη της Siemens οτι τα χρήματα μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.
Ο μάρτυρας σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του 1 εκατομμυρίου μάρκων που πήρε ο κατηγορούμενος Θεόδωρος Τσουκάτος, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του ίδιου του κατηγορούμενου ,που μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε το κόμμα , ότι δηλαδή το ποσό εισήλθε στο ΠΑΣΟΚ.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Αυγερινός στο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι δεν γνωρίζει για το εάν τα χρήματα μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, σήμερα, έκανε στροφή 180 μοιρών και άλλαξε εντελώς την κατάθεση του. Βέβαια και σήμερα τόνισε ότι τότε δεν γνώριζε ότι τα χρήματα προέρχονταν από την γερμανική εταιρία. Επεσήμανε δε, μετά από πολλές ερωτήσεις από την Έδρα ότι τώρα θεωρεί πως το ποσό αυτό ήταν χορηγία και δεν σχετίζεται με την υπόθεση της ανάθεσης στην Siemens του έργου της ψηφιακοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ , δηλαδή με την περίφημη σύμβαση “8002”.
«Ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε φέρει περίπου 150 εκατομμύρια δραχμές στο κόμμα τον Φεβρουάριο του 1999 αλλά τότε δεν ήξερα ότι ήταν από την Siemens. Ήμουν μπροστά όταν είχε φέρει μέρος των χρημάτων και πήρε κουπόνια τα οποία καταστράφηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο» κατέθεσε ο μάρτυρας περιγράφοντας παράλληλα πως οι δεσμίδες κουπονιών ήταν μία συνήθης πρακτική να φτάνουν στα ταμεία του κόμματος χρήματα με αυτό τον τρόπο. «Είπατε ότι ήταν κοινό μυστικό πως έρχονταν χρήματα με αυτό τον τρόπο στο κόμμα» παρατήρησε ο πρόεδρος για να συμπληρώσει η εισαγγελέας απευθυνόμενη στον μάρτυρα: «Πόσο νόμιμη ήταν αυτή η διαδικασία;».
«Τα ποσά μπορεί να ήταν μικρότερα. Ήταν γνωστός αυτός που έπαιρνε τα κουπόνια αλλά δεν έλεγε από πού φέρνει τα χρήματα» είπε ο κ. Αυγερινός ο οποίος δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την έδρα εξαιτίας της αναίρεσης των αρχικών του καταθέσεων.«Στην πρώτη μου κατάθεση πίστευα πως απαντούσα για χρήματα που αφορούσαν μόνο τη Siemens…κατάλαβα λάθος την ερώτηση, τότε.» δικαιολογήθηκε ο μάρτυρας.
Εισαγγελέας: Δεν είναι καν προς αξιολόγηση αυτά που λέτε. Το μυαλό σας δουλεύει καλύτερα απ’ όλους μας. Πραγματικά δεν εκπλήσσομαι αλλά λυπάμαι. Γιατί όλα αυτά δεν τα είπατε νωρίτερα γι’ αυτόν τον άνθρωπο και τον αφήσατε να έρθει κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Δεν το είπα στην πρώτη κατάθεση (…) Ήμουν μπροστά σε παραλαβές χρημάτων Τσουκάτου.
Εισαγγελέας: Τότε λέγατε πως δεν γνωρίζατε και δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζετε.
Μάρτυρας: Δεν είναι κάτι που είμαι περήφανος που είπα (…) Τότε δεν ήθελα να πιστέψω ότι ήταν πραγματικότητα αυτά που είχα ως υποψία.
Εισαγγελέας: Τελικά, ήρθαν τα λεφτά στο κόμμα;
Μάρτυρας: Ναι
Εισαγγελέας: Μάλιστα, κατηγορηματικά «ναι»
Εισαγγελέας: Τα χρήματα δηλαδή τα πήρε ο κ. Τσουκάτος από τον κ. Χριστοφοράκο γιατί ήθελε να ενισχύσει το κόμμα;
Μάρτυρας: ναι
Εισαγγελέας :Θεωρείτε λογικό τον τρόπο που ήρθαν τα χρήματα στην Ελλάδα: Να διασκορπιστούν σε δέκα λογαριασμούς ..Προσπάθησε να τα αποκρύψει;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι του ζήτησε ο Χριστοφοράκος. Δεν νομίζω πως προσπάθησε να αποκρύψει. Θα το έλεγα “μία ασυνήθης διαδικασία” αλλά δεν ξέρω τα κίνητρα του.
Ο μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για πρόσωπα του στενού κύκλου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη καθώς και ο ίδιος διετέλεσε στέλεχος στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και την ίδια περίοδο κατείχε και θέση στο ΔΣ του ΟΤΕ ενόσω εξελισόταν η διαδικασία για την σύμβαση “8002”. Η Εισαγγελέας επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των προσώπων αυτών , ρωτώντας επίμονα το άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αν τελικά τα χρήματα είχαν ή όχι σχέση με το επίδικο έργο που ανέλαβε η Siemens.
Εισαγγελέας: Κατόπιν όλων αυτών έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με την εξελισσόμενη σύμβαση με τον ΟΤΕ
Μάρτυρας: Ήταν χορήγηση της Siemens στο κόμμα.
Μάλιστα, όταν κλήθηκε να εξηγήσει για ποιο λόγο έδωσε χρήματα η εταιρεία στο κόμμα ο μάρτυρας είπε: «Οι εταιρείες θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα και να υπάρχει η αίσθηση της ηθικής υποχρέωσης. Δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα με τα κόμματα για να μην βρεθούν από τη μεριά του χαμένου».