Σημαντικές ελλείψεις σχολικής στέγης καταγγέλλουν οι δήμοι Κ. Μακεδονίας
Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της σχολικής στέγης ζητούν οι δήμαρχοι που απαρτίζουν την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΜΚ).
Σε συνεδρίασή του την Τρίτη, το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε να απευθύνει νέο αίτημα προς τον πρωθυπουργό προκειμένου να συζητηθούν οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε σχολικά συγκροτήματα και σχολικές αίθουσες στους 38 δήμους της κεντρικής Μακεδονίας.
Παρόμοιο αίτημα είχε σταλεί και πριν από έξι μήνες, και η ΠΕΔΚΜ ζητά τη μεσολάβηση της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνας Νοτοπούλου για την υλοποίηση της συνάντησης με τον κ.Τσίπρα.
«Βλέπουμε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί με τους οποίους συζητήσαμε ουσιαστικά κωφεύουν. Και δεν φεύγουν τα κοντέινερ από τον Εύοσμο ή δεν λύνονται τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε διδακτήρια του δήμου Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, προσθέτοντας:
«Έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού με την κ. Νοτοπούλου και έχουμε στείλει σχετικά έγγραφα. Απάντηση όμως δεν πήραμε. Δεν θα το αφήσουμε αυτό το θέμα γιατί είναι άκρως αυτοδιοικητικό που έχει σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και το μέλλον του τόπου μας, τα παιδιά μας».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΔΚΜ, στους 38 δήμους της κεντρικής Μακεδονίας απαιτούνται συνολικά 102 διδακτήρια και δεκαεπτά αγορές οικοπέδων.
Επίσης, σε 27 δήμους χρειάζονται επειγόντως επισκευές στα σχολικά συγκροτήματα και προσθήκες αιθουσών.
Έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΦοΔΣΑ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο κείμενο του σχεδίου νόμου -που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση- με θέμα «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων».
Οι δήμαρχοι αντιδρούν στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην κεντρική Μακεδονία και σε όλη τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι «το νέο σχέδιο νόμου δημιουργεί -ειδικά για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει ολοκληρώσει και υλοποιεί τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ)- κινδύνους για ανατροπή όλων όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, που θα επιφέρουν με απόλυτη βεβαιότητα σημαντική καθυστέρηση στην ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων».
Στο θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, λέγοντας πως το νομοσχέδιο καταστρατηγεί τη λειτουργία των υφιστάμενων Φορέων, γιατί -όπως είπε- προβλέπει διαβαθμικούς συνδέσμους. Στην κεντρική Μακεδονία, σημείωσε, 14 πρώην ΦΟΣΔΑ ενώθηκαν και δεν υπάρχει πρόβλημα εναπόθεσης απορριμμάτων.