Τη σύλληψη όσων κάνουν επεισόδια στο Ακροπόλ ζητούν οι εργαζόμενοι
Κάποιοι επιδιώκουν με τη βία να κατέβει η παράσταση κι η αστυνομία δεν αντιδρά, καταγγέλλουν με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του θεάτρου
Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους του θεάτρου Ακροπόλ, που παίζεται το μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar», οι οποίοι με ανακοίνωση τους ζητούν να δοθεί δηλαδή ένα τέλος στον φόβο, την λογοκρισία και τη φίμωση της τέχνης.
Το μιούζικαλ, το οποίο ανέβηκε στο θέατρο στις 9 Φεβρουαρίου, έχει γίνει στόχος παραθρησκευτικών οργανώσεων ενώ κάποιοι έφτασαν στο σημείο να σπάσουν αυτοκίνητα που ανήκουν σε συντελεστές της παράστασης και να πετάξουν μπογιές στην μαρκίζα του θεάτρου. Η παράσταση προκάλεσε και την αντίδραση μελών της Εκκλησίας, αφού εναντίον της κατέθεσαν μηνύσεις, για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος, ο μητροπολίτης Κυθήρων, Σεραφείμ, και ο Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, Αμβρόσιος.
Στη μήνυσή του ο μητροπολίτης Κυθήρων αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η παράσταση παρουσιάζει τον Χριστό «ως μέλος της κοινότητας των χίπις, κοινότητα προσώπων που έχει ταυτιστεί με σεξουαλικά όργια και χρήση ναρκωτικών ουσιών» και πως «παρουσιάζεται γυναίκα με το όνομα Μαρία Μαγδαληνή, δηλαδή με αναφορά στην Αγία Μαρία Μαγδαληνή, να τραγουδάει στον Ιησού ερωτικό τραγούδι».
Tο μιούζικαλ, που έχει γραφτεί από τον Άντριου Λόιντ Βέμπερ και τον Τιμ Ράις το 1970, είναι ένα από τα πιο διάσημα και πρωτοπόρα του είδους του, ένα κλασικό δείγμα ροκ όπερας, κι έχει παιχτεί σε όλο τον κόσμο. Στο επίκεντρο της αφήγησης είναι ο Ιησούς κι ο Ιούδας ενώ κεντρικός γυναικείος χαρακτήρας είναι αυτός της Μαρίας Μαγδαληνής. Ενώ ο Ιησούς αποθεώνεται ως σωτήρας της ανθρωπότητας παρουσιάζεται με χαρακτηριστικά θνητού, με πολλές αδυναμίες κι ελαττώματα, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από κάποιους θρησκευτικούς κύκλους. Η πιο...αλλόκοτη, βέβαια, από τις «περιπέτειες» του ήταν η απαγόρευση του το 1972 στην τότε κομμουνιστική Ουγγαρία που το θεώρησε έργο χριστιανικής προπαγάνδας.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων στο Θέατρο Ακροπόλ
«Όχι στο φόβο – όχι στη λογοκρισία – όχι στη φίμωση της Τέχνης
Στις 9 Φεβρουαρίου 2018, ανέβηκε στο Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ το κλασικό, πολυβραβευμένο μιούζικαλ “JESUS CHRIST SUPERSTAR” των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice.
Πρόκειται για ένα μιούζικαλ 45 ετών που έχει παιχτεί σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως.
Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα βρισκόμαστε εν έτει 2018 αντιμέτωποι με παραθρησκευτικές οργανώσεις και σκοταδιστικές αντιλήψεις. Από την πρώτη μέρα, οι ομάδες αυτές προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα φανατικό όχλο ώστε να δημιουργήσουν ακραία επεισόδια, με σκοπό να κατέβει η παράσταση. Βρίσκονται καθημερινά έξω από το θέατρο δημιουργώντας έκρυθμο κλίμα.
Έχουν ήδη επιτεθεί με μπογιές στην πρόσοψη και στη μαρκίζα του θεάτρου και σε αυτοκίνητα συντελεστών της παράστασης.
Με κάθε ευκαιρία εμποδίζουν απλούς θεατές που επιθυμούν να δουν την παράσταση με ακατανόμαστες βρισιές και χειροδικίες. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με προσωπικές απειλές στους ηθοποιούς και με επιθετικές αναρτήσεις όπως «κάψτε το θέατρο».
ΑΡΚΕΤΑ! Ως εργαζόμενοι του θεάτρου ΑΚΡΟΠΟΛ, δηλώνουμε πως δεν θα λυγίσουμε στο φόβο που επιδιώκει να σπείρει μια αναχρονιστική ομάδα. Η καθημερινή δράση τους έξω από το θέατρο υπερβαίνει το όποιο δημοκρατικό δικαίωμα διαμαρτυρίας και γίνεται φορέας ανομίας και διοργανωτής πογκρόμ.
Δυστυχώς, παρ όλες τις μηνύσεις και αναφορές στην εισαγγελία δεν έχουμε ούτε μία σύλληψη ή προσαγωγή των ατόμων που καθημερινά προβαίνουν σε αυτές τις έκνομες ενέργειες, οι περισσότερες εκ των οποίων διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες παρακολουθούν αμέτοχες.
Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα της καλλιτεχνικής έκφρασης και το δικαίωμα της προάσπισης της εργασίας μας.
Την Πέμπτη 1/3 στις 18:00, έξω από το θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, οι εργαζόμενοι και συντελεστές της παράστασης θα πραγματοποιήσουμε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καλώντας την πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης να πάψουν να παριστάνουν τον «Πόντιο Πιλάτο» και να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση πως ο ΦΟΒΟΣ δεν θα περάσει στην Τέχνη».
Η αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
«Χρονίζουσα υστέρηση της ελληνικής έννομης τάξης», σχολιάζει σχετικά με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), ενώ υπογραμμίζει ότι οι επίμαχες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα «δεν τιμωρούν τη διακινδύνευση της κοινωνικής ειρήνης αλλά την προσβολή σε βάρος του Θεού, σαν να είχε καν ανάγκη τέτοιας προστασίας. Αλλά και η υπεράσπιση αυτών των διατάξεων με επίκληση της κοινωνικής ειρήνης είναι εξόφθαλμα υποκριτική, καθώς όσοι προβάλλουν τέτοια επιχειρήματα είναι, εν τέλει, οι ίδιοι που υποδαυλίζουν τα θρησκευτικά πάθη».
«Η ελευθερία του λόγου και της τέχνης, σε πείσμα της συνταγματικής κατοχύρωσής της, αποτελεί το επιφανέστερο θύμα αυτής της ποινικής μας ιδιαιτερότητας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
με πληροφορίες από το in.gr